Evde Yağ Çözücü Nasıl Yapılır?
Yağ çözücü, özellikle mutfaklarda yağ lekelerini temizlemek için kullanılır. Peki, evde yağ çözücü nasıl yapılır? İşte, doğal malzemelerle yağ çözücü yapımı ve kullanımı:

Saatlerdir mutfakta yemek pişirirken etrafa yayılan yağ lekelerinden şikayet ediyorsanız, sizi böyle alalım. Özellikle ocak, mutfak dolabı, lavabo, yanmış tava gibi alanlara yayılan yağ lekeleri, ne yazık ki çıkarılması en zor lekelerin başında gelir. Suyla temizlemenin yeterli gelmediği zamanlarda, yağ çözücü kullanarak bu lekelerin çıkarılması sağlanabilir. Ancak kimyasal çözücüler yerine, evde kendi ellerinizle hazırlayacağınız bir yağ çözücü kullanmak hem daha ekonomik, hem de daha sağlıklıdır. Bu yazıda, evdeki malzemelerle yağ çözücü hazırlama tekniklerini ve kullanımlarını sizlerle paylaşıyoruz. 

Evde Yağ Çözücü Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. 1/2 su bardağı beyaz sirke
  2. 2 yemek kaşığı sıvı sabun
  3. 1/4 su bardağı kabartma tozu
  4. 1/3 su bardağı ev amonyağı
  5. 1,5 litre su
  6. Sprey şişesi: Yağ çözücünün daha kolay uygulanmasını sağlar.
  7. Bulaşık süngeri: Lekeli bölgeleri silmek için kullanılır. Zorlu lekeleri çıkartır.
  8. Bulaşık bezi: Ovalama işleminden sonra kalan kiri ve yağ çözücüyü çıkarmak için kullanılır. 

Yağ Çözücü Nasıl Uygulanır?

Öncelikle yağ lekelerinin her tarafa yayılabileceğini unutmayın. Bu yüzden ocak ve mutfak tezgahının üzerindeki tüm malzemeleri ve bulaşıkları kaldırın. Ocağın yakınında bulunan dekoratif eşyaları, bıçak bloklarını ve yağ şişelerini farklı bir alana kaldırın. Mutfak tezgahının üzerinde kalan kırıntı ve yiyecek artıklarını kağıt havlu ile silin. Ocağın tamamen soğumasını bekleyin. Daha sonra, tüm malzemeleri bir kabın içine birleştirip karıştırın. Hazırladığınız çözeltiyi, bir sprey şişesine aktarın ve kapağını kapatarak çalkalayın. Hazırladığınız yağ çözücüyü, yağ lekelerinin üzerine püskürtün ve derinlemesine işlemesi için 3-4 dakika bekleyin. 

Süngeri hafifçe ıslatarak lekeli yüzeyleri nazikçe ovalayın. Tüm lekeler çıkana kadar bu işlemi tekrarlayın. Lekeler çıktığında, bulaşık bezi ile ocak, dolap ve tezgahtaki kir ve solüsyon fazlalıklarını silin. Yağ lekeleri tamamen çıktığında, mikrofiber bez veya kağıt havlu kullanarak bu alanları kurulayın ve mutfak eşyalarını yerine yerleştirin. 

Ev yapımı yağ çözücüyü ilk defa kullanacaksanız, yağdan arındıracağınız yüzeye az miktarda sıkın ve bu alanı sünger yardımıyla temizleyin. Özellikle ocak ve tavaları kontrol edin. Eğer yüzeylerine zarar vermiyorsa, hazırladığınız yağ çözücüyü dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Yağ çözücüyü yalnızca mutfak eşyalarında değil, aynı zamanda kıyafet ve halılarda da kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
  2. Ocak gözleri nasıl temizlenir?
  3. Fritöz nasıl temizlenir?
  4. Fırın nasıl temizlenir?
  5. Mutfak dolapları nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Chemex Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz: 7 Özellik
Topuk Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kapalıçarşı Kapalı Kutu
Siyah Turpun Faydaları Nelerdir?
Fines Herbes Nasıl Yapılır?
Salçanın Küfünü Tek Malzemeyle Engelleyin