Hamsi, yenilebilir küçük balık türlerinden biridir. Subtropikal iklim denizlerinde 400 metreye kadar yaşayan hamsiler, tuzlu su balığıdır. Su sıcaklığı 21 derece olduğu yerler, en iyi uyum sağladıkları yaşam alanlarıdır. Hamsi en çok Karadeniz, Marmara Denizi, Azov Denizi ve Akdeniz'de yaşar. Dünyada hamsi avının en fazla yapıldığı ülke, yıllık ortalama 20-30 milyon tonla Peru'dur. Ancak özellikle Doğu Karadeniz bölgesi, hamsinin en bol bulunduğu alanlardan biridir. Öyle ki 1970'li yıllara kadar Karadeniz'den çıkartılan hamsi o kadar çoktu ki, bu balığın fazlası tarlalara gübre niyetiyle dökülürdü. Türk mutfağında en çok tüketilen balıklardan biri olan hamsi, sağlık açısından da faydalıdır.
Hamsinin Besin Değerleri
45 gram hamsi;
- Kalori: 95 kcal
- Protein: 13 gram
- Yağ: 4 gram
- Karbonhidrat: 0 gram
- B3 Vitamini: Günlük Değerin (DV) %56'sı
- Selenyum: DV'nin %55'i
- B12 Vitamini: DV'nin %16'sı
- Demir: DV'nin %12'si
- Kalsiyum: DV'nin %8'i
Hamsinin Faydaları Nelerdir?
- Hamsi, omega 3 ve selenyum bakımından zengindir. Bu sayede kalp hastalığı geliştirme riskini azaltır.
- Omega 3 yağ asitleri, felç ve kalp krizi riskini azaltmak için tansiyon, kolesterol, iltihaplanma ve trigliserit düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
- Hamsi, protein bakımından da zengin bir kaynaktır. Kendinizi daha uzun süre tok hissetmenize ve kilo kaybına yardımcı olabilir.
- Yağsız vücut kütlesinin korunmasına destek olur.
- İçeriğinde anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri sayesinde, tümörlerin büyümesini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.
- Hamsi, beyin sağlığını geliştirmenize yardımcı olabilir. Beyin yaşlanması, bunama, Alzheimer ve depresyon riskini düşürebilir.
- Hamsi, B3 vitamini bakımından da zengindir.
- Vitamin içeriği sayesinde vücut direncini artırır. Bağışıklığı güçlendirebilir.
- Kemik sağlığının korunmasına fayda sağlar.
- Göz sağlığına katkıda bulunabilir.
Hamsi balığı sağlık için çok faydalı olsa da, pişirme yöntemi son derece önemlidir. Tavada kızartma yöntemi çok yağlı olduğu için, kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden hamsiyi pişirirken fırında veya ızgarada pişirme, buğulama gibi farklı yöntemleri tercih edebilirsiniz.
Hamsi Balığının Zararları Nelerdir?
- Hamsi balığı, diğer besinlerde olduğu gibi ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
- Hamsi balığının tuz oranı ve sodyum değeri çok yüksektir. Bu durum kan basıncını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden hamsiyi pişirmeden önce bol su ile yıkamak, sodyum oranını düşürebilir.
- Çiğ hamsi konservesi veya ham hamsi, parazit enfeksiyonu riskini artırır. Bu durumda mide bulantısı, karın ağrısı, ishal, ateş gibi semptomlar görülebilir. Bu yüzden mümkünse hamsileri iyi bir şekilde pişirmeniz gerekir. Yukarıdaki semptomlar görülürse, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.
Şunlara da göz atın;
- Palamutun faydaları nelerdir?
- Kırlangıç balığı nasıl pişirilir?
- Somon tarifleri
- Levrek nasıl pişirilir?
- Sardalya tarifleri