Kan Dolaşımını Hızlandıran 13 Besin
Bazı besinler kan akışını iyileştirmeye ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Peki, hangi besinler kan dolaşımını hızlandırır? İşte, kan akışını ve dolaşımını hızlandıran 13 süper besin:

Kötü dolaşım, bir dizi koşulun neden olduğu yaygın bir sorundur. Periferik arter hastalığı, diyabet, obezite, sigara kullanımı ve Raynaud hastalığı, zayıf dolaşımın birçok nedeninden bazılarıdır. Kan akışının azalması, ağrı, kas krampları, uyuşukluk, sindirim sorunları ve ellerde veya ayaklarda soğukluk gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir. Dolaşım sorunları sıklıkla ilaçlarla tedavi edilse de, belirli gıdaların tüketilmesi de kan akışını iyileştirebilir. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre kan dolaşımını artıran bazı besinler, genel sağlığı da olumlu yönde etkiler.

Kan Dolaşımını Artıran Besinler

  1. Kırmızı Biber

Acı biber, baharatlı tadını kapsaisin adı verilen bir fitokimyasaldan alır. Kapsaisin, kan basıncını düşürerek ve nitrik oksit ve diğer vazodilatörlerin veya kan damarlarınızı genişletmeye yardımcı olan bileşiklerin salınmasını uyararak dokulara kan akışını destekler. Aslında baharatlı biberler sıklıkla ağrı kesici kremlere dahil edilir. Çünkü onları tüketmek dolaşımın artmasına, kan damarı gücünün artmasına ve arterlerinizdeki plak oluşumunun azalmasına yardımcı olur.

  1. Nar

Narlar, güçlü vazodilatörler olan polifenol antioksidanları ve nitratlar açısından özellikle yüksek olan sulu, tatlı meyvelerdir. Narın meyve suyu, çiğ meyve veya takviye olarak tüketilmesi kan akışını ve kas dokusunun oksijenlenmesini iyileştirebilir ve bu da özellikle aktif bireylere yardımcı olabilir. 2016 yılında yapılan bir araştırma, ağırlık çalışması sırasında veya öncesinde günlük 500 mililitre nar suyu tüketiminin, haltercilerde ağrıyı, kas hasarını ve iltihabı azalttığını buldu.

  1. Soğan

Soğan, kan akışını arttığında atar damarlarınızın ve damarlarınızın genişlemesine yardımcı olarak kalp sağlığına fayda sağlayan mükemmel bir flavonoid antioksidan kaynağıdır. Soğanlar ayrıca damarlarda ve arterlerdeki iltihabı azaltarak kan akışını ve kalp sağlığını artırabilen anti-inflamatuar özelliklere de sahiptir.

  1. Tarçın

Tarçın, kan akışının artması da dahil olmak üzere sağlık açısından birçok faydası olan, içinizi ısıtan bir baharattır. 2021 yılında yapılan bir araştırmada araştırmacılar, benzer sağlık profiline sahip iki grup denek arasında, tarçın tüketen grubun, plasebo grubuna kıyasla 90 gün sonra kan basıncında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olduğunu buldu.

  1. Sarımsak

Sarımsağın dolaşım ve kalp sağlığı üzerindeki faydalı etkisiyle bilinir. Araştırmalar sarımsağın, özellikle allisin içeren kükürt bileşiklerinin, kan damarlarınızı gevşeterek doku kan akışını artırabildiğini ve kan basıncını düşürebildiğini gösteriyor.

  1. Yağlı Balık

Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar mükemmel omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır. Bu yağlar dolaşım için özellikle faydalıdır çünkü kan damarlarınızı genişleten ve kan akışını artıran nitrik oksit salınımını desteklerler. Omega-3 yağları aynı zamanda kan pıhtısı oluşumuna yol açabilecek bir süreç olan kanınızdaki trombositlerin topaklanmasını engellemeye de yardımcı olur.

  1. Pancar

Birçok sporcu, performansı artırmaya yardımcı olmak için pancar suyu tüketir. Bunun nedeni pancarın vücudunuzun nitrik okside dönüştürdüğü nitrat bakımından zengin olmasıdır. Nitrik oksit kan damarlarını gevşetir ve kas dokusuna kan akışını artırır.

