Dr. Öğr. Üyesi Emine Nur Kahraman, “Gebelik döneminde hormon değişiklikleri ve artan kan dolaşımı gibi fizyolojik değişiklikler, diş etleri başta olmak üzere ağız sağlığını etkileyebilir. Ayrıca, gebelik sırasında artan iştah nedeniyle daha fazla yemek yemek, diş çürümelerinin riskini artırabilir” dedi.
Gebelik sırasında diş ağrısı, bazen rahatsız edici bir sorun olabilir. Bu dönemde hormon değişiklikleri ve artan kan dolaşımı gibi fizyolojik değişiklikler, diş etleri başta olmak üzere ağız sağlığını etkileyebilir. Ayrıca, gebelik sırasında artan iştah nedeniyle karbonhidrat ağırlıklı ve düzensiz beslenmek çürük riskini artırabilir. Bunun yanı sıra, gebeliğin ilk aylarında “Hiperemezis gravidarum” adını verdiğimiz kontrolü zor olan bulantı ve kusmalar ağzın asit-baz dengesini bozmaktadır.
Gebelikte diş minesi kaybına engel olmak için kusma sonrası hemen dişler fırçalanmamalıdır. Bunun yerine, asidi nötralize etmek için 1 bardak su ve 1 çay kaşığı karbonatın seyreltilmiş çözeltisi ile ağız çalkalanmalıdır. Gebelik öncesi sizi rahatsız etmeyen derin çürükler, yarı gömülü yirmilikler ve diş eti kanamaları bu dönemde aktif rahatsızlığa sebep olabilir.
Gebelik planladığınız dönemde mutlaka diş kontrolüne gidin ve mevcut sorunlarınızı tedavi ettirin. Ayrıca diş hekiminizden etkili oral hijyeni sağlamaya yönelik öneriler talep edin. Bunların başında diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak gelir. Toplumun büyük bir kısmı bu uygulamaları yaptığını belirtse de etkin bir plak temizliği yapamamaktadır. Bu konuda bilinçlenmek hem konforlu bir gebelik hem de bebeğinizin ağız sağlığı için önemlidir. Bilimsel çalışmalar da iyi bir diş eti tedavisinin erken doğum riskini azalttığını belirtmektedir. Diş eti kanaması ve ağız kokusu gibi problemler yaşıyorsanız, kanamadan ürkmeden fırçalama ve diş ipi uygulamalarına devam edin. Mevcut kanamanız etkili bir plak kaldırma ile 3 gün içerisinde gerileyecektir.
Bir ağrınız olduğunda diş hekimine gitmelisiniz. Gebelik sırasında ağız bakımı güvenli olarak kabul edilir. Bununla birlikte, en uygun zaman ikinci trimesterdır. Çünkü ilk üç ay şiddetli olan bulantı-kusma tedaviyi zorlaştırır. Üçüncü tremesterda artan bebek ağırlığı diş hekimi koltuğunda uzun süre otururken sizi rahatsız edebilir. Diş hekiminiz tedavilerinizi planlarken kadın doğum doktorunuzla işbirliği yapabilir. Ancak birçok karar danışmadan alınabilir. Örneğin, birçok ilaç, hamilelik sırasında güvenli bir şekilde kullanılabilen bazı antibiyotikler ve lokal anesteziler dâhil, güvenli bir şekilde kullanılabilir. Röntgenler, karın ve boğazınızın üzerine koruyucu bir önlük kullanıldığında güvenli kabul edilir. Ancak yine de fetüsün hassas olduğu ilk 15 haftalık süreçte gerçekten gerekmediği sürece radyasyondan uzak durulmalıdır.
Şunlara da göz atın;