Güllaç, Ramazan'ın en sevilen tatlılarından biridir. Hafifliği ile ön plana çıkan bu tatlı, iftardan sonra yiyebileceğiniz en lezzetli tatlılar arasında gösterilir. Güllaç yapraklarının şekerli süt ile buluşturulmasıyla hazırlanan bu tatlı, yapım aşamasında yapılan hatalar sebebiyle hamur gibi kalabilir veya şerbetini tam çekmeyebilir. Tam da bu yüzden, tam kıvamında güllaç yapmak için bilmeniz gereken püf noktalarını yazımızda derledik.
Püf noktalarına geçmeden önce, cevizli güllaç tarifine göz atabilirsiniz.
Öncelikle güllaç yapraklarının taze ve kırılmamış olmasına dikkat edin. Tatlı yapımına geçmeden önce, güllacı yapacağınız tepsi veya borcamı hazırlayın. Güllaç yapraklarını makas yardımıyla keserek tepsinin boyutlarına uygun bir hale getirebilirsiniz.
Güllaç yapmanın en önemli püf noktası, süt kullanımıdır. Mutlaka günlük taze sütler kullanın. Süt ve şekeri tencereye aldıktan sonra, sütün kaynatmadan ocaktan almanız gerekir. Şeker eridiğinde sütlü şerbet hazır demektir. Sütü ocaktan aldıktan sonra, bir süre ılımasını bekleyin. Eğer süt çok sıcak olursa, yapraklar kendini bırakır ve hamur kıvamına gelir. Eğer süt çok soğuk olursa, tatlınız şerbetini çekmez.
Tepsi tabanını sütlü şerbet ile doldurun ve güllaç yapraklarını tabana yerleştirin. Güllaç yapraklarının parlak kısmının her zaman üste gelmesini dikkat edin. Güllaç yapraklarının yarısını tepsiye yerleştirdikten sonra, 5 dakika sütü çekmesini bekleyin. Eğer cevizli harcı hemen eklerseniz, malzemeleriniz yumuşar ve istediğiniz lezzete ulaşamazsınız.
Güllaç yapraklarının üzerini cevizli harç ile doldurduktan sonra, kalan güllaç yapraklarını sütlü şerbete batırarak üzerini kapatın. Tüm yapraklar bittiğinde, kalan sütü üzerinde gezdirin. Güllaç tamamen hazır olduğunda oda sıcaklığında 10 dakika bekletin. Ardından buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Güllacın üzerini, yalnızca servis aşamasında süsleyin. Eğer meyve ve cevizleri erkenden eklerseniz, meyveler kararır ve güllaç yapraklarının rengi değişmeye başlar. Güllaca koyacağınız meyvelerin de doğru seçilmesi gerekir. Eğer kullanacağınız harca meyve koyacaksanız, güllacın kısa sürede tüketilmesine dikkat edin. Çünkü asitli meyveler bekledikçe tatlının tadının bozulmasına yol açar. Güllaç yapımında en çok çilek ve nar gibi kırmızı meyveler tercih edilir. Güllacın üzerini meyve ve antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;