İftar ve sahur sofralarına kolayca hazırlayabileceğiniz tarifler arıyorsanız, birbirinden lezzetli tarif önerilerimiz var. Peynir, patates, kıyma, ceviz, patlıcan gibi farklı iç harçlarla hazırlanan ve okuyucularımız tarafından çok beğenilen börek tariflerini sizler için yazımızda derledik. Kahvaltı sofralarında sık sık yer verilen en lezzetli börek tariflerini; hem iftarda, hem de sahurda hazırlayabilirsiniz. İşte, birbirinden pratik 32 farklı börek tarifi:
Listemize hem lezzeti, hem de pratikliği ile gönülleri fetheden bir börek çeşidi ile başlıyoruz. İsmini pişirilme şeklinden alan tava böreğinin ana malzemeleri yufka ve beyaz peynirdir. Trakya mutfağında 'sini' ismiyle de bilinir. Bosna Hersek'in milli yemeklerinden biri olan çarşaf böreği, özellikle kalabalık sofralarda ikram edilmesiyle bilinir. Rumeli ve Balkan mutfaklarında da sıklıkla tercih edilir. Genellikle peynir ile hazırlansa da, isteğe göre patates ve kıymalı çeşitleri de tercih edilebilir. Kahvaltı ve çay sohbetlerinde sunabileceğiniz nefis bir önerimiz var. İç harcı ıspanak ile doldurulan tepsi böreğinin hazırlanması 10, pişirilmesi ise yaklaşık 30 dakikadır. Ispanağa ek olarak peynir de kullanılabilir. İftar ve sahur sofralarında sık sık yer verilen kuru yufka böreği, ortalama 40-45 dakika içerisinde sofralardaki yerini alır. Kuru yufka ile hazırlanan bu börek, kıymalı harç ile doldurulur. Türk mutfağının en özel tariflerinden biriyle listemize devam ediyoruz. Bayramların, kutlamaların ve kalabalık sofraların meşhur lezzeti olan su böreği; hem beyaz peynir, hem de kaşar peynir ile hazırlanır. Çanakkale yöresi ile özdeşleşen avcı böreği, özellikle Marmara ve Ege Bölgesi'nde çok ilgi gören bir börektir. İç harcı kıyma, dışı galeta unuyla kaplanan avcı böreği, yaklaşık 45 dakika da servise hazır hale getirilir. Ana malzemeleri lor peyniri, patlıcan ve nişasta olan rum böreği, hamur konulmadan hazırlanan bir börek çeşididir. Özellikle Rumeli ve Balkan ülkelerinde tüketilir. Osmanlı mutfağından miras kalan küt böreği, Doğu Anadolu'nun en meşhur böreklerinden biridir. Genellikle kahvaltı ve sahur sofralarında sofralarında yer verilen küt böreği, ince katlardan oluşur ve pudra şekeri ile birlikte servis edilir. Kabarık bir görünümü olan puf böreğinin ana malzemeleri hamur, peynir ve maydanozdur. Hazırlanan hamur, kızgın yağda pişirilir. İsteğe göre sade veya patatesli olarak da sunulabilir. İsminden anlaşıldığı üzere Tatar mutfağına özgü bir yemek olan tatar böreği, ülkemizde en çok Karadeniz ve Doğu Anadolu'da tüketilir. Bazı yörelerde 'cantık' ismiyle de bilinir. Tavuk pirzola, domates, maydanoz, dereotu, biber ve soğan ile hazırlanan tavuklu börek, iftar sofralarında yer verilen börek çeşitlerinden biridir. Mis gibi kokusuyla bütün evi saran tavuklu börek, toplam 50 dakika içerisinde sofralardaki baş köşeyi alır. İçi haşhaş ezmesi ve yeşil mercimek ile doldurulan mercimekli börek, farklı tatlar denemeyi sevenler için ideal bir seçimdir. Hazırlaması 25, pişirmesi yaklaşık 30 dakika olan haşhaş ezmeli mercimekli börek, rulo şeklinde sunulur. Hazır yufka ve peynirli harç ile hazırlanan buzluk böreği, rulo şeklinde sarılır. İsteğe göre iç harcında patates veya ıspanak da kullanılabilir. Hazırlanan börekler buzdolabı poşetine koyularak buzlukta muhafaza edilebilir. İncecik açılmış