Hava Fritözü Sağlıklı Mı?
Son zamanların en popüler mutfak aletlerinden hava fritözleri sağlıklı mı? Sizler için anlattık. İşte, hava fritözleri sağlıklı mı:

Hava fritözleri, derin yağda kızartmaya sağlıklı bir alternatif olarak satılıyor, ancak iddiaları karşılıyorlar mı? Son zamanların en popüler mutfak aletlerinden hava fritözleri sağlıklı mı? Sizler için anlattık. İşte, hava fritözleri sağlıklı mı:

Hava Fritözü Nedir Ve Nasıl Çalışır?

Fritöz, sıcak havayı yiyeceklerin etrafında dolaştırarak yemek pişiren bir mutfak cihazıdır. Yiyecekler, minimum yağ gerektiren çıtır çıtır bir dış yüzey oluşturan konveksiyonla ısıtılır, bu da onu cips ve kızarmış tavuk gibi yiyecekleri pişirmek için hem uygun hem de daha az yağlı bir yöntem haline getirir.

Havada Kızartmanın En İyi 5 Sağlık Faydası

  1. Daha Az Yağlı Pişirme Yöntemi

Havalı fritözler, fritözlerden önemli ölçüde daha az yağ kullanır ve 2015 yılında yapılan bir araştırma, hava fritözü kullanılarak pişirilen yiyeceklerin sonuç olarak önemli ölçüde daha düşük yağ içerdiğini gösterdi. Fritöz bunu, yiyeceği ince yağ damlacıkları içeren sıcak havada ısıtarak yapar.

  1. Kilo Yönetimine Yardımcı Olabilir

Derin yağda kızartılmış yiyecekler hem yağ hem de kalori bakımından yüksektir, bu nedenle bu yiyecekleri fritözde pişirilenlerle değiştirmek kalori alımını azaltabilir, ancak bu, bir pişirme yöntemi olarak kızartmanın diyette ne sıklıkla kullanıldığına bağlıdır.

  1. Daha Düşük Akrilamid Seviyeleri

Bir hava fritözü kullanmanın, derin yağda kızartmaya kıyasla akrilamid olarak bilinen bir bileşiği %90'a kadar azalttığına dair bazı kanıtlar vardır. Akrilamid, patates gibi nişastalı yiyecekler yüksek sıcaklıklarda (120C'nin üzerinde) pişirildiğinde oluşan kimyasal bir maddedir. Akrilamid bilinen bir kanserojendir.

  1. Fritözler Mutfakta Daha Güvenli Olabilir

Derin kızartma, büyük bir derin yağ tavasının yüksek bir sıcaklığa ısıtılmasını içerir. Bu, mutfakta güvenlik riski oluşturabilir çünkü sıcak yağ dökülebilir, sıçrayabilir veya alev alabilir. Hava fritözleri talimatlara uygun kullanıldığında aynı güvenlik risklerini oluşturmaz.

  1. Besinleri Koruyabilir

Hava fritözünde kullanılana benzer konveksiyon ısısı, pişirme işlemi sırasında belirli besinleri koruyabilir; bunlar arasında C vitamini ve ayrıca polifenoller adı verilen çok sayıda koruyucu bitki bileşiği bulunur.


Hava Fritözü Herkes İçin Güvenli Midir?

Genel olarak, hava fritözleri, derin yağda kızartmaya göre daha sağlıklı bir alternatiftir, ancak hava fritözünde pişirilen yiyecekler hala kızarmış yiyecek olarak sınıflandırılır. Kızarmış yiyeceklerin kilo alımına, tip 2 diyabete, kalp hastalığına ve bazı kanserlere katkıda bulunduğu defalarca gösterilmiştir, bu nedenle fritöz kullanıyorsanız, her gün yerine ara sıra pişirme yöntemi olarak kullanın.

Hava fritözü yiyecekler ve sağlığınız üzerindeki olumsuz etkisine bir örnek, sardalya gibi yağlı balık çeşitlerinin hava fritözünde pişirilmesinin sağlıklı yağ içeriğini (çoklu doymamış yağlar) azalttığını ve hafifçe artırdığını gösteren bir çalışmayla gösterilmiştir.

Şunlara da göz atın;

  1. Hava fritözü nasıl durdurulur?
  2. Hava fritözü nasıl temizlenir?
  3. Hava fritözü ve fırın arasındaki farklar
  4. Hava fritözü nasıl çalışır?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?