Et Pişirirken Herkesin Yaptığı 6 Hata
Et, Türk mutfağında sık sık tüketilir ve yapım aşamalarında farklı teknikler kullanılır. Özellikle et pişirme esnasında yapılan hatalar, etin sert olmasına ve lezzetini kaybetmesine yol açar. İşte, et pişirirken bilmeden yaptığınız 6 hata:

Kırmızı et, hem protein içeriği, hem de lezzetiyle birçok kişinin gönlüne taht kuran yemeklerin yapılmasını sağlar. Ancak yapım aşamasında yapılan bazı hatalar, etinizin sert kalmasına ve lezzetini kaybetmesine yol açabilir. Böyle durumlarda hem malzemenin, hem de emeğinizin boşa gittiğini düşünüyorsanız sizi böyle alalım. Bu yazıda et pişirmenin kurallarını ve pişirme aşamasında yapılan hataları sizlerle paylaşacağız. Böylece yumuşacık, lokum kıvamında etlerin tadını doyasıya çıkabilirsiniz. 

  1. Kırmızı eti yıkamak

Pişirmek için aldığınız etleri soğuk sudan geçiriyorsanız, hatayı en başından yapıyorsunuz demektir. Sıcak suda bekletilen veya soğuk sudan geçirilen etler, ne yazık ki pişirme işleminin ardından sert bir kıvam alıyor. Bu yüzden özellikle profesyonel şefler, eti kullanmadan önce yıkamamanız gerektiğini söylüyor. 

  1. Eti çözdürmeden pişirmek

Eti pişirmeden önce yapılan hatalardan bir diğeri ise yeterince çözünmesini beklememek. Buzluktaki eti doğrudan oda sıcaklığında bekletmek ve hala soğuk iken tencereye eklemek, kısa sürede sertleşmesine yol açar. Bunu önlemek için, buzluktaki eti bir gece önceden buzdolabı rafına indirin. Ertesi gün eti oda sıcaklığında bekletin ve tamamen çözünmesini sağlayın. Ardından dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

  1. Marine etmemek

Kırmızı eti pişirirken yapılan et büyük hatalardan biri de, marinasyon sosu kullanmamaktır. Lezzetli bir kavurmanın sırrı zeytinyağı, süt, yoğurt, karabiber, soda, karbonat gibi malzemelerden geçiyor. Etleri pişirmeden 2 saat önce marinasyon sosunda bekletmek, istediğiniz lokum kıvamına ulaşmanızı sağlıyor. Hangi yemeği yaparsanız yapın, etinizi mutlaka marine ederek kullanın. 

Bakınız; Et marine sosları

  1. Tavayı ısıtmamak

Eti kavururken soğuk bir tencere veya tava kullanmak, etin yavaş pişmesine, sertleşmesine ve içindeki suyun akmasına sebep olur. Ayrıca soğuk tavaya eklenen etler, tavaya yapışır ve dağılmaya başlar. Bunu önlemek için, tencereye veya tavayı ocakta birkaç dakika ısıtın. Ardından küçük bir parça yağ ilavesi yapın ve etleri içine alarak mühürleyin. 

  1. Tuzu erken kullanmak

Etin tuzunu marine sosunda veya pişirmenin en başında eklemek, kısa sürede sertleşmesine yol açacaktır. Bu yüzden tuzu, eti ocaktan almadan kısa bir süre önce atmanızı öneriyoruz. Bu sayede etiniz sertleşmez ve yumuşak kıvamını korur. 

  1. Çok pişirmek

Et ile bir yemek yaparken her seferinde sert bir et elde ediyorsanız, pişirme süresini çok uzun tutuyor olabilirsiniz. Bunu önlemek için ısıttığınız tavaya etleri ekleyin ve mühürleyin. Etin suyunu salmasını beklemek, sertleşmesine neden olur. Bu yüzden pişirme işlemini çok uzun tutmamaya özen gösterin.

Şunlara da göz atın;

  1. Et nasıl çözülür?
  2. Et mantolama nasıl yapılır?
  3. Mükemmel et nasıl pişirilir?
  4. Et nasıl mühürlenir?
  5. Kuşbaşı et nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Meyveli Kurabiye Tarifleri: Taze ve Kuru Meyveli 14 Kurabiye Tarifi
Kolay Omlet Tarifleri: Kahvaltı Sofralarına Çok Yakışacak 20 Değişik Omlet Tarifi
Et Yemeğinin Yanına Hangi Çorba Gider?
Brownie Tarifleri: Kahvenin Eşlikçisi Olacak 14 Brownie Tarifi
Ravioli Tarifleri: İtalyan Usulü 10 Nefis Ravioli Tarifi
Kokusuz Karnabahar Pişirmek İçin 5 İlginç Püf Noktası