Gianduja Çikolatası Nedir?
İtalyan mutfağıyla özdeşleşen Gianduja çikolatası, son yıllarda oldukça popüler. Peki, gianduja çikolatası nasıl ortaya çıktı? İşte, gianduja çikolatası hakkında merak edilenler:

Gianduja çikolatası, İtalya'nın Piedmont bölgesinden dünyaya yayılan bir lezzettir. Zengin ve kremsi bir dokuya sahip olan bu çikolata, %30 oranında orman fındığı içerir. İnce öğütülmüş fındık ve kakao karışımından oluşur. Kakao çekirdeği kıtlığıyla karşı karşıya gelen üreticiler tarafından bulunan gianduja çikolatası, günümüzde çok yaygın bir hale gelmiş ve dünyanın birçok yerine yayılmıştır. 

Gianduja Çikolatası Nasıl Ortaya Çıktı?

Gianduja çikolatasının tarihi, 19. yüzyıla kadar dayanır. Napolyon Savaşlarında kakao çekirdeklerine uygulanan sınırlama, Avrupa'daki çikolata üreticilerini zora sokmuştur. Kakaoda yaşanan kıtlık, çikolata fiyatlarının fırlamasına yol açmıştır. Torino'daki çikolatacılar hem kakao stoklarını genişletmek, hem de fiyatları düşürmek amacıyla yeni çikolatalar üretebilmek için deneyler yapmaya başlamıştır. Çikolatacılar Piedmont'un yüksek kaliteli fındıklarını öğüterek çikolata ile karıştırmış ve sonunda hem lezzetiyle, hem de pürüzsüz kıvamıyla herkesin sevdiği bir karışım elde etmiştir. İlk versiyonda dilimlenerek servis edilen blok şeklinde çikolatalar yapılmış, sonrasında daha kremsi bir kıvam alması sağlanmıştır. 

Günümüzde bu çikolatayı, online olarak sipariş verebilir veya çikolata üreticilerinden temin edebilirsiniz.

Gianduja Hangi Besinlerle Uyumlu?

Gianduja, hem sade, hem de başka besinlerle tüketilebilir. En çok uyumlu olduğu ürünler ise şu şekildedir;

  1. Espresso: Espressonun derin ve güçlü tadı, giandujanın kremsi tatlılığıyla hoş bir uyum yaratır. 
  2. Meyveler: Gianduja çikolatası, özellikle çilek, portakal ve ahududu gibi hafif ekşimsi meyveler ile uyum sağlar. 
  3. Peynir: Çikolata ve peynir eşleştirmesi yapmak isteyenler, gianduja çikolatası için camambert ve brie gibi kremalı peynirleri eşleştirebilir. 
  4. Kuruyemişler: Kavrulmuş badem, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler, bu çikolatanın fındıksı notalarını artırabilir. 
  5. Hamur işleri: Kruvasan gibi hamur işlerinin üzerine gianduja çikolatası sürmek, güne güzel bir başlangıç yapmanızı sağlayabilir. 
  6. Tuz: Giandujaya bir tutam deniz tuzu eklemek, tatlılığına hoş bir kontrast katabilir. 
  7. Çay: Chai, earl grey gibi aromatik çaylar, gianduja çikolatasıyla mükemmel bir eşleşme içindedir.

Şunlara da göz atın;

  1. Çikolatalı tatlı tarifleri
  2. Çikolata nasıl eritilir?
  3. Kuvertür çikolata nasıl kullanılır?
  4. Tarihi geçmiş çikolata yenir mi?
  5. Belçika çikolatası hakkında 5 bilgi

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?