Granit Tezgah Nasıl Temizlenir: 5 Farklı Yöntem
Granit tezgahlar, mutfaklarda yaygın olarak kullanılır. Peki, granit tezgaha bulaşan su, yağ, kahve ve meyve suyu lekeleri nasıl çıkarılır? İşte, granit tezgahı temizlemek için uygulayabileceğiniz 5 yöntem:

Granit tezgahlar, klasik mutfak tezgahı çeşitlerinden biridir. Hem modern görünümü, hem de dayanıklı yapısıyla tercih edilen bu tezgahlar, mutfaklarda oldukça kullanışlı modeller arasında gösterilir. Ancak zeytinyağı, meyve suyu, kahve gibi lekeler, granit tezgahın doğallığını bozabilir ve içeriğine zarar verebilir. Ayrıca doğal taş tezgahlarda su lekeleri de yaygın olarak görülür. Bu yüzden leke türüne göre farklı temizlik yöntemleri uygulanmalıdır. 

Granit Tezgah Nasıl Temizlenir?

  1. Su lekeleri

Granit tezgahta kuruyan su lekeleri, can sıkıcı olabilir. Bunu önlemek için, bir kovada ılık su ve bulaşık deterjanını karıştırın. Yumuşak bir fırça yardımıyla su lekelerinin olduğu yerleri nazikçe ovalayın. Bu aşamada çok fazla bastırmayın. Ardından nemli bir bezle tezgahın üzerini tekrar silin ve mikrofiber bez ile kurulayın. Granit tezgahın aşınmasını önlemek için, tezgaha dökülen suları mutlaka kurulayın. 

  1. Yağ lekeleri

Mutfak tezgahlarında yağ ve gres lekeleri sıklıkla görünür. Bu yüzden yağ lekelerini kurumadan temizlemek çok önemlidir. Bunun için, 3 yemek kaşığı karbonatı, az miktarda su ila karıştırarak macun kıvamına getirin. Lekeli bölgelere hazırladığınız karışımı sürün ve 1-2 saat bekletin. Ardından spatula veya ıslak bir bez yardımıyla karbonat macununu temizleyin. Yağ lekesi çıktığında, granit tezgahı nemli bez ve mikrofiber bez ile silmeyi unutmayın. 

  1. Meyve suyu lekeleri

Beyaz sabunu rendeleyin ve ılık suyun içine alarak köpürtün. Hazırladığınız karışıma temiz bir bez batırın ve fazla suyunu sıkın. Ardından tezgahtaki inatçı lekeleri bu karışım ile güzelce ovalayın. Leke tamamen çıktığında kağıt havlu veya mikrofiber bez kullanarak tezgahı kurulayabilirsiniz. 

  1. Pas lekeleri

Pas lekelerinden kurtulmak için, lekeli bölgeye pas çıkarıcı veya leke çıkarıcı uygulayın. 5 dakika beklettikten sonra nemli bezle granit tezgahın üzerini komple temizleyin. Ardından havayla kurumasını bekleyebilirsiniz.

  1. Mürekkep lekeleri

Bir pamuğu asetona batırın. Tezgahın üzerindeki lekeli bölgeleri bu pamuk yardımıyla silin. 5 dakika beklettikten sonra, yüzeyi sünger veya nemli bir bez yardımıyla silin. Ardından bulaşık deterjanı ve su yardımıyla tezgahın üzerini tekrar silip kurulayın. 

Şunlara da göz atın;

  1. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
  2. Mutfak dolapları nasıl temizlenir?
  3. Alüminyum yüzeyler nasıl temizlenir?
  4. Yeni buzdolabı nasıl temizlenir?
  5. Bıçak nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Chemex Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz: 7 Özellik
Topuk Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kapalıçarşı Kapalı Kutu
Siyah Turpun Faydaları Nelerdir?
Fines Herbes Nasıl Yapılır?
Salçanın Küfünü Tek Malzemeyle Engelleyin