Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Geçer?
Hamilelikte mide yanması neden olur, ne yapmak gerekir? Op. Dr. Emine Şuheda Atılgan, hamilelikte mide yanmasına (dispepsi) karşı alabileceğiniz önlemleri açıkladı.

Hamilelik sırasında sindirim sistemindeki sorunlar sık görülmektedir. Çoğu zaman hormonal değişiklikler ve büyüyen bebeğin mideye baskı yapması sorunlara neden olabilmektedir. Anne adayları gebelik boyunca bulantı, kusama, epigastrik ağrı (mide bölgesindeki ağrı), şişkinlik, yanma gibi semptomlarla baş etmeye çalışır. Mide yanması ise gebelik boyunca görebilecek önemli bir sorundur.

Gebelerde mide yanması yani dispepsi söz konusu olduğunda peptik ülser ve gastroözafagial reflü akla gelir. Semptomatik reflü hastalığı hamile olmayan genel popülasyona göre gebelikle birlikte artış gösterir ve hamilelik haftası ilerledikçe sıklığı artar. Buna karşı yapılan araştırmalarda gebelik öncesi mide yanması bulunan kadınların gebeliğin ilk ve ikinci trimestrinde mide yanması şikayetlerinin azaldığı ancak üçüncü trimestirde %50’sinin yakınmalarında artma olduğu belirlenmiştir; bunun muhtemel nedenleri gebelikle birlikte mide asit salgısında azalması, mide hareketliliğinin azalması, mide mukus salgısının artması ve tüm bunların mide üzerine koruyucu etkisinin olmasıdır. Bu aşamada özellikle alkol kullanımını, sigara alışkanlığı ve nonsteroidal ilaç kullanımının zararları konusunda gebelerin bilgilendirilmeleri ve dikkatli davranmaları önemlidir.

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Belirtiler ise genellikle yeme veya içmeden hemen sonra ortaya çıkmakta ve bazen beslenme ile mide yanması arasında bir gecikme olabilmektedir. Mide yanmasının belirtileri şunlar olabilmektedir;

  1. Göğüs bölgesinde yanma hissi veya ağrı
  2. Midenin tok veya şişkin hissedilmesi
  3. Geğirme yani ağızdan gaz çıkışı

Gebelerde mide yanmasına neden olabilecek faktörler gebe olmayanlarla benzerlik göstermekte olup;

  1. Ağrı, ateş ve inflamasyonu azaltıcı ilaç grubunda olan non-steroidal anti-inflamatuvarların kullanımı
  2. Sigara ve alkol alışkanlığı
  3. Özellikle bulaşıcı bir enfeksiyon olan helikobakter pilorinin ağız yoluyla sindirim sistemine ulaşması sonucu ortaya çıkan olumsuz etkileri.

Yeme alışkanlığında yapılacak değişiklikler sayesinde sindirim sistemi sorunları kontrol altına alınabilir. Gebelikte mide yanmasının tedavisinde başlangıçta basit diyet önlemleri ile birlikte yüksek asit salgılanması ile kendini gösteren mide rahatsızlıklarının önlenmesinde yardımcı olan antiasitlere yer verilebilir. Sık ve az miktarlarda yemek yenmeli, reflüye sebep olabilecek alkol, kafeinli ve yağlı gıdalar ile çikolatadan kaçınılmalıdır.

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

  1. Öğünler sıklığı artırılmalı, porsiyonlar küçültülmeli.
  2. Yemekler dik oturularak tüketilmeli.
  3. Ağır yağlı kızartmalar ile baharatlı ve yağlı soslardan uzak durulmalı, domatesli gıdalar da tetikleyici olduğu için kaçınılmalıdr.
  4. Hazır meyve suları tüketilmemeli.
  5. Kafein alımı sınırlandırılmalı.
  6. Sigara ve alkol kesinlikle bırakılmalı.
  7. Gece geç saatlerde yenip içilmemeli.
  8. Yemekten hemen sonra yatılmamalı.
  9. Sol tarafa yatarak uyunmalı, yüksek bir yastık kullanılmalı.
  10. Mideyi sıkıştıracak dar kıyafetler giyilmemeli.

Yazar:

Op. Dr. Emine Şuheda Atılgan

Şunlara da göz atın;

  1. Hamilelikte çatlaklar nasıl önlenir?
  2. Hamilelikte tüketilen en iyi meyveler
  3. Hamilelikte alınması gereken vitaminler
  4. Hamilelikte bel ağrısı nasıl geçer?
  5. Hamilelikte kesinlikle tüketilmemesi gereken besinler

Haber Kategorileri

Hamilelikte Beslenme

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı