Kelle Nasıl Pişirilir?
Kelle nasıl pişirilir? Sevilen, genellikle çorba yapımında kullanılan ve sakatat türlerinden biri olan kellenin nasıl pişirildiğini tüm adımlarıyla anlattık. İşte, evde uygulayabileceğiniz kelle pişirme yöntemleri:

Kelle, hayvanın baş kısmına verilen isimdir. Sakatat olarak geçer. Kellenin içindeki et kısımları tüketilir. Kelle satın almak istediğinizde genellikle bütün halde satılır ve bu satılan kelleler kuzu ya da koyun kellesidir. Büyüklüğü nedeni ile dana kellesi genellikle kasaplarda ya da ciğercilerde satılmaz. Dana kelle parçalar halinde satılır ve o şekilde tüketilir. Ancak bütün bir kelle aldığınız da nasıl pişirilir? Kelle ile ne yapılır? Kellenin en yaygın tüketim şekli çorbasının yapılmasıdır.  Kelle içerisine diğer sakatat türlerini katarak söğüş şeklinde de tüketildiği olur. 


Kelle Nasıl Pişirilir?

  1. Kellenin öncelikle temizlenmesi gerekir. Kasaptan ya da ciğerciden satın alıyorsanız orada temizletebilirsiniz. Kendiniz temizleyecekseniz burun ve dişleri kesmeniz, beyin kısmını ise açmanız gerekmektedir. 
  2. Kırma ve temizleme işlemlerin ardından temiz su da kelle yıkanır.
  3. Kellenin içerisinde istenmeyen maddeler kalmaması için kelleyi su içerisinde birkaç saat dinlendirin bu süreçte suyunu birkaç defa değiştirmeyi unutmayın.
  4. Temizlenen kelle tencereye alınır ve tencere içerisine su koyulur. Suyunu lezzetlendirmek için sarımsak ve defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Ardından kelleler pişmeye bırakılır. 
  5. Pişme esnasında su yüzeyine kahverengi köpükler çıkabilir, bunları kevgir yardımı ile temizleyebilirsiniz.
  6. Haşlanan kelleler süzülür. 
  7. Eğer kelle çorbası yapıyorsanız,

Suyu ayrı bir tencereye süzün. İçerisine kellelerden ayıkladığınız et parçalarını atın ve sarımsak sos ile servis edin. 

  1. Eğer söğüşte kullanacaksanız;

Kalan kellelerin etlerini ayıklayarak diğer sakatatlar ile birleştirebilir, söğüş yapabilirsiniz. 

Not: Eğer çorbada kullanacaksanız kelle ile birlikte paçaları da temizleyerek kelleyle birlikte pişirebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Dalak nasıl pişirilir?
  2. Ciğer nasıl pişirilir?
  3. Böbrek nasıl pişirilir?
  4. Et nasıl marine edilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Ayva Reçeli Yapmanın 5 Püf Noktası
Masterchef All Star Şampiyonu Yemek Akademisi Açıyor
Atina’nın sokak lezzetleri
Kuru Üzüm Suyunun Faydaları Nelerdir?
4 Kasım 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Soğuk Algınlığı Ne Kadar Süre Bulaşıcı?