Kafein Bağımlılığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Kafein bağımlılığı nedir? Kafein bağımlılığında hangi semptomlar görülür? İşte, kafein bağımlılığının nedenleri ve en yaygın belirtileri:

Sabah kalkar kalkmaz, güne bir fincan kahve içerek mi başlıyorsunuz? Birçok kişi, güne daha enerjik başlayabilmek için, uyandıktan bir saat sonra sabah kahvesini yudumlamaya başlıyor. Dünyadaki insanların ortalama %75'i düzenli olarak kafeinli içecek tüketiyor. Gün içinde aşırı kafein tüketimi ise, zamanla kafein bağımlılığına dönüşebiliyor. Her gün kahve, çay gibi kafein içeren içecekleri tüketmek, kafein yoksunluğu belirtilerini yaşamanıza sebep olabilir.

Kafeinin Vücut Üzerindeki Etkisi

Kafein, merkezi sinir sisteminde uyarıcı bir görev görür. Beyine uyanıklık ve enerji gibi uyarıları verirken, aynı zamanda 'mutluluk' verici bir etkisi de vardır. Kafein, tüketim esnasında mutluluk verse de, aşağıdaki yan etkilerle ilişkilidir.

  1. Uyku bozukluğu
  2. Depresyon
  3. Endişe
  4. Reflü
  5. Karın ağrısı
  6. Sosyal zorluklar
  7. Bedensel ağrı
  8. Kardiyovasküler hastalıklar
  9. Sinirlilik hali
  10. Düşünce bozukluğu
  11. Konsantrasyon zorluğu

Kafein tüketimi, özellikle ergenlerde ve çocuklarda tehlikelidir. Vücut, zamanla kafeine alışabilir ve başta yaptığı etkilerin ortaya çıkması için daha fazlasına ihtiyaç duyabilirsiniz. 

Kafein Bağımlılığı Belirtileri

Kafein bağımlılığının en önemli belirtisi, günlük yaşam aktivitelerini kafeinsiz gerçekleştirememektir. Sabahları kahve içmeden çalışamıyor, işlerinizi kafein almadan yapamıyorsanız, kafein bağımlısı olabilirsiniz. Ayrıca kafein tüketimini bırakmayı denemenize rağmen bunu durduramadıysanız da, bağımlı olma ihtimaliniz yüksektir. Kafein yoksunluğunun en yaygın belirtileri şunlardır;

  1. Baş ağrısı
  2. Tükenmişlik
  3. Azalmış uyanıklık
  4. Düşük enerji
  5. Uyuşukluk
  6. Kötü ruh hali
  7. Sinirlilik
  8. Konsantrasyon zorluğu
  9. Mide bulantısı
  10. Kas ağrıları

Kafein yoksunluğu belirtileri, kafein almayı bıraktıktan 12-24 saat sonra başlar. Semptomlar, 20-51 saat sonra en yoğun seviyeye çıkar. Belirtilerin kaybolması 9 günü bulabilir.

Kafein Bağımlılığı Nasıl Azaltılır?

Kafein bağımlılığınız olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekir. Ek olarak günlük su alımınızı artırın. Günde bir kafeinli içeceği, kafeinsiz bir seçenekle değiştirin. Gün içinde egzersiz yapın. Sinirli olduğunuz zamanlarda, meditasyon yapmayı deneyin. Kafein bağımlılığıyla tek başınıza mücadele edemiyorsanız, doktorunuzdan yardım isteyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Çok fazla kafein tüketmenin yan etkileri
  2. Kafeinsiz kahve sağlıklı mı?
  3. Kafeinsiz yaşamanın faydaları nelerdir?
  4. Aşırı yemek yeme bağımlılığı nedir?
  5. Bağımlılık yapan besinler nelerdir?

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı