Kadınlarda Testosteron Yüksekliği Neden Olur?
Testosteron, hem kadınlarda, hem de erkeklerde bulunan bir hormondur. Peki, kadınlardaki testosteron hormonu yüksekliği neden olur, belirtileri nelerdir? İşte, kadınlarda testosteron yüksekliği hakkında merak edilenler:

Bazı sağlık koşulları kadınlarda yüksek testosterona neden olabilir. Testosteron hormonunun yüksek olması, kadınlarda saç dökülmesi, sivilce gibi belirtilere neden olabilir. Testosteron, bir kadının yumurtalıklarında küçük miktarlarda üretilen bir erkek cinsiyet hormonu veya androjendir. Östrojen ile birleştiğinde testosteron, kadının üreme dokularının, kemik kütlesinin ve insan davranışlarının büyümesine, korunmasına ve onarılmasına yardımcı olur. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre, kadınlarda testosteron yüksekliği bazı semptomlara yol açabilir.

Kadınlar için normal testosteron seviyesi aralığı şu şekildedir;

  1. 10-12 yaş: < 7-44
  2. 12-16 yaş: < 7-75
  3. 17-18 yaş: 20-75
  4. 19 yaş ve üzeri: 8-60

Kadınlarda Testosteron Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

  1. Yüz kıllarında artış
  2. Akne
  3. Kellik
  4. Göğüs büyüklüğünün azalması
  5. Genişlemiş klitoris
  6. Kas kütlesinin artması
  7. Sesin derinleşmesi
  8. Düzensiz adet döngüsü
  9. Düşük libido
  10. Ruh halinde değişiklikler

Kadınlarda testosteron dengesizliğinin daha ciddi vakalarında, yüksek testosteron kısırlığa ve obeziteye neden olabilir.

Kadınlarda Testosteron Yüksekliği Nedenleri

Çeşitli hastalıklar veya hormonal bozukluklar kadınlarda hormonal değişikliklere neden olabilir. Kadınlarda yüksek testosteron düzeylerinin en yaygın nedenleri hirsutizm, polikistik over sendromu ve konjenital adrenal hiperplazidir.

  1. Hirsutizm

Hirsutizm, kadınlarda özellikle sırt, yüz ve göğüste istenmeyen tüylerin büyümesine neden olan hormonal bir durumdur. Vücut kıllarının büyüme miktarı büyük ölçüde genetiğe bağlıdır, ancak bu duruma öncelikle androjen hormonlarının dengesizliği neden olur.

  1. Polikistik over sendromu

Polikistik over sendromu (PCOS), kadınlarda androjen hormonunun fazlalığından kaynaklanan başka bir hormonal bozukluktur. PKOS'unuz varsa, düzensiz veya uzun süreli regl dönemleriniz, istenmeyen vücut kıllarınız ve düzgün çalışmayabilecek büyümüş yumurtalıklarınız olabilir.

  1. Konjenital adrenal hiperplazi

Konjenital adrenal hiperplazi (CAH), adrenal bezleri ve vücudun hormon üretimini doğrudan etkileyen bir hastalıktır. Birçok KAH vakasında vücut androjeni aşırı üretir. 

Yüksek testosteronun tedavisi nedene bağlıdır, ancak genellikle ilaç tedavisi veya yaşam tarzı değişikliklerini içerir. Yaşam tarzınızda belirli değişiklikler yapmak da testosteron düzeylerini etkileyebilir. Bir egzersiz veya kilo verme programına başlamak yardımcı olabilir, çünkü kilo vermek semptomları iyileştirebilir. Bazı kadınlar, saçlarını tıraş etmek veya beyazlatmak ve sivilce veya yağlı ciltler için yüz temizleyicileri kullanmak gibi yalnızca semptomlarını tedavi etmeyi tercih ediyor.

Şunlara da göz atın;

  1. Testosteronu düşüren besinler
  2. Testosteronu artıran besinler
  3. Östrojen içeren besinler
  4. Kronik hastalar nasıl beslenmeli?
  5. Menopozda neden kilo alınır?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı