Kaju Zehirli Midir?
Kaju fıstığı, dünya çapında tüketilen popüler bir ağaç yemişidir. Oldukça lezzetli olan kaju sade olarak ya da tariflerin içerisinde tüketilebilir. Peki bu lezzetli yemiş zehirli midir:

Kaju fıstığı, dünya çapında tüketilen popüler bir ağaç yemişidir. Oldukça lezzetli olan kaju sade olarak ya da tariflerin içerisinde tüketilebilir. Besleyici oldukları düşünülür ve tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünü iyileştirmek ve toplam ve LDL (kötü) kolesterolü azaltmak gibi çok sayıda sağlık yararı sağlayabilirler. Bazı insanlar kaju fıstığını kendi başlarına yemekten, kaju fıstığı yağıyla karıştırmaktan veya çorbalar, soslar ve dondurmalar için süt içermeyen bir kremaya püre haline getirmekten hoşlanırlar. Bununla birlikte, birçok insan, urushiol adı verilen tehlikeli bir toksin içerdiklerinden, belirli formlarda kaju yemenin zararlı olabileceğinin farkında değildir. Bu yazıda, bazı kajuları neyin zehirli yaptığını ve bu ağaç yemişlerinin toksisite riski olmadan nasıl tüketileceğini inceliyor.

Kaju Hasadı Ve İşlenmesi

Kaju, kaju ağaçlarında (Anacardium occidentale) yetişir. Bu nedenle, bir tür ağaç fıstığı olarak sınıflandırılırlar. Olgun kaju ağaçları, kaju elması adı verilen kırmızı veya sarı armut biçimli sert çekirdekli meyveler üretir. Kaju fıstığı, bu meyvelerin uçlarındaki gri kabukların içinde büyür. Kaju elmaları ağaçtan düşmeye başladığında kajular hasat için hazırdır. Yenilebilir ancak çabuk bozulan kaju elmaları toplanır. Henüz kabuğunda olan kaju fıstığı meyvelerin uç kısımlarından alınarak üreticinin işlemine göre güneşte kurutulabilir. Bu kaju fıstığı çiğdir ve urushiole maruz kalma riski nedeniyle satılmaz. Ham kaju fıstığı daha sonra, kabukları soyulmadan, tamamen kurutulmadan ve soyulmadan önce urushiol kalıntılarını gidermek için büyük bir döner tamburda veya kaynar yağ fıçısında buharda pişirilerek yüksek ısıda kavrulur.

Bu noktada, bu kaju fıstığı, ilave tatlandırıcılar içermediğinden, genellikle çiğ olarak etiketlenir. Kaju fıstığı, kavrulmuş kaju olarak satılıyorsa, tatlandırma amacıyla ikinci kez kavrulur. Başka bir kavurma turu, kalan urushiol kalıntısının satıştan önce çıkarılmasını sağlamaya da yardımcı olabilir. Ticari kaju fıstığı daha sonra kalite kontrolleri, paketleme ve satışa hazırdır.

Hangi Toksinleri İçerirler?

Kaju doğal olarak urushiol adı verilen bir toksin içerir. Urushiol, kaju fıstığı, mango, zehirli sarmaşık, zehirli meşe, sumak, Peru biberi ve antep fıstığını içeren Anacardiaceae ağaç ailesinin tüm üyelerinde bulunan bir maddedir.

Urushiol bitkinin kökler, gövde ve yapraklar dahil tüm kısımlarında bulunurken, kaju kabuğu ile iç kısımdaki fındık arasındaki yağda da oturma eğilimindedir. Urushiol ile temasa geçmek genellikle, insanlarda zehirli sarmaşığa maruz kaldıktan sonra yaşayabileceğinize benzer gecikmiş bir deri döküntüsü olan alerjik kontakt dermatit ile sonuçlanır. Urushiol kaynaklı bir deri döküntüsü, ciltte kaşıntılı, iltihaplı ve salgıları olabilen, hatta potansiyel olarak yoğun bir yanma hissine veya lokalize şişmeye neden olan şişlikler veya yamalar olarak görünür.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin 1982 tarihli bir raporu, bir bağış toplama etkinliğinin parçası olarak Doğu Kıyısı boyunca urushiol kalıntısı içeren 7.500 torba kaju satıldığını ve alıcıların yaklaşık %20'sinin kızarıklık yaşamasına neden olduğunu özetledi. Daha eski bir hayvan çalışmasında, farelere değişen miktarlarda kaju fıstığı kabuğu özü verildi ve bu da yalama, kaşınma, titreme, artan ağrı hassasiyeti, mukus salgıları, pasif davranış ve hatta ölüm gibi çok çeşitli semptomlara neden oldu. Reaksiyonun türü ve derecesi, ne kadar urushiol'e maruz kaldığınıza ve onu tüketip tüketmediğinize veya onunla doğrudan cilt temasınız olup olmadığına bağlı olabilir.

Mağazadan Satın Alınan Kaju Fıstığı Güvenli Midir?

Kabuklu kajuları yüksek sıcaklıklarda kızartmak veya buharda pişirmek, kabuklarından ve fındıklara ıslanmış olabilecek urushiolü ortadan kaldırarak onları güvenli bir şekilde tüketmelerini sağlar.

Kaju fıstığının mağazalarda kabukları bozulmadan satılmamasının yanı sıra genellikle kavrulmuş veya başka bir şekilde ısıya maruz bırakılmış olarak satılmasının nedeni de budur.

Mağazalarda çiğ olarak etiketlenen kaju fıstığı bile, urushiol kalıntısını gidermek için kavrulmuş veya buharda pişirilmiş ve ısıl işleme tabi tutulmuştur. Ham, bu anlamda, onlara tuz veya tatlandırıcı gibi başka hiçbir şeyin eklenmediğini gösterir. Bu nedenle, doğal olarak oluşan urushiol'ü çıkarmak için ticari olarak hazırlandıkları için, mağazadan satın aldığınız kaju fıstığını tüketmenin güvenli olduğundan emin olabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kaju kuruyemiş midir?
  2. Kaju hasadı nasıl yapılır?
  3. Kaju kremasi nasıl hazırlanır?
  4. Kajunun faydaları nelerdir?
  5. Kaju nasıl kavrulur?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşı İçin Sağlıklı Menü Seçenekleri
Dünyadan 6 Farklı Yılbaşı Ritüeli
Yılbaşına Özel Nefis 4 Narlı Tarif!
Greyfurt Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Google Trends Türkiye 2024: Türkiye'de En Çok Aranan Yemekler
Bütün Tavuk Yanına Ne Gider: 12 Tamamlayıcı Tarif