Sağlık açısından çeşitli faydalar içeren sebzeler, lif, vitamin ve mineral açısından zengindir. Ayrıca çoğu sebze doğal olarak şeker, sodyum ve yağ bakımından düşük olma eğilimindedir. Bazı çeşitler %84 ile %95 arasında değişebilen yüksek su içeriğinden dolayı oldukça nemlendirici olabilir. Sebzeler aynı zamanda hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar ve diğer faydalı bitki bileşikleriyle de yüklüdür. Antioksidanlar açısından zengin diyetler genellikle daha yavaş yaşlanma ve daha düşük hastalık riskiyle bağlantılıdır.
Günde Kaç Porsiyon Sebze Yemeliyiz?
Bir porsiyon meyve veya sebze olarak kabul edilen miktar standarttan uzaktır ve aslında ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Servis boyutları ayrıca hazırlama yöntemine ve kullanılan ölçüm birimlerine göre değişiklik gösterme eğilimindedir. Bir porsiyon sebze, ortalama 80-100 gram arasında değişiklik gösterir.
- Araştırmalar sürekli olarak sebze açısından zengin beslenmenin kalp sağlığını artırabileceğini ve erken ölüm riskini azaltabileceğini gösteriyor. Çeşitli çalışmalara göre, en fazla sebze yiyen kişilerde kalp hastalığına yakalanma riski %70'e kadar daha düşük olabilir. 23 çalışmanın gözden geçirilmesi, günde 400 gram sebze yemek ile kalp hastalığına yakalanma riskinin %18 daha düşük olması arasında bir bağlantı olduğunu gözlemledi.
- Yeterli sebze tüketmek yalnızca kalbinizi korumakla kalmaz, aynı zamanda daha uzun yaşamanıza da yardımcı olabilir. Örneğin araştırmalar, günde 231 gram veya daha fazla sebze yemenin erken ölüm riskini %25 ila 32 oranında azaltabileceğini buldu.
- Sebze yemek, kilo vermenize veya kilo almayı önlemenize yardımcı olabilir. Sebzeler genellikle düşük kalori yoğunluğuna sahiptir; midede kapladıkları hacme göre çok az kalori içerirler. Küçük bir çalışma, aşırı kilolu bireylerin 6 aylık bir süre boyunca meyve ve sebze tüketimini araştırdı. İnsanlara daha fazla meyve ve sebze yemeleri tavsiye edildi ve günde yenen her 100 gramlık meyve ve sebze porsiyonu için ekstra 1,5 kg kaybedildi.
- Sebze açısından zengin diyetler, tip 2 diyabet riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bunun nedeni yüksek lif içeriği olabilir. Lifin kan şekeri düzeylerini düşürmeye ve insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olduğu düşünülüyor; bunların her ikisi de tip 2 diyabet gelişme riskini azaltabilir. Bu konu üzerinde toplam 400.000'den fazla kişinin katıldığı ve 4 ila 23 yılı kapsayan çok sayıda büyük inceleme yapılmıştır. Çoğu, günde yenen her bir ilave 106 gram sebzeyi, tip 2 diyabet geliştirme riskinin %2 ila %14 daha düşük olmasıyla ilişkilendirir. Brokoli, lahana, lahana ve karnabahar gibi turpgillerden oluşan sebzeleri yiyenlerin %7 daha düşük tip 2 diyabet riskine sahip olabileceği sonucuna vardılar.
Yani genel sağlığınız için, günde en az 100 gram sebze yemeniz gerekir. Herhangi bir hastalığınız yoksa, doktorunuzla konuşarak hangi sebzeleri beslenmenize eklemeniz gerektiği hakkında yardım alabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Düşük kalorili sebze yemekleri
- Sonbahar sebze yemekleri
- Kök sebze yemekleri
- Mikrodalgada sebzeler nasıl pişirilir?
- Sebzeli sufle tarifleri