Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan helva, yöreden yöreye göre farklı çeşitleriyle hazırlanmaktadır. Düğünlerde, cenaze törenlerinde ve kandillerde sunulan, komşulara dağıtılan helva, aynı zamanda paylaşmanın da sembolü haline gelmiştir. En sık yapılan helva versiyonları un helvası ve irmik helvasıdır. Bunlarında kendi içlerinde çeşitleri vardır.
Temel olarak helva un ya da irmik, şeker, su ya da süt ve tereyağından oluşur. Kalanını çeşitlendirmek size kalmıştır. Klasik lezzetlerden helva yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir sizlere anlattık. İşte, helva yapmanın püf noktaları nelerdir:
Helva Yapmanın Püf Noktaları
- Helva yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli madde kaliteli tereyağı, un veya irmik kullanmaktır. Lezzetli ve kaliteli temel malzemeler lezzetli sonuçları getirir.
- Helva yaparken yapışmaz tava kullanmaya özen gösterin.
- İrmik ya da unu kavururken sık sık karıştırmalısınız, hızlıca yanabilir.
- İrmik ya da unu yağda kavurmak yerine sıcak tava da kavurabilir, yağı sonradan ekleyebilirsiniz. Bu sayede yağın fazla pişmesini önlemiş olursunuz.
- Un helvası yaparken en sık yaşanan sorunlardan biri sıvı eklendiğinde unun topaklaşmasıdır. Bunu önlemek için yavaş yavaş eklemeli, hızlı karıştırmalısınız.
- Şerbetini soğuk eklemelisiniz.
- Hazırlayacağınız şerbeti su ile ya da süt ile hazırlayabilir, dilerseniz yarı yarıya her ikisini de kullanabilirsiniz.
- Un ve irmiğin kokusu çıkana kadar ve hafif renk alana kadar kavurmalısınız.
- Dolmalık fıstık ya da ceviz gibi kuruyemişler kullanacaksanız un veya irmik renk aldıktan sonra kullanacağınız kuruyemişi ekleyerek bir iki dakika kavurun.
- Şerbeti ekledikten sonra bir iki dakika karıştırın ardından altını kapatarak dinlenmeye bırakın.
- Helvayı sıcak servis edin. Soğudukça katılaşacağını unutmayın.
- Helvaya aroma katmak için, vanilya portakal ya da limon kabuğu ilavesi ile ya da farklı kuruyemişlerle aromalandırabilirsiniz.
- Helvanızın parlak olması için son aşamada zeytinyağı yada bir parça sıvıyağ ekleyebilirsiniz.
- Helva yaparken acele etmeyin. Helvaya kıvamını veren; kısık ateşte karıştırılması gereken süredir. Bu süre aceleye getirilip ateşin altı açılırsa, helvanın kıvamı da tutmaz, lezzeti de bozulur.
Şunlara da göz atın;
- Helva tarifleri
- İrmik helvası tarifleri
- Un helvası tarifleri
- Kandilde ne pişirmelisiniz?