İftarlık Börek Tarifleri: İftara Özel 32 Nefis Börek Tarifi
İftar için hangi börekler hazırlanabilir? En lezzetli börek tarifleri nelerdir? İşte, Ramazan sofralarına çok yakışacak birbirinden lezzetli ve pratik 32 iftarlık börek tarifi:

İftar ve sahur sofralarına kolayca hazırlayabileceğiniz tarifler arıyorsanız, birbirinden lezzetli tarif önerilerimiz var. Peynir, patates, kıyma, ceviz, patlıcan gibi farklı iç harçlarla hazırlanan ve okuyucularımız tarafından çok beğenilen börek tariflerini sizler için yazımızda derledik. Kahvaltı sofralarında sık sık yer verilen en lezzetli börek tariflerini; hem iftarda, hem de sahurda hazırlayabilirsiniz. İşte, birbirinden pratik 32 farklı börek tarifi:

  1. Tava Böreği


Listemize hem lezzeti, hem de pratikliği ile gönülleri fetheden bir börek çeşidi ile başlıyoruz. İsmini pişirilme şeklinden alan tava böreğinin ana malzemeleri yufka ve beyaz peynirdir. Trakya mutfağında 'sini' ismiyle de bilinir.

  1. Çarşaf Böreği


Bosna Hersek'in milli yemeklerinden biri olan çarşaf böreği, özellikle kalabalık sofralarda ikram edilmesiyle bilinir. Rumeli ve Balkan mutfaklarında da sıklıkla tercih edilir. Genellikle peynir ile hazırlansa da, isteğe göre patates ve kıymalı çeşitleri de tercih edilebilir.

  1. Ispanaklı Tepsi Böreği


Kahvaltı ve çay sohbetlerinde sunabileceğiniz nefis bir önerimiz var. İç harcı ıspanak ile doldurulan tepsi böreğinin hazırlanması 10, pişirilmesi ise yaklaşık 30 dakikadır. Ispanağa ek olarak peynir de kullanılabilir.

  1. Kuru Yufka Böreği


İftar ve sahur sofralarında sık sık yer verilen kuru yufka böreği, ortalama 40-45 dakika içerisinde sofralardaki yerini alır. Kuru yufka ile hazırlanan bu börek, kıymalı harç ile doldurulur.

  1. Su Böreği


Türk mutfağının en özel tariflerinden biriyle listemize devam ediyoruz. Bayramların, kutlamaların ve kalabalık sofraların meşhur lezzeti olan su böreği; hem beyaz peynir, hem de kaşar peynir ile hazırlanır. 

  1. Avcı Böreği


Çanakkale yöresi ile özdeşleşen avcı böreği, özellikle Marmara ve Ege Bölgesi'nde çok ilgi gören bir börektir. İç harcı kıyma, dışı galeta unuyla kaplanan avcı böreği, yaklaşık 45 dakika da servise hazır hale getirilir.

  1. Rum Böreği


Ana malzemeleri lor peyniri, patlıcan ve nişasta olan rum böreği, hamur konulmadan hazırlanan bir börek çeşididir. Özellikle Rumeli ve Balkan ülkelerinde tüketilir.

  1. Küt Böreği


Osmanlı mutfağından miras kalan küt böreği, Doğu Anadolu'nun en meşhur böreklerinden biridir. Genellikle kahvaltı ve sahur sofralarında sofralarında yer verilen küt böreği, ince katlardan oluşur ve pudra şekeri ile birlikte servis edilir.

  1. Puf Böreği


Kabarık bir görünümü olan puf böreğinin ana malzemeleri hamur, peynir ve maydanozdur. Hazırlanan hamur, kızgın yağda pişirilir. İsteğe göre sade veya patatesli olarak da sunulabilir.

  1. Tatar Böreği


İsminden anlaşıldığı üzere Tatar mutfağına özgü bir yemek olan tatar böreği, ülkemizde en çok Karadeniz ve Doğu Anadolu'da tüketilir. Bazı yörelerde 'cantık' ismiyle de bilinir.

  1. Tavuklu Börek


Tavuk pirzola, domates, maydanoz, dereotu, biber ve soğan ile hazırlanan tavuklu börek, iftar sofralarında yer verilen börek çeşitlerinden biridir. Mis gibi kokusuyla bütün evi saran tavuklu börek, toplam 50 dakika içerisinde sofralardaki baş köşeyi alır.

  1. Haşhaş Ezmeli Mercimekli Börek


İçi haşhaş ezmesi ve yeşil mercimek ile doldurulan mercimekli börek, farklı tatlar denemeyi sevenler için ideal bir seçimdir. Hazırlaması 25, pişirmesi yaklaşık 30 dakika olan haşhaş ezmeli mercimekli börek, rulo şeklinde sunulur.

  1. Sodalı Buzluk Böreği


Hazır yufka ve peynirli harç ile hazırlanan buzluk böreği, rulo şeklinde sarılır. İsteğe göre iç harcında patates veya ıspanak da kullanılabilir. Hazırlanan börekler buzdolabı poşetine koyularak buzlukta muhafaza edilebilir.

  1. El Açması Patatesli Börek


İncecik açılmış yufka, patates ve kaşar peyniri ile hazırlanan bu börek, kalabalık sofraların vazgeçilmezidir. Üzeri susam ve çörek otu ile zenginleştirilen patatesli böreği bir dilimi, ortalama 270 kalori değerindedir.

