Hint mutfağı baharatların yoğun olarak kullanıldığı mutfaklardan biridir. Özellikle kızartma yemeklerinin yapıldığı bu mutfakta, aynı zamanda farklı içecekler de tüketilir. Hindistan'ın yemeklerinde olduğu gibi içeceklerinde de baharat kullanımı yaygındır. Sıcak havalarda tüketilen soğuk içecekler, ferahlama amacıyla tercih edilir. İşte, Hint mutfağından dünyaya yayılan içecekler:
Hint mutfağı denildiğinde ilk akla gelen içecek masala çayıdır. Siyah çayın süt ve su ile demlenmesiyle hazırlanan bu çayın yapımında, genellikle manda sütü tercih edilir. Masala çayına geleneksel olarak kakule, tarçın, karanfil, zencefil, karabiber, yıldız anason ve hindistan cevizi baharatları eklenir.
Filtre kahvenin Hindistan versiyonu olan filtre kaapi, aynı zamanda Madras kahvesi olarak da adlandırılır. Kahve, paslanmaz çelik filtreden yavaşça süzülür. Süt ve şeker ile tatlandırılarak içilir. Kahvenin aromasını artırmak için, filtreme işleminden önce hindiba eklenir. Özellikle Güney Hindistan'da popülerdir.
Hint Yarımadası'nda popüler olan lassi, yoğurt bazlı bir içecektir. Tatlı versiyonlarında mango, kakule, şeker, çilek gibi meyveler kullanılırken, tuzlu versiyonlarında nane, kimyon ve tuz eklenir.
Lassi'de olduğu gibi masala chaasın temel malzemesi de yoğurttur. Ancak daha sıvı kıvama sahiptir ve baharatlar yoğun olarak kullanılır. Yoğurda zencefil, karabiber, kişniş yaprağı, nane, kimyon gibi baharatlar eklenir. Yaz aylarında tercih edilen bu içecek Rajasthan ve Juharat'ta popülerdir.
Paneer, Hindistan'da yaygın olarak tüketilen bir peynir olmasına rağmen, bu içeceğin yapımında kullanılmaz. Paneer soda, en kolay hazırlanan içeceklerden biridir. Gül suyu, şeker ve maden suyu karışımından oluşur. Özellikle sokaklarda satılmasıyla bilinir. Yaz aylarında ferahlatıcı gazoz olarak tüketilir.
Olgunlaşmamış mangolarla hazırlanan bu içecek, sarı-açık yeşil renkleri arasındadır. Mangolar pişirilip dövülür. Ardından kimyon tozu, tuz, karabiber ve nane yaprakları ile süslenir. Ekşi bir tada sahiptir. Ancak yaz aylarında terleme ile kaybedilen elektrolitleri yerine koymak için sık sık tüketilir.
Shikanji olarak da bilinen bu içecek, aslında bir limonata çeşididir. Yapımında limon, soğuk su, kimyon, masala, şeker ve nane yaprağı kullanılır. Mumbai sokaklarında satılan bu içecek, sıcaklığın dayanılmaz olduğu zamanlarda Hintliler tarafından çok sık tercih edilir. Ferahlatıcı etkisinin yanı sıra vücuda enerji vermesiyle de bilinir.
Hintçe'de ''jal'' su, ''jeera'' ise kimyon anlamına gelir. Keskin bir içecek olan jaljeera, kimyon, zencefil, nane, tuz, kırmızı biber ve meyve tozu karışımından oluşur. Genellikle mango veya narenciye kabuğu tozu kullanılır. Keskin tat vermek için demirhindi suyunu tercih edenler de vardır. Kuzey Hindistan'da tüketilir. Sindirime yardımcı olduğu için yemeklerden sonra tercih edilir.
Holi Festivali'nde servis edilen Thandai, sütlü bir içecektir. Yapımında karpuz çekirdeği, badem, haşhaş tohumu, kurutulmuş gül, şeker, kakule ve süt kullanılır. Süt ve şeker dışında kalan malzemeler yavaşça kaynatılır. Baharın gelişini kutlamak için tercih edilir. Canlandırıcı ve serinletici bir tada sahiptir.
Şunlara da göz atın;