Glutatyon Seviyenizi Artırmanın 9 Doğal Yolu
Glutatyon nedir? Hangi besinleri tüketerek doğal yollarla glutatyon seviyelerimizi arttırabiliriz. Hazırsanız sizler için glutatyon seviyelerinizi nasıl arttırırsınız onu anlattık. Detaylar aşağıda!

Glutatyon, vücudun en önemli ve güçlü antioksidanlarından biridir. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak oksidatif stresi azaltan maddelerdir. Çoğu antioksidan yediğiniz gıdalarda bulunurken, glutatyon vücudunuz tarafından üretilir. Öncelikle üç amino asitten oluşur: glutamin, glisin ve sistein. Kötü beslenme, kronik hastalık, enfeksiyon ve sürekli stres dahil olmak üzere vücudunuzun glutatyon seviyesinin azalmasının birkaç nedeni vardır. Glutatyonun yaşla birlikte zamanla azaldığı da bilinmektedir. Bu antioksidanın yeterli seviyelerini korumak inanılmaz derecede önemlidir. Aşağıda sizler için glutatyon seviyenizi doğal olarak artırmanın en iyi yollarını sıraladık.

  1. Kükürt İçeren Gıdalar Tüketin


Kükürt, bazı bitkisel ve proteinli gıdalarda doğal olarak bulunan önemli bir mineraldir. Vücuttaki önemli proteinlerin ve enzimlerin yapısı ve aktivitesi için gereklidir. Özellikle, glutatyon sentezi için kükürt gereklidir. Sülfür, gıdalardaki iki amino asitte bulunur: metionin ve sistein. Öncelikle sığır eti, balık ve kümes hayvanları gibi hayvanlardan elde edilir. Bununla birlikte, brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, lahana, su teresi ve hardal yeşillikleri gibi turpgillerden sebzeler gibi vejetaryen kükürt kaynakları da vardır. Sarımsak, arpacık soğanı ve soğan da dahil olmak üzere allium sebzeleri, muhtemelen kükürt içeren bileşikleri nedeniyle glutatyon seviyelerini artırır.

  1. C Vitamini Miktarını Arttırın


C vitamini, başta meyve ve sebzeler olmak üzere çeşitli gıdalarda bulunan suda çözünen bir vitamindir. Çilek, turunçgiller, papaya, kivi ve dolmalık biber, C vitamini açısından zengin besinlere örnektir. Bu vitaminin, hücreleri oksidatif hasardan korumak için bir antioksidan olarak çalışmak da dahil olmak üzere birçok işlevi vardır. Aynı zamanda vücudun glutatyon da dahil olmak üzere diğer antioksidanları beslemesini sağlar. C vitamini içeren yiyecekleri yiyerek glutatyon düzeylerini artırıp artıramayacağınızı belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

  1. Selenyum Açısından Zengin Gıdalar


Selenyum, temel bir mineral ve glutatyon için gerekli bir maddedir. En iyi selenyum kaynaklarından bazıları sığır eti, tavuk, balık, sakatat, süzme peynir, kahverengi pirinç ve Brezilya fıstığıdır. Selenyum alımınızı artırarak, vücudunuzun glutatyon arzını korumaya veya artırmaya yardımcı olabilirsiniz. Sağlıklı bir yetişkin günde 55 mcg selenyum tüketilmelidir. 

  1. Glutatyon Açısından Doğal Zengin Gıdaları Tüketin


İnsan vücudu glutatyon üretir, ancak beslenme yoluyla alabileceğimiz gıdaların içerisinde de vardır. Ispanak, avokado, kuşkonmaz ve bamya en zengin glutatyon içeren besin kaynaklarıdır. Beslenme yoluyla alınan glutatyon zayıf emilir ev pişirme, saklama koşulları gibi durumlarda yiyeceklerin glutatyon miktarları değişebilir. Artan glutatyon seviyeleri üzerinde daha düşük bir etkiye sahip olmasına rağmen, glutatyon açısından zengin gıdalar oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilir.

