Çoğu zaman bir garnitür olarak görülen mütevazi patates, özellikle soslarla dolu olarak geldiğinde aslında tabağınızın yıldızı olabilir. Dolu bir fırınlanmış patates, en üst düzeyde rahatlık sağlayan besindir ve ne kadar lezzetli olursa o kadar iyidir. Fırında patates oldukça lezizdir. Sizlere nefis fırında patates yapmak için kaçınmanız gerekenlerden bahsettik. İşte, fırına patates yaparken yaptığınız hatalar nelerdir:
Çıtır kabukları fırında patatesin kutsal kasesini oluşturur ancak bunlar yumuşak iç kısmın zararına olmamalıdır, bu nedenle patateslerinizi önceden yağlanmış fırına koyuyorsanız, fırında patatesleri yanlış zamanda yağlıyorsunuz demektir. Eski yemek kitapları, patateslerinizi pişirmeden önce yağlamanızı ve baharatlamanızı önerse de, onları olduğu gibi fırına koyarsanız, aslında daha çıtır fırında patatesler (ve daha iyi bir iç doku) elde edersiniz, yağı ve tuzu bitmeden 10 dakika önce saklarsınız.
Patatesleri mikrodalgada pişirmek aslında tehlikeli olabilir - BBC'ye göre, 2001 yılında unutulmuş bir fırında patates mikrodalgada patlayıp yangın alarmını tetiklediğinde Britanya'daki bir baleden 2.000 kişi tahliye edilmek zorunda kalmıştı.
Patatesinizin bir mikrodalga fırından daha iyisini hak ettiği konusunda kararlı olsak da, eğer çalışmanız gereken tek şey bir mikrodalga ise o patatese mümkün olduğunca asil bir muamele vermek için elinizden geleni yapsanız iyi olur.
Fırında patatesinizi uzaya göndermeyi planlamıyorsanız, kendi uzay gemisine ihtiyacı yoktur. Aslında patatesi asla alüminyum folyoyla pişirmemelisiniz. Bunu yaparsanız, teknik olarak artık fırında patates değil, buharda pişirilmiş patates olur. Patates ısıtıldığında içindeki su buharlaşır ve hücreler genişler, bu da suyun buharlaşabileceği bir yer olması koşuluyla patates dokusunun yumuşamasına ve kabarık hale gelmesine neden olur. Folyoda pişirilen bir patates kaçınılmaz olarak ıslak hale gelecektir; folyo bir muhafaza görevi görerek nemi patatesin içinde hapseder ve buharlaşmasını önler. Bir fırına erişiminiz olabilir, ancak patatesinizin pişmesini bekleyecek saatleriniz yoksa bu artık pek işe yaramaz, değil mi? Bu gibi durumlarda rahatlıkla kullanabileceğiniz mutfak aleti hava fritözüdür. Hava fritözü, 60 dakikadan daha kısa sürede tabağa hazır hale getirilebilen, mükemmel şekilde pişirilmiş patatesler de dahil olmak üzere hemen hemen her şeyi yapabilir. Fırında patatesten daha iyi ne olabilir? Tabii ki iki kez pişirilmiş patates. Patateslerinizi yalnızca bir kez pişiriyorsanız lezzetin yarısını kaçırıyorsunuz demektir. İlk pişirme, patatesin tamamen pişmesini sağlar. Daha sonra iç kısımlarını çıkarın, bunları seçtiğiniz dolgularla birleştirin ve muhteşem karışımı patates kabuklarına yığın, üstüne peynir eklediğinizden emin olun. İkinci fırında her şey aynı sıcaklığa getirilir ve en önemlisi peynir eritilerek yapışkan bir malzeme elde edilir. Fırında sıcak patatesi seviyoruz ama fazla sıcak tüketmek sakıncalı olabilir. Patates, vücut tarafından parçalanamayan uzun glikoz zincirleri olan "dirençli nişasta" adı verilen bir şeyi içeren, karbonhidrat açısından zengin kök sebzelerdir. Bunun yerine dirençli nişasta, kalın bağırsağınızdaki bakteriler için yakıt olarak kullanılır ve bağırsak ve genel sağlık için mükemmeldir. İlginç bir şekilde, bir çalışma patatesleri pişirdikten sonra gece boyunca soğutmanın dirençli nişasta içeriğini üç katına çıkardığını ve bununla ilgili sağlık yararlarını artırdığını gösterdi. Fırında patatesinizi doldurmak aslında sade fırında patatesten biraz daha sağlıklı olabilir. Patates, C vitamini ve potasyum da dahil olmak üzere iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, patatesler yüksek glisemik indeksli (GI) bir besindir- özellikle pişirildiklerinde - bu da kişinin kan şekerinin yükselmesine neden oldukları ve fırında patatesleri diyabet hastaları ve kanlarını düzenlemeye çalışan kişiler için biraz tehlike oluşturduğu anlamına gelir. Bir yiyeceğin glisemik indeksini azaltmanın bir yolu, onu karbonhidratların sindirimini yavaşlatan ve ardından kan şekerini yükselten protein ve yağlarla birleştirmektir; böylece patatesinizi peynir ve tereyağıyla doldurmak (mantık dahilinde) kan şekerinizi düzenlemenize yardımcı olabilir. Fırında patatesleri her türlü lezzetle bir araya getirebilirsiniz. Fırın patatesler aynı zamanda tek başına da oldukça lezzetlidir. Fırında patateste yapılan hatalardan en büyüğü kabuklarını yememek. Patatesin kabukları oldukça sağlıklıdır. Patates kabuğu, stresi azaltmaya yardımcı olabilecek B vitaminleri ve kemikleri ve dişleri güçlendirebilen magnezyum gibi sağlığa faydalı birçok vitamin ve mineral içeriyor. Patates kabuklarını yemek, bitkisel besin maddesi olan quercetin sayesinde bağışıklığınızı bile güçlendirebilir. İlginç bir şekilde, patatesin kabuğunu fırında patatesin geri kalanıyla birlikte yemek yerine ayrı olarak yerseniz, daha fazla lif emmeye hazır olursunuz. Şunlara da göz atın;