Karabiberin Faydaları Nelerdir: Karabiberin Bilime Dayalı 11 Faydası
Yemek yapımında sıklıkla kullanılan karabiber, özellikle kış aylarında grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla savaşmak için kullanılır. Peki, karabiber neye iyi gelir? İşte, karabiberin şaşırtıcı faydaları:

Karabiber, dünya mutfaklarında en çok kullanılan baharatlardan biridir. Karabiber, genellikle öğütülerek toz halinde kullanılır. Keskin bir tada sahip olan karabiber, faydalı bileşikleri sebebiyle ''baharatların kralı'' olarak da bilinir. Ayurveda tıbbında uzun süredir kullanılan bu baharat, özellikle solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisi için tercih edilir. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre, karabiberin sağlık üzerinde birçok faydası vardır.

Karabiberin Faydaları Nelerdir?

  1. Serbest radikaller hücrelerinize zarar verebilecek kararsız moleküllerdir. Bazı serbest radikaller doğal olarak oluşur; örneğin egzersiz yaptığınızda ve yiyecekleri sindirdiğinizde. Ancak kirlilik, sigara dumanı ve güneş ışınları gibi etkenlere maruz kalındığında aşırı serbest radikaller oluşabiliyor. Karabiber, test tüpü çalışmalarında güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğu tespit edilen piperin adı verilen bir bitki bileşiği açısından zengindir. Çalışmalar, antioksidanlar açısından zengin bir beslenmenin serbest radikallerin zararlı etkilerini önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
  2. Birçok laboratuvar çalışması, karabiberdeki ana aktif bileşik olan piperinin iltihapla etkili bir şekilde savaşabileceğini öne sürüyor. Karabiber, anti-inflamatuar özelliği sayesinde mevsimsel alerji ve astım üzerinde etkili sonuçlar sağlayabilir.

  1. Karabiberdeki piperinin hayvan çalışmalarında beyin fonksiyonlarını iyileştirdiği gösterilmiştir. Özellikle Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi dejeneratif beyin rahatsızlıklarıyla ilgili semptomlar için potansiyel faydalar göstermiştir. 
  2. Karabiber, kan şekerini dengeleyebilir. Bir çalışmada, karabiber özüyle beslenen farelerin, kontrol grubundaki farelere kıyasla glikoz tükettikten sonra kan şekeri seviyelerinde daha küçük bir artış görüldü. 
  3. Yüksek kan kolesterolü, dünya çapında ölümün önde gelen nedeni olan kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilidir. Karabiber ekstraktı, kolesterol seviyelerini düşürme potansiyeli açısından hayvanlarda incelenmiştir. 42 günlük bir çalışmada, yüksek yağlı bir diyetle ve karabiber özüyle beslenen farelerde, LDL (kötü) kolesterol de dahil olmak üzere kan kolesterol düzeylerinin azaldığı görüldü. Karabiber, besin takviyeleri emilimini artırabilir ve kötü kolesterolü düşürebilir.
  4. Araştırmacılar karabiberdeki aktif bileşik olan piperinin kanserle mücadele özelliklerine sahip olabileceğini öne sürüyorlar. bir test tüpü çalışması, baharatlardan elde edilen 55 bileşiği taradı ve karabiberden elde edilen piperinin, en agresif kanser türü olan üçlü negatif meme kanseri için geleneksel tedavinin etkinliğini artırmada en etkili ilaç olduğunu gözlemledi. Ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

  1. Karabiber, kalsiyum ve selenyum gibi temel besin maddelerinin yanı sıra yeşil çay ve zerdeçalda bulunanlar gibi bazı faydalı bitki bileşiklerinin emilimini artırabilir.
  2. Bağırsak bakterilerinizin yapısı bağışıklık fonksiyonu, ruh hali, kronik hastalıklar ve daha fazlasıyla bağlantılıdır. Ön araştırmalar karabiberin bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri artırabileceğini gösteriyor.
  3. Henüz insanlarda araştırılmamış olsa da kemirgenler üzerinde yapılan çalışmalar karabiberdeki piperinin doğal bir ağrı kesici olabileceğini düşündürmektedir.
  4. Küçük bir çalışmada, 16 yetişkin, karabiber bazlı bir içecek içtikten sonra, aromalı suya kıyasla iştahın azaldığını bildirdi.
  5. Karabiber, keskin kokusu ve tadıyla solunum yolu hastalıklarının iyileşmesine katkıda bulunabilir. Özellikle öksürük semptomlarının azalmasına yardımcı olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Karabiberli tarifler
  2. Karabiber nasıl yetiştirilir?
  3. Karabiberin kullanım alanları
  4. Karabiberin gerçek olduğu nasıl anlaşılır?
  5. Beyaz biber ve karabiberin farkları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri