Frenk Maydanozu Nedir, Nasıl Kullanılır?
Aromatik kokusuyla mutfaklarda kullanılan frenk maydanozu, beyaz çiçekleri ile tanınır. Peki, frenk maydanozu nasıl kullanılır? İşte, frenk maydanozunun kullanımı hakkında merak edilenler:

Frenk maydanozu, maydanoz ile akraba olan aromatik kokulu bir bitki türüdür. Anavatanı Kafkasya olsa da, Romalılar tarafından tüm Avrupa'ya yayılmıştır. Fransız mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan bu maydanoz, hafif yemeklere aroma katmak amacıyla kullanılır. Geleneksel tıpta şifa niyetiyle kullanılsa da, aşırı tüketilmesi halinde zehirlenmelere yol açabilir. Halk arasında eşek hardalı ve siyah hardal gibi isimlerle bilinir. Kıvırcık yaprakları ve beyaz çiçekleri ile tanınan bu bitki, yılın belli dönemlerinde toplanır. 

Frenk Maydanozu Nerede Yetişir?

Bahçe bitkisi olarak yetiştirilen frenk maydanozu, havaların ısınmasıyla birlikte ekilmeye başlar. Eğer saksıda yetiştirilecekse, Şubat ayında ekim işlemi yapılmalıdır. Ekimden 1 ay sonra büyüyen bu maydanoz, Mayıs-Haziran aylarında hasat edilir. Market ve pazarlarda bulunan frenk maydanozu, kokusunu kısa sürede kaybeder. Bu yüzden taze bir şekilde kısa süre içinde tüketilmelidir. Frenk maydanozunun tohumları kurutularak saklanır. Tohumlar kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve kavanozlarda muhafaza edilir. Rusya, Güney Avrupa, Batı Asya ve Anadolu'nun dağlık yerlerinde yetişen bu bitki, ülkemizde de kendiliğinden yetişir.

Frenk Maydanozu Nasıl Kullanılır?

Frenk maydanozu, baharat olarak et yemeklerine eklenir. Onun dışında hafif yemeklere ve salatalara tat vermek amacıyla taze bir şekilde eklenir. Yıkanıp temizlenen ve ince ince kıyılan frenk maydanozu, makarna soslarına da ilave edilebilir. Kızartmalara da eklenebilen frenk maydanozunun kıvırcık yaprakları, özellikle servis tabaklarını süslemek amacıyla tercih edilir. Frenk maydanozu pişirildiğinde kokusunu kaybeder, bu yüzden pişirilmeden kullanılması önerilir. 

Çay olarak kullanılacaksa, yapraklar ve tohumlar sıcak suyla kaynatılır ve 5-10 dakika demlenir. Ardından süzülerek sıcak bir şekilde içilebilir. Harici olarak kullanılacaksa, bal ve zeytinyağı ile karıştırılır ve merhem olarak kullanılır. 

Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamileler, emziren kadınlar ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, Frenk maydanozunu kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Maydanozun faydaları nelerdir?
  2. Maydanoz nasıl kurutulur?
  3. Saksıda maydanoz nasıl yetiştirilir?
  4. Maydanoz yerine ne kullanılır?
  5. Maydanozun hiç bilmediğiniz kullanım alanları

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı