Filizlendirilmiş Tahıllar ve Baklagiller Sağlıklı Mı?
Filizlenmiş tahıl ve baklagil tüketmek son zamanlarda oldukça popülerdir. Peki sağlıklı mıdır? İşte, filizlendirilmiş tahıllar ve baklagiller sağlıklı mı:

Filizlenme, son yıllarda sağlık tutkunları arasında popülerlik kazanan bir uygulamadır. Filizlenmiş tahılların ve baklagillerin, besin maddelerinde daha yüksek olduğu ve filizlenmemiş çeşitlere göre daha kolay sindirilebilir olduğu iddia edilmektedir. Bazı araştırmalar, belirli hastalık türlerine karşı koruma sağlayabileceklerini ve kilo vermeye yardımcı olabileceklerini bile öne sürüyor. Bu yazıda sizlere, filizlenmiş tahıllara ve baklagillere ve bunların sağlık yararlarından bahsedeceğiz. İşte, filizlenmiş baklagil ve tahıllar sağlıklı mı:

Filizlenmiş Tahıllar ve Baklagiller Nelerdir?

Çimlenme olarak da bilinen filizlenme, tohumların, tahılların, kabuklu yemişlerin veya baklagillerin sindirilebilirliğini ve besin değerini artırmak için kullanılan yaygın bir uygulamadır. Yiyecekleri 24 saate kadar ıslatmayı ve ardından birkaç gün boyunca tekrar tekrar boşaltmayı ve durulamayı içerir. Filizlenmiş tahıllar ve baklagiller pişirilebilir ve yemeklere eklenebilir veya fırıncılıkta kullanılmak üzere kurutulabilir ve un haline getirilebilir. Filizlenmiş tahıllar ayrıca ekmek, cips, makarna ve pizza kabuğu gibi ürünlerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Filizlenme sürecinin çeşitli besin maddelerinin konsantrasyonunu arttırdığı, besin karşıtı içeriği azalttığı ve diğer birçok sağlık yararı sağladığı söylenir.


Tam Tahıllara Göre Geliştirilmiş Besin İçeriği ve Sindirilebilirlik

Tam tahıllar ve baklagiller tipik olarak lif, B vitaminleri ve demir, çinko ve magnezyum gibi önemli mineraller bakımından yüksektir. Ayrıca büyüme, gelişme, bağışıklık fonksiyonu ve genel sağlık için gerekli olan iyi miktarda protein içerirler. Çalışmalar, filizlenmenin tahıl ve baklagillerin besin içeriğini daha da artırabileceğini gösteriyor. Aslında, filizlenmenin gıdaların amino asit profilini geliştirdiği, protein konsantrasyonlarını arttırdığı ve vitamin ve minerallerin kalitesini ve mevcudiyetini iyileştirdiği gösterilmiştir.

Düşük Antinutrient İçeriği Vitamin ve Minerallerin Emilimini Artırır

Antinutrientler, vücudunuzdaki belirli besinlerin emilimini azaltan bileşiklerdir. Fitik asit, lektinler ve proteaz inhibitörleri gibi bazı antinutrientler özellikle tahıllarda ve baklagillerde yoğunlaşmıştır. Bu, vejetaryenler, veganlar veya diyetlerini tahıllar ve baklagiller etrafında toplayanlar için beslenme eksikliklerine katkıda bulunabilir. Filizlenme, gıdaların antibesin içeriğini azaltmanın ve vitamin ve minerallerin emilimini artırmanın basit bir yolu olabilir. Araştırmalar, filizlenmenin fitik asit içeriğini %81'e kadar azaltabileceğini gösteriyor.


Sizi Daha Uzun Süre Tok Tutarak ve Aşermeyi Azaltarak Kilo Kaybına Yardımcı Olabilir

Birkaç kilo daha vermeye çalışıyorsanız, diyetinize filizlenmiş tahıllar ve baklagiller eklemeyi düşünebilirsiniz. Vücudunuz boyunca yavaşça hareket eden lifleri yüksektir. Bu, daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar, iştahı azaltır ve kilo kaybını artırır. Ayrıca iştahı ve genel kalori alımını azaltabilen iyi miktarda protein içerirler. Dahası, birkaç çalışma, daha yüksek tam tahıl ve baklagil alımının daha fazla kilo kaybıyla bağlantılı olabileceğini bulmuştur.

Lif İçeriği Kan Şekeri Kontrolünü Destekleyebilir

Filizlenmiş baklagiller ve tam tahıllar, kan şekeri kontrolüne fayda sağlayabilecek lifle doludur. Lif, şekerin kan dolaşımınıza emilimini yavaşlatır, bu da kan şekeri seviyelerinde ani yükselmeleri ve çökmeleri önler. Araştırma ayrıca filizlenmiş baklagiller ve kepekli tahılların tüketimi ile gelişmiş kan şekeri kontrolü arasında bir bağlantı buldu.


Tansiyon ve Kolesterolü Düşürerek Kalp Sağlığını Koruyabilir

Mükemmel besin profilleri sayesinde filizlenmiş tahıllar ve baklagiller tüketmek kalbiniz için iyi olabilir. Daha fazla kepekli tahıl ve baklagiller yemek, kalp hastalığı için önemli risk faktörlerinden biri olan düşük kolesterol seviyeleriyle de bağlantılıdır. Ayrıca kan basıncını düşürerek kalp kasınız üzerindeki baskıyı azaltarak onu sağlıklı ve güçlü tutar.


Şunlara da göz atın;

  1. Mikro filiz nedir?
  2. Saksıda marul nasıl yetiştirilir?
  3. Nane nasıl yetiştirilir?
  4. Domates nasıl yetiştirilir?


Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Şef Umut Karakuş'tan Yılbaşı Sofralarınıza Çok Yakışacak 3 Özel Meze Tarifi
Yılbaşı Sofrası İçin Şarküteri Tabağı Nasıl Hazırlanır?
Diyet Yılbaşı Menüsü: Yeni Yıla Özel 28 Diyet Yemeği
Soda Nasıl Saklanır: Bozulmuş Soda Nasıl Anlaşılır?
Kırk Kat Baklava Tarihi
Arpa Çayının Faydaları Nelerdir?