Kan Grubuna Göre Beslenme Nedir, Nasıl Yapılır?
Kan grubuna göre nasıl beslenmeliyiz? 0, A, B ve AB gruplarına göre beslenme nedir, nasıl yapılır? Tüm detaylarıyla kan grubuna göre beslenme diyeti:

Kan grubuna göre beslenme 1900'lü yılların başındayken ortaya çıkan bir görüştür. Günümüzde hala popülerliğini koruyan kan grubuna göre beslenme, bir çeşit diyet programı olarak da görülüyor. Bu beslenme programları 0, A, B ve AB gruplarındaki insanların farklı şekilde beslenmesini öneriyor. Besinlerin kan gruplarında farklı etkileri olduğunu savunan bu görüş, yiyecek gruplarının bazı kan gruplarında kanı daha yapışkan hale getirdiği, bazılarında ise çökelti oluşturabileceğine dayanıyor. Bu yüzden sağlıklı beslenmek ve daha kolay kilo vermek isteyenlerin kan grubuna göre beslenmesi öneriliyor. Fakat konuyla ilgili tamamlanan ve kabul edilen bilimsel bir görüş bulunmuyor. Bu düşüncelerden yola çıkarak hangi kan grubu, hangi besinleri tüketmeli? sorusu için cevapları yazımızda derledik.

  1. 0 Kan Grubuna Göre Beslenme

Kan grubuna göre beslenme de 0 grubuna sahip olan kişilerin kuzu eti, dana eti gibi kırmızı et tüketmesi öneriliyor. 0 grubuna sahip olan bireylerin kırmızı eti daha iyi bir şekilde sindirdiği düşünülüyor. Bunun dışında keten tohumu, zeytinyağı ve deniz ürünleri de destek almaları önerilen besin gruplarındandır. Lahanagiller başta olmak üzere özellikle koyu yeşil sebzeler, kiraz, incir, karpuz ve üzüm gibi yaz meyveleri tüketmeleri öneriliyor. 0 kan grubuna sahip olan bireylerin protein olarak zengin, karbonhidrat olarak fakir olan besinleri tüketmesi gerektiği düşünülüyor. 0 kan grubuna sahip olan kişilerin mısır, buğday gibi tahıl ürünleri ve süt ürünlerinden az miktarda tüketmeleri öneriliyor. Dondurma, hazır turşu, sosis, salam ve gazlı içecekler ise uzak durulması gereken besinler olarak belirlenmiş.

  1. A Kan Grubuna Göre Beslenme

A kan grubunun beslenme programı ise sebze ve meyve ağırlıklı. A kan grubuna sahip olan bireylerin daha zayıf bağışıklıkları olduğu için enginar, börülce, havuç, pazı, karalahana, yeşil yapraklı sebzeler, erik, greyfurt, kayısı, portakal, kiraz, mandalina ve muz gibi meyvelerin tüketilmesi öneriliyor. Bunun dışında mercimek, mantar, çavdar, pekmez, soğan ve sarımsak da önerilen besinler arasında yer alıyor. Beyaz et dışında kalan et ürünleri, domates, patlıcan, biber, patates, tereyağı ve kavrulmuş kuruyemişler uzak durulması ya da çok az tüketilmesi önerilen besinlerdir.

  1. B Kan Grubuna Göre Beslenme

B kan grubuna sahip olan kişilere süt ve süt ürünleri, kırmızı et ürünleri öneriliyor. Ceviz, yumurta ve zeytinyağı da önerilen besinler arasında yer alıyor. Bunlar dışında sebze ve meyvelere ağırlık vermeleri önerilen B kan grupları; havuç, maydanoz, patates, patlıcan, erik, karpuz, muz ve yeşil çayı beslenme programlarına sık sık dahil etmeleri tavsiye ediliyor. B kan grubundaki bireylerin tavuk, domates, salça, mısır, baklagil ve kavrulmuş kuruyemişlerden uzak durması gerekiyor.

  1. AB Kan Grubuna Göre Beslenme

AB kan grubuna sahip olan kişilere ilk olarak levrek gibi balıklar öneriliyor. Fakat deniz ürünlerinin hepsi önerilmiyor. Bunun yanı sıra süt ürünleri, yumurta, zeytinyağı, ceviz yağı, yeşil yapraklı sebzeler, lahanagiller familyasındaki sebzeler, soğan, sarımsak, mercimek, yulaf, greyfurt, limon, kivi, vişne, kiraz ve incir de öneriliyor. AB kan grubuna ait olan kişilerin tavuk eti, kırmızı et, avokado, biber, börülce, muz, nar, domates salçası, katı yağlar, kuru fasulye, siyah çay ve kahveden uzak durulması söyleniyor.

Kan Grubuna Göre Beslenmenin Zararları Nelerdir?

Yazının başında söylediğimiz gibi kan grubuna göre beslenme diyetinin bilimsel olarak görmüş bir dayanağı yok. Hatta birçok bilim insanı bu beslenme türünün yanlış olacağını düşünüyor. Sağlıklı beslenmek ve kilo vermek için beslenme programları kişiye özel olarak hazırlanmalı. Kişiye özel programlar; kişinin sağlık durumu, boy, kilo, yaş, metabolizma hızı, kalıtsal ve kronik rahatsızlığı olup olmadığına bakılarak doktorlar ve diyetisyenler tarafından hazırlanıyor. 

Kan grubuna göre beslenme açık uçlu bir diyet türü olduğu için uygulanması önerilmiyor. Bunun dışında başkaları tarafından önerilen ve 'bende çok işe yaradı' denilen diyetler de sağlık personellerine danışılmalı. Her bireyin bünyesi, besinlere verdiği tepki, metabolizması farklı olduğu için kimilerinde iyi sonuçlar veren diyetler, kimilerini olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle kilo vermek veya kilo kontrolünü sağlamak için diyet yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı, diyet programını birlikte hazırlamalısınız.


Şunlara da göz atın;

  1. Diyete başlamadan önce yapılması mutlaka gerekenler
  2. Glutensiz beslenme nedir, gluten diyet örneği
  3. Vegan beslenme nedir, faydaları nelerdir?
  4. Kolesterol nedir, çeşitleri nelerdir?
  5. En etkili detoks tarifleri
  6. Kilo verdiren diyet salata tarifleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?