  1. Zerdeçal

Artan kan akışı zerdeçalın sağlığa birçok faydasından biridir. Aslında, hem Ayurvedik hem de geleneksel Çin tıbbı, özellikle zerdeçalda bulunan kurkumin adı verilen bir bileşik nedeniyle kan damarlarını açmak ve kan dolaşımını iyileştirmek için eski zamanlardan beri zerdeçalı kullanmıştır.

  1. Yeşil Yapraklı Sebzeler

Ispanak ve karalahana gibi yapraklı yeşillikler, vücudunuzun güçlü bir vazodilatör olan nitrik okside dönüştüğü nitratlar bakımından zengindir. Araştırmalar, Çin lahanası ve ıspanak gibi nitrat açısından zengin sebzeler açısından zengin geleneksel bir Japon diyeti uygulayan kişilerin, sebze açısından düşük bir diyet tüketenlere göre daha düşük kan basıncına sahip olduğunu gözlemledi.

  1. Narenciye

Portakal, limon ve greyfurt gibi turunçgiller flavonoidler de dahil olmak üzere antioksidanlarla doludur. Flavonoid açısından zengin turunçgillerin tüketilmesi, kan akışını ve nitrik oksit üretimini iyileştirirken, atardamarlarınızdaki kan basıncını ve sertliğini azaltmaya yardımcı olabilir. 2022'deki ek araştırmalar ayrıca portakal gibi narenciye yemenin kan basıncının düşmesiyle ilişkili olduğunu da buldu.

  1. Domates

Domates, kan basıncını kontrol etmek için kan damarlarının daralmasına neden olan anjiyotensin dönüştürücü enzimin (ACE) aktivitesinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

  1. Meyveler

Meyveler, kan akışı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilecek antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip oldukları için özellikle sağlıklıdır. Araştırmalar, inflamatuar belirteçlerin kan seviyelerini düşürdüğünü ve aynı zamanda arter genişlemesini iyileştirdiğini gösteriyor.

  1. Zencefil

Zencefil, Hindistan ve Çin'de binlerce yıldır geleneksel tıbbın temel maddesidir. Hem insan, hem de hayvan çalışmalarında zencefilin, kan akışını olumsuz yönde etkileyen yüksek tansiyonu azalttığı gösterilmiştir. 2017 yılında 4.628 kişiyle yapılan bir araştırmada, en fazla zencefil tüketenlerin (günde 2-4 gram) yüksek tansiyona yakalanma riskinin en düşük olduğu görüldü.

Kan Akışını Doğal Yollarla Artırmak İçin Ne Yapmalıyız?

Kan akışını optimize edebilecek diğer bazı yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır:

  1. Sigarayı bırakın: Sigara içmek kanser gibi birçok kronik hastalık için bir risk faktörüdür ve kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyebilir.
  2. Fiziksel aktiviteyi artırın: Egzersiz kan akışını uyarır ve vazodilatasyonun iyileştirilmesine yardımcı olur. Ayrıca düzenli egzersiz kalp hastalığı riskinizi azaltır.
  3. Orta düzeyde bir kiloya ulaşın veya bu kiloyu koruyun: Aşırı kilolu olmak veya obeziteye sahip olmak kan akışını olumsuz etkiler ve atardamarlarınızda plak birikmesi gibi tehlikeli komplikasyonlara yol açabilir.
  4. Sağlıklı bir diyet uygulayın: Sadece belirli gıdaları stoklamak yerine, dolaşımı iyileştirebilecek ve kalp sağlığını destekleyebilecek sebzeler, sağlıklı yağlar ve lif açısından zengin gıdalar gibi sağlıklı, bütün gıdalar açısından zengin bir diyete geçmeyi deneyin.
  5. Stresi azaltın: Araştırmalar, stres seviyelerinin kan basıncını önemli ölçüde etkileyebileceğini kanıtlıyor. Stresinizi yoga, meditasyon, bahçe işleri veya doğada vakit geçirerek yönetin.

Şunlara da göz atın;

  1. Kan yapan besinler
  2. Hormonlara iyi gelen besinler
  3. Yorgunluğu azaltan besinler
  4. Lösin içeren besinler
  5. Metabolizmayı hızlandıran besinler

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?