  1. Peynir Altı suyu Proteinini Tüketin


Vücudunuzun glutatyon üretimi, belirli amino asitlere bağlıdır. Sistein adı verilen bir amino asit, glutatyon sentezinde yer alan özellikle önemli bir amino asittir. Peynir altı suyu proteini gibi sistein açısından zengin gıdalar glutatyon seviyenizi artırabilir. Aslında, birçok araştırma peynir altı suyu proteininin glutatyon düzeylerini artırabileceğini ve dolayısıyla oksidatif stresi azaltabileceğini bulduğundan yapılan araştırmalar bu iddiayı güçlü bir şekilde desteklemektedir.

  1. Zerdeçal Tüketin


Zerdeçal, canlı sarı-turuncu bir bitkidir. Sağlığa faydaları saymakla bitmez ve özellikle Hint mutfağında popüler bir baharattır.  Zerdeçal eski zamanlardan beri tedavi amaçlı kullanıldı. Zerdeçalın tıbbi özellikleri muhtemelen ana bileşeni olan kurkumin ile bağlantılıdır. Kurkumin içeriği, baharata kıyasla zerdeçal özü formunda çok daha konsantredir. Zerdeçal baharatıyla aynı seviyelerde kurkumin tüketmek son derece zor olacağından, glutatyon seviyelerinde bir artış yaşamak için zerdeçal özü almanız gerekebilir. 

  1. Yeterli Uyku Uyuyun


Genel sağlık için iyi bir gece uykusu şarttır. İlginç bir şekilde, uzun süreli uyku eksikliği oksidatif strese ve hatta hormon dengesizliklerine neden olabilir. Ayrıca araştırmalar, kronik uyku eksikliğinin glutatyon düzeylerini azaltabileceğini göstermiştir. Her gece iyi, onarıcı bir uyku aldığınızdan emin olmak, bu antioksidan seviyenizi korumanıza veya artırmanıza yardımcı olabilir.

  1. Düzenli Egzersiz Yapın


Düzenli fiziksel aktivite uzun zamandır doktorlar ve sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından tavsiye edilmektedir. Egzersizin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınız için iyidir. Son araştırmalar, egzersizin antioksidan seviyelerini, özellikle glutatyonu korumada veya arttırmada da yardımcı olduğunu göstermektedir. Hem kardiyo hem de devre ağırlık antrenmanının bir kombinasyonunu tamamlamak, yalnızca kardiyo veya ağırlık antrenmanını tamamlamakla karşılaştırıldığında glutatyonu en fazla artırır. Bununla birlikte, yeterli beslenmeyi ve dinlenmeyi sürdürmeden aşırı antrenman yapan sporcular, glutatyon üretiminin azalması riski altında olabilir. Bu sebeple dozunda ve düzenli fiziksel aktivite yapmanız gerekir. 

  1. Yüksek Alkol Alımından Kaçının


Birçok olumsuz sağlık etkisinin kronik ve aşırı alkol alımı ile ilişkili olması şaşırtıcı değildir. Alkolizm genellikle karaciğer sirozu, beyin hasarı ve pankreatit gibi rahatsızlıklarla ilişkilidir. Çok iyi bilinmemekle birlikte, akciğer hasarı da alkolizmin olumsuz bir etkisidir. Bu muhtemelen akciğerlerdeki glutatyon seviyelerinin tükenmesi ile ilgilidir. Akciğerlerin küçük hava yollarının düzgün çalışması için glutatyon gerekir. Aslında, sağlıklı akciğerler vücudun diğer bölgelerine göre 1000 kata kadar daha fazla glutatyon içerir. Alkoliklerin akciğerlerinde glutatyon tükenmesi, büyük olasılıkla kronik alkol kullanımının neden olduğu oksidatif stresten kaynaklanmaktadır. Araştırmalar, düzenli olarak aşırı miktarda alkol tüketenlerde akciğer glutatyon seviyelerinde %80-90'lık bir düşüş tespit etmiştir. Bu nedenle, alkol alımınızı sınırlamak, sağlıklı glutatyon düzeylerini korumanıza yardımcı olabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Östrojen içeren besinler
  2. Serotonin içeren besinler nelerdir?
  3. Keratin hangi besinler var?
  4. Arjinin içeren besinler nelerdir?
  5. Demir eksikliği nasıl anlaşılır?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Ayran Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Defne Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Uzmanlar Uyardı: Bu Besinleri Kış Aylarında Tüketmemeliyiz
Bal Kabağı Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu