Kelle, hayvanın baş kısmına verilen isimdir. Sakatat olarak geçer. Kellenin içindeki et kısımları tüketilir. Kelle satın almak istediğinizde genellikle bütün halde satılır ve bu satılan kelleler kuzu ya da koyun kellesidir. Büyüklüğü nedeni ile dana kellesi genellikle kasaplarda ya da ciğercilerde satılmaz. Dana kelle parçalar halinde satılır ve o şekilde tüketilir. Ancak bütün bir kelle aldığınız da nasıl pişirilir? Kelle ile ne yapılır? Kellenin en yaygın tüketim şekli çorbasının yapılmasıdır. Kelle içerisine diğer sakatat türlerini katarak söğüş şeklinde de tüketildiği olur.
Suyu ayrı bir tencereye süzün. İçerisine kellelerden ayıkladığınız et parçalarını atın ve sarımsak sos ile servis edin. Kalan kellelerin etlerini ayıklayarak diğer sakatatlar ile birleştirebilir, söğüş yapabilirsiniz. Not: Eğer çorbada kullanacaksanız kelle ile birlikte paçaları da temizleyerek kelleyle birlikte pişirebilirsiniz. Şunlara da göz atın;Kelle Nasıl Pişirilir?