Greyfurt Detoksu Nasıl Yapılır?
Greyfurt detoksu nedir? Greyfurt detoksu nasıl yapılır? Greyfurt detoksu sağlıklı mı, zararlı mı? İşte, Dyt. Rümeysa Yaman'dan greyfurt detoksu hakkında merak edilenler:

Greyfurt, kilo verme konusunda 1930’lardan beri popülerliğini koruyan bir meyve. Gerçekten de yüksek life sahip olması, C ve A vitamini kaynağı olması, yüksek trigliserit-kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olması gibi sebeplerden ötürü övgüleri hak eden bir meyve. Tıpkı kendine özgü farklı özellikleri ve faydaları olan diğer tüm meyveler gibi.

Greyfurt detoksunun nasıl yapıldığına değinmeden önce detoks nedir, onu öğrenelim: Detoks bilimsel olarak; çok kötü beslendiğinizde kilo kaybetmek için yapılan bir şey değildir aslında. Detoksifikasyon sürecini basitçe, vücut için toksik veya yabancı olan maddelerin vücuttan uzaklaştırılması olarak düşünebilirsiniz. Vücudunuz bunu aslında sizin beslenme şeklinizden bağımsız olarak hep yapıyor. Yine de vücudunuzun detoksifikasyon sistemini destekleyen bazı besinler de var. Bu besin gruplarından biri de turunçgiller. Bu etkiyi de içerisindeki biyoflavanoidlerin faz1 enzimlerini desteklediği düşüncesiyle söyleniliyor. Greyfurt da bu gruba dahil.

Greyfurt Detoksu Nasıl yapılır?

Greyfurt diyeti/detoksunun 2 farklı uygulama yöntemi var:

  1. Her öğünle beraber (günde 3 öğün) greyfurt tüketmek (tercihen yarım)
  2. Greyfurtun suyunu sıkıp içerisine zencefil eklemek ve bunu öğünlerle beraber veya sabah aç karnına ve gece yatmadan önce içmek

Bu 2 yöntemi de uygularken dikkat etmeniz gereken bazı maddelerin olduğu belirtiliyor:

  1. İşlenmiş gıda tüketmeyi bırakmalısınız.
  2. Basit karbonhidratla (yani şeker, pirinç, beyaz ekmek, makarna vs) ile değil, kompleks karbonhidratlarla (esmer ekmek, bulgur, kinoa gibi tahıllar vs) beslenmeniz gerekiyor.
  3. Şeker alımınızı azaltmanız gerekiyor.
  4. Protein alımınıza dikkat edip günlük kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta tüketmeniz gerekiyor.
  5. Yeterli su içmeniz gerekiyor.

Eğer bu kurallara uyarsanız ayda 2-6 kg arası bir kayıp vadediyor. Burada bir parantez açmak istiyorum. Bilimsel kaynaklarda greyfurt detoksu/diyetine dair bir yöntem bulamıyorsunuz. Bahsettiğim bu yöntemler Google araştırması ile yapılan, kimliği belirsiz kişilerin önerdiği yöntemler.

Greyfurt Detoksu Sağlıklı Mı?

Diyetisyen gözüyle greyfurt diyeti/detoksunu objektif olarak değerlendirecek olursam:

  1. Her iki yöntemin sağlıklı bir insan için sağlık açısından hiçbir zararı yok. Eğer greyfurt seviyorsanız, yapabilirsiniz.
  2. Greyfurt bazı ilaçların etkinliğini olumsuz etkileyebilir. O yüzden kullandığınız herhangi bir ilaç varsa, doktorunuza danışmadan yapmayın.
  3. Günlük C vitamini başta olmak üzere vitamin alımınıza oldukça fayda sağlayacaktır.
  4. Sabah aç karnına greyfurt suyu içmek, mide rahatsızlıkları olan biri için önereceğimiz bir durum değil. Mide rahatsızlıklarınız var ise tercihen dikkatli olun.
  5. Greyfurt lif içeriği yüksek bir meyve, dolayısıyla tokluğunuza destek olacaktır. Ancak greyfurtun suyunu sıkarak içtiğinizde, aslında içerisindeki liften faydalanmamış oluyorsunuz. Eğer greyfurt suyunu sabah aç karnına içiyorsanız kan şekerinizi hızlıca yükseltecektir. İnsülin direnci ve diyabeti olanların suyunu içmemesini, meyvenin direkt kendisini yemesini öneririm.
  6. Ek olarak C vitamini havayla çok hızlı okside olan bir vitamin. Dolayısıyla suyunu sıkıp yarım saat bile bekledikten sonra içtiğinizde büyük ölçüde C vitamininden yararlanamamış oluyorsunuz.
  7. İşlenmiş gıdayı bırakıp, şekeri azaltıp, kompleks karbonhidrat tüketip, yeterli protein alıp bol su içerek ve greyfurt tüketmeyerek de ayda 2-6 kg kayıp sağlayabilirsiniz. Asıl kilo kaybını sağlayan greyfurt değil de, yukarıdaki maddeler olacaktır.
  8. Greyfurt sevmiyorsanız, öğünlere greyfurt yerine farklı bir meyve eklemek de günlük vitamin-mineral ve lif alımınızı artıracak ve sağlığınıza fayda sağlayacaktır. Unutmayın, sizin için en faydalı meyve sevdiğiniz meyvedir.

Yazar:

Diyetisyen Rümeysa Yaman

instagram.com/dytrumeysayaman

Şunlara da göz atın;

  1. Ayva detoksu nasıl yapılır?
  2. Elma detoksu nedir?
  3. Yeşil çay detoksu nasıl yapılır?
  4. Dopamin detoksu nasıl yapılır?
  5. Ananas detoksu nedir?

Haber Kategorileri

Diyet Listeleri

Lezzetli Haberler

Ayran Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Defne Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Uzmanlar Uyardı: Bu Besinleri Kış Aylarında Tüketmemeliyiz
Bal Kabağı Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu