Hazır Yufkadan Börek Yapmanın 5 Püf Noktası
Çayın yanına çok yakışacak hazır yufka börek yaparken, bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. İşte, el açması börekler gibi tam kıvamında olsun diye, hazır yufkadan börek yaparken dikkat etmeniz gereken 5 püf noktası:

Çayın yanına nefis mi nefis bir börek hazırlamak istiyorsunuz fakat hamur açmaya vaktiniz yok. O halde, hazır yufkalar kurtarıcınız olacak niteliktedir. Uzun uzun hamur mayalama, yoğurma ve açma aşamalarını atlamanızı sağlayan hazır yufkalar, çeşit çeşit börekler yapmanıza imkan tanır. Mis gibi kokularıyla hem kahvaltıların, hem de çay saatlerinin vazgeçilmezidir. El açması tadında börekler hazırlamak için, aşağıdaki püf noktalarına dikkat edebilirsiniz. 

  1. Yufka seçimi

Öncelikle lezzetli bir börek için ilk adım, yufka seçiminden başlıyor. Günlük, taze yufka satan yerler varsa, mutlaka buraları tercih edin. Marketten hazır paketli yufka almak yerine, mümkünse yufkacıdan günlük yufka sipariş edin. Eğer marketten alacaksanız, paketin üzerinde yazan üretim tarihine dikkat edin. 

  1. Börek sosu

Hem el açması böreklerde, hem de hazır yufkalarda kullanılan soslar çok önemlidir. Çıtır çıtır bir börek için, güzel bir börek sosu hazırlamak gerekir. Böreğin yumuşak ve lezzetli olması için yoğurt veya süt, kıtırlık vermesi için sirke, kabarık olması için de soda kullanılması gerekiyor. Tüm malzemeleri bağlamak için de, mutlaka yumurta eklemeniz gerekiyor. Eğer börek sosunda tereyağı veya sıvıyağ kullanırsanız, böreğiniz pişirme aşamasında kuruyabilir. 

  1. İç harç

Hazır yufka kullanarak farklı börekler hazırlamak mümkün. Eğer kıymalı harç kullanacaksanız, orta yağlı kıyma kullanmaya dikkat edin. Kıymaları soğanla kavurup soğuttuktan sonra yufkaların içini doldurabilirsiniz. Patatesli harç kullanacaksanız, patatesi haşlayın suyunu süzdükten sonra, içerisine rendelenmiş soğan ve tereyağı gibi malzemeler ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. Peynirli harç kullanacaksanız, seçiminizi tam yağlı peynirlerden yana kullanın. Eğer lor peyniri kullanacaksanız, içine bir miktar süzme peynir eklemeyi unutmayın. 

  1. Şekil

Böreği iç harçla doldurduktan sonra, şekil verme aşamasına geçebilirsiniz. Bütün halde gül böreği için, yufkayı tepsinin ortasından başlayıp dışarı doğru sarabilirsiniz. Küçük gül börekleri için, bir yufkayı gül şeklinde dolayıp ucunu hafifçe ıslatarak yapıştırabilirsiniz. Kol böreği için, yufkayı önce ay şeklinde büzüp kenarlarını içeri doğru sarmanız gerekir. Sigara böreği için, yufkayı doldurmadan önce üçgen şeklinde dilimlemeniz ve rulo şeklinde sarmanız gerekir.

  1. Pişirme

Böreklere şekil verdikten sonra, böreğin üst kısmına kalan sostan gezdirin. Dilerseniz, bu aşamada yufkanın üzerine yumurta sarısı sürebilir, susam ve çörek otuyla zenginleştirebilirsiniz. Börekleri, mutlaka önceden ısıtılmış fırında pişirin ve pişirme esnasında kapağı açmayın. Üzeri kızardıktan sonra, isteğe göre tereyağı gezdirebilirsiniz. Pişen börekleri bez ile kapatıp 10 dakika demlendirmek daha yumuşak olmalarını sağlayacaktır. Şimdiden afiyet olsun.

Şunlara da göz atın;

  1. Hazır yufkadan börek tarifleri
  2. El açması börek tarifleri
  3. Peynirli börek tarifleri
  4. Sebzeli börek tarifleri
  5. Kıymalı börek tarifleri

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?