  1. Tahinli Ispanaklı Sac Böreği


İç harcı tahin, ıspanak ve soğan ile doldurulan sac böreği, gözlemeye benzeyen bir börek çeşididir. Hazırlanan börekler sacda önlü arkalı kızartılır. Eğer sac yoksa, yapışmaz tava da kullanılabilir.

  1. Pazılı Gül Böreği


Pazı sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. İç harcı haşlanmış pazı ile doldurulan bu börekler, gül şekli verilerek sunulur. İsteğe göre patates, kabak gibi farklı sebzeler de kullanılabilir.

  1. Muska Böreği


Okurumuzdan gelen muska böreği tarifi, patates ve taze yufka ile hazırlanır. Muska şekli verilen bu börek, ortalama 30-35 dakika içinde sofralardaki yerini alır.

  1. Tosunum Börek

Kütahya mutfağıyla özdeşleşen tosunum börek, mercimekli harç ile hazırlanır. Üzerine haşhaş sürülür ve fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir.

  1. Çıtır Bonbon Börek

İsmini görünümünden alan bu börek, hazır baklava yufkasıyla hazırlanır. İç harcında keçi peyniri, lor peyniri ve çörek otu kullanılır.

  1. Zeytin Böreği

Gaziantep mutfağında sık sık tüketilen zeytin böreği, zeytin ve salçalı iç harcıyla tüm damaklara hitap eder. Çayın yanında sunulabilir.

  1. Pazılı Dolama Börek

Trabzon mutfağında çok sevilen dolama börek, ismini dolayarak hazırlanmasından alır. İç harcında pazı, pirinç ve üzüm kullanılır.

  1. Ispanaklı Ricotta Peynirli Ponçik Börek

İç harcında ıspanak, ricotta peyniri ve muskat kullanılan bu börek, bohça şeklinde sarılır. Dışı susam veya çörek otuna batırılır. Kızartma usulüyle pişirilir.

  1. Çekme Börek

Beyaz peynir ve ıspanaklı iç harcıyla iftar sofralarına çok yakışan çekme börek, gül şekli verilerek sarılır. Üzerine susam serpiştirilir ve dilimlenerek servis edilir.

  1. Keçi Peynirli ve Ayvalı Kalem Börek

Yalnızca 5 malzemeden oluşan bu börek, keçi peyniri ve ayva ile zenginleştirilir. Hazır yufkalar uzun ince kalem şeklinde sarılır. 

  1. Tatlı Patatesli ve Tavuklu Börek

Tatlı patates, tavuk, bezelye ve farklı sebzelerle hazırlanan bu börek, keten tohumu ve rezene tohumu ile zenginleştirilir. Sıcak sıcak servis edilir.

  1. Adana Böreği

Baklavalık yufka ve süt ile hazırlanan meşhur Adana böreği, çeçil peyniri ve kaşar peyniri ile lezzetlendirilir. İftar sofralarınıza çok yakışacak olan bu börek, ortalama 45 dakika içinde hazırlanır.

  1. Tis Böreği

Köy peyniri, tuzsuz çökelek ve maydanoz ile hazırlanan bu börek, iftar saatlerinde doyurucu bir yemek hazırlamak isteyenler için idealdir. Böreğinizi tavada pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.

  1. Peta Böreği

İftarda farklı bir börek hazırlamak istiyorsanız, tahin, soğan ve maydanoz ile zenginleştirilen peta böreğini deneyebilirsiniz. Böreğin üzerine susam ve çörek otu serpiştirebilirsiniz.

  1. Bal Kabaklı Arnavut Böreği

İç harcı bal kabağı, toz şeker ve ceviz ile zenginleştirilen Arnavut böreği, özellikle kalabalık sofralar için idealdir. Fırında pişirdikten sonra 10 dakika dinlendirerek servis edebilirsiniz.

  1. Yen Böreği

Denizli mutfağıyla özdeşleşen yen böreği, kıymalı harç ile zenginleştirilir. Ancak iftarda daha hafif tatlar denemek istiyorsanız, kıyma yerine haşlanmış patates harcı da kullanabilirsiniz.

  1. Süt Böreği

Bayburt yöresi ile özdeşleşen süt böreği, aslında şerbetle zenginleştirilen tatlı bir börek çeşididir. Araları fındıkla süslenen bu börek, sütlü şerbet ile buluşur ve dilimlenerek servis edilir.

  1. Çökelek Böreği

İftarda daha pratik bir tarif arıyorsanız, soğan, çökelek ve maydanoz ile hazırlanan çökelek böreğini deneyebilirsiniz. Dilerseniz, hazır yufka da kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın:

  1. İftar Yemekleri
  2. Sahur Yemekleri
  3. İftara Özel Çorbalar
  4. İftarlık Patlıcanlı Tarifler
  5. Değişik iftar yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Ocak Ayı Sebze ve Meyveleri Nelerdir, Ocak Ayında Ne Yenir?
Kolay Yılbaşı Tatlıları: Yılbaşı Menüsüne Çok Yakışacak 45 Nefis Yılbaşı Tatlısı
Ayfer Yavi Börek Yapmanın Püf Noktalarını Anlatıyor
Yüksük Çorbasının Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Şelengo Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?
Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 15 Hata