Hamur işleri, kahvaltıların, altın günlerinin, çay saatlerinin vazgeçilmezidir. Misafir ağırlarken sofraları renklendiren hamur işi tarifler, kekiyle, poğaçasıyla, kurabiyesiyle çayın en lezzetli eşlikçileridir. Ancak hamur işi hazırlarken, istemsizce yapılan hatalar poğaçaların sönmesine, kurabiyelerin çabucak dağılmasına sebep olabilir. Tam da bu yüzden, emekleriniz çöpe gitmesin diye dikkat etmeniz gerekenleri yazımızda derledik. İşte, hamur işi hazırlarken en çok yapılan hatalar ve çözümleri:
Kek yaparken, içine damla çikolata, kuru meyve veya kuruyemiş gibi malzemeler ekleyecekseniz, öncesinde mutlaka unlamanız gerekir. Eğer unlamadan eklerseniz, hepsi kek harcının dibine çöker ve eşit bir şekilde dağılmaz.
Hazırladığınız kek harcını kalıba döktükten sonra hemen fırına vermeyin. Kek kalıbını birkaç kez tezgaha vurun. Bu sayede hava kabarcıkları dışarı çıkacak ve kekiniz kusursuz bir şekilde pişecektir.
Özellikle kek tariflerinde, fırın önceden ısıtılır ve 30-35 dakika içinde pişer. İlk 15-20 dakikalık sürede fırının kapağını açarsanız, kekiniz sönecek ve istediğiniz kıvama ulaşmayacaktır. Bu yüzden fırın kapağını ilk 25 dakika geçtikten sonra açın ve kürdan yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edin.
Keki pişer pişmez fırından çıkarıyorsanız, kekiniz oda sıcaklığına çıktığı gibi sönmeye başlayacaktır. Bu yüzden dinlenmesi için fırının içinde 10 dakika beklemeniz gerekir. Ancak bu işlem, brownie gibi kekler için geçerli. Örneğin sünger keklerin hemen oda sıcaklığıyla buluşması gerekebilir. Bu aşamada tarife sadık kalmaya dikkat edin.
Poğaça veya kurabiye yaparken, un, kabartma tozu gibi kuru malzemeleri elemeden harca eklerseniz, un topak topak kalacaktır. Böyle durumlarda mutlaka unu elemeniz gerekir.
Börek hazırlarken ilk olarak iç harcı hazırlamanız gerektiğini unutmayın. Çünkü harcı sıcakken yufkaya dökerseniz, yufka terler ve dağılmaya başlar. Hatta yüksek sıcaklıklarda yufkanız yırtılmaya başlayabilir.
Böreği hazırladıktan sonra, doğrudan fırına vermeyin. Bunun yerine üzerini streçle kapatarak buzdolabında 1 saat dinlendirin. Bu sayede içinde kullandığınız sosu iyice çekecek ve kurumayacaktır.
Böreği fırında pişirdikten sonra oda sıcaklığına çıkartın ve ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin. Ardından hemen dilimleyin. Eğer dilimleme işlemini sonraya bırakırsanız, içi hamur olarak kalacaktır.
Özel günler için evde kendi pastalarınızı hazırlıyorsanız, kullanacağınız meyvelere mutlaka toz şeker serpiştirin. Aksi takdirde pastayı yerken meyvelerden acımsı bir tat gelir.
Bakınız; Pasta üzerindeki meyvelerin kararması nasıl önlenir?
Tıpkı poğaça ve börekte olduğu gibi, kurabiye hamurunu da streçleyerek buzdolabında en az 1 saat dinlendirmeniz gerekir. Aksi takdirde pişirme işlemi sırasında boyutları küçülür ve dağılmaya başlar.
Bakınız; Kurabiye hamurunu neden dinlendirmeliyiz?
Kurabiye hamurunu dinlendirdikten sonra çok fazla yoğurmayın. Aksi takdirde elinizin ısısıyla hamur yine yumuşar ve pişerken dağılır. Bu yüzden elinizi soğuk suya batırın ve kurabiye hamuruna hızlıca şekil verin.
Kurabiye hamurunu çok ince açarsanız, çok çabuk kırılmaya ve elinize aldığınızda parçalanmaya başlarlar. Eğer çok kalın bir hamur hazırlarsanız, içi çiğ kalır. Bu yüzden, 2 cm kalınlıkta olacak şekilde açabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;