yufka, patates ve kaşar peyniri ile hazırlanan bu börek, kalabalık sofraların vazgeçilmezidir. Üzeri susam ve çörek otu ile zenginleştirilen patatesli böreği bir dilimi, ortalama 270 kalori değerindedir. İç harcı tahin, ıspanak ve soğan ile doldurulan sac böreği, gözlemeye benzeyen bir börek çeşididir. Hazırlanan börekler sacda önlü arkalı kızartılır. Eğer sac yoksa, yapışmaz tava da kullanılabilir. Pazı sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. İç harcı haşlanmış pazı ile doldurulan bu börekler, gül şekli verilerek sunulur. İsteğe göre patates, kabak gibi farklı sebzeler de kullanılabilir. Okurumuzdan gelen muska böreği tarifi, patates ve taze yufka ile hazırlanır. Muska şekli verilen bu börek, ortalama 30-35 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Kütahya mutfağıyla özdeşleşen tosunum börek, mercimekli harç ile hazırlanır. Üzerine haşhaş sürülür ve fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir. İsmini görünümünden alan bu börek, hazır baklava yufkasıyla hazırlanır. İç harcında keçi peyniri, lor peyniri ve çörek otu kullanılır. Gaziantep mutfağında sık sık tüketilen zeytin böreği, zeytin ve salçalı iç harcıyla tüm damaklara hitap eder. Çayın yanında sunulabilir. Trabzon mutfağında çok sevilen dolama börek, ismini dolayarak hazırlanmasından alır. İç harcında pazı, pirinç ve üzüm kullanılır. İç harcında ıspanak, ricotta peyniri ve muskat kullanılan bu börek, bohça şeklinde sarılır. Dışı susam veya çörek otuna batırılır. Kızartma usulüyle pişirilir. Beyaz peynir ve ıspanaklı iç harcıyla iftar sofralarına çok yakışan çekme börek, gül şekli verilerek sarılır. Üzerine susam serpiştirilir ve dilimlenerek servis edilir. Yalnızca 5 malzemeden oluşan bu börek, keçi peyniri ve ayva ile zenginleştirilir. Hazır yufkalar uzun ince kalem şeklinde sarılır. Tatlı patates, tavuk, bezelye ve farklı sebzelerle hazırlanan bu börek, keten tohumu ve rezene tohumu ile zenginleştirilir. Sıcak sıcak servis edilir. Baklavalık yufka ve süt ile hazırlanan meşhur Adana böreği, çeçil peyniri ve kaşar peyniri ile lezzetlendirilir. İftar sofralarınıza çok yakışacak olan bu börek, ortalama 45 dakika içinde hazırlanır. Köy peyniri, tuzsuz çökelek ve maydanoz ile hazırlanan bu börek, iftar saatlerinde doyurucu bir yemek hazırlamak isteyenler için idealdir. Böreğinizi tavada pişirdikten sonra servis edebilirsiniz. İftarda farklı bir börek hazırlamak istiyorsanız, tahin, soğan ve maydanoz ile zenginleştirilen peta böreğini deneyebilirsiniz. Böreğin üzerine susam ve çörek otu serpiştirebilirsiniz. İç harcı bal kabağı, toz şeker ve ceviz ile zenginleştirilen Arnavut böreği, özellikle kalabalık sofralar için idealdir. Fırında pişirdikten sonra 10 dakika dinlendirerek servis edebilirsiniz. Denizli mutfağıyla özdeşleşen yen böreği, kıymalı harç ile zenginleştirilir. Ancak iftarda daha hafif tatlar denemek istiyorsanız, kıyma yerine haşlanmış patates harcı da kullanabilirsiniz. Bayburt yöresi ile özdeşleşen süt böreği, aslında şerbetle zenginleştirilen tatlı bir börek çeşididir. Araları fındıkla süslenen bu börek, sütlü şerbet ile buluşur ve dilimlenerek servis edilir. İftarda daha pratik bir tarif arıyorsanız, soğan, çökelek ve maydanoz ile hazırlanan çökelek böreğini deneyebilirsiniz. Dilerseniz, hazır yufka da kullanabilirsiniz. Şunlara da göz atın: