Tam Kıvamında Kabak Tatlısı Yapmak İçin 6 Püf Noktası
Kabak tatlısı, kış aylarının en sevilen tatlılarından biridir. Özellikle yılbaşı sofralarında yer verilen bu tatlı, bazı tüyolara dikkat edildiğinde mükemmel bir kıvama ulaşır. İşte, tadına doyamayacağınız kabak tatlısı için bilmeniz gereken 6 püf noktası:

Sonbahar ve kış aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alır bal kabakları. Kimi zaman çorba, kimi zaman tatlı yapımında kullanılan bal kabakları, tahin ve cevizle buluştuğunda mükemmel bir kıvama ulaşır. Özellikle kabak tatlısı, kış aylarında bol bol tüketilen, yılbaşı sofralarını renklendiren tatlıların başında gelir. Ancak kabak tatlısı hazırlarken yapılan bazı hatalar tadının bozulmasına, şekerinin eksik kalmasına veya kabağın sert kalmasına yol açabilir. Tam da bu yüzden kabak tatlısı yaparken bilmeniz gereken püf noktalarını yazımızda derledik. 

Püf noktalarına geçmeden önce, kabak tatlısı tarifini buraya bırakalım. 

Kabak Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?


  1. Kabak Seçimi

Kabak tatlısının ilk adımı, kabak seçimi ile başlar. Tatlı yapmak için, şeker oranı yüksek ve daha sert kabaklar tercih edilmelidir. Eğer aldığınız kabaklar soyulmamışsa, ekmek bıçağı yardımıyla ortadan ikiye bölün. İçindeki çekirdekleri çıkartın. Dilerseniz, bu çekirdekleri kurutarak tüketebilirsiniz.

  1. Kabağı Dilimleme

Bal kabağını keskin bir bıçakla dilimlere ayırın ve kabuklarını dikkatli bir şekilde soyun. Pişirme süresini kısaltmak için kabakları küp küp dilimlemeyi deneyin. Kabak ne kadar büyük olursa, pişirme süresi de o kadar uzun olacaktır. 

  1. Şekerde Bekletme

Kabak tatlısını yapmanın en bilinen yöntemi, kabakları tencerenin içine dizip üzerine şeker gezdirerek 1 gece bu şekilde dinlendirmektir. Bu sayede kabaklar hem daha kolay pişer, hem de lezzetleri artar. Şekerde bekleyen kabakları ocağa alıp kısık ateşte 15 dakika pişirin. Daha sonra istediğiniz yumuşaklığa gelene kadar içine su ilave ederek yüksek ateşte pişmeye bırakmanız gerekir. Şekerde duran kabağın pişme süresi daha kısadır. Bu yüzden kontrollü pişirmeniz gerekir. Pişmesine yakın pekmez ilave ederseniz, hem rengi, hem de lezzeti daha güzel olacaktır. Pişen kabak tatlısını, tencereden bir kaba alıp dinlenmeye bırakabilirsiniz.

  1. Şekersiz Pişirme

Kabağı şekerde bekletmek dışını ağdalaştıracağı için, ikinci yöntem şekersiz pişirme yöntemidir. Bu yönteme göre tencereye alınan kabaklar, az suyla birlikte yumuşayana kadar pişirilir. Şeker ise 4-5 aşamada azar azar eklenir ve karıştırılır. Kabak tatlısı 6-7 saatlik pişirme sürecindeyken, kapağı açılmaz. Buhar döngüsüyle birlikte yavaş yavaş pişmesi sağlanır. Ancak dilerseniz, şekerde bekleterek pişirmeyi de tercih edebilirsiniz. 

  1. Limon Suyu Ekleme

Kabakları pişirirken, ara sıra karıştırmak gerekir. Bu sayede her tarafı eşit bir şekilde pişer. Aynı şekilde kabak tatlısına 5-6 damla limon suyu eklemek, kabakların renginin değişmesini önler ve tatlıyı daha canlı bir şekilde tutar.

  1. Fırında Pişirme

Kabak tatlısı hazırlarken deneyebileceğiniz bir diğer yöntem ise, fırında pişirmedir. Eğer kabaklar bir gece önceden şekere yatırmadıysanız, kabakları tencerede hafifçe haşlayın. Daha sonra kabakları fırın poşetine doldurun ve üzerine şeker ilave edin. Fırın poşetinin ağzını kapatarak kabakları şekerle karıştırın. Kabakları fırına atıp 1 saat pişirin. Kabak tatlısını hazırladıktan sonra üzerine tahin, ceviz, pekmez veya kaymak koyarak servis edebilirsiniz. Hangi yöntemi seçeceğiniz ve hangi malzemelerle süsleyeceğiniz tamamen damak zevkinize bağlıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Helva yapmanın püf noktaları
  2. Pankek yapmanın püf noktaları
  3. Kabarık kek yapmanın püf noktaları
  4. Pandispanya yapmanın püf noktaları
  5. Brownie yapmanın püf noktaları

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Ordu Kahvaltı Mekanları: Ordu'da Kahvaltı Yapabileceğiniz 10 Mekan
Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk