Dünyanın En Zehirli 10 Meyvesi
Meyveler, vitamin ve mineral bakımından çok önemlidir. Ancak bazı meyveler, faydadan çok zarara yol açabilir. İşte, dünyanın farklı yerlerindeki 10 zehirli meyve:

Meyveler, içeriğinde bulunan vitaminler ve lifler sayesinde faydalı besinler olarak bilinir. Ancak her meyvenin kendine ait birçok alt türü bulunur. Meyvelerin görünüşü çekici olsa da, bazı meyveler zehirlidir ve toksik etkilere yol açabilir. Bu yüzden özellikle yabancı meyveleri tüketirken dikkatli olmak gerekir. İşte, dünyanın farklı yerlerinde bulunan en zehirli meyveler:

  1. Sarı Yıldız Meyvesi

Yıldız meyvesi, yenilebilir tatlı-ekşi meyvelerden biridir. Düşük kalorisi olan bu meyve, genellikle Endonezya, Filipinler ve Malezya'da görülür. Yanlamasına kesildiğinde yıldız şeklini oluşturan bu meyve, yüksek miktarda oksalat içerir. Bu da böbrek hastaları için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Böbrek hastalarının, yıldız meyvesinden uzak durması önerilir. Ayrıca sağlıklı kişiler tarafından aşırı tüketildiğinde böbrek hasarına, nöbetlere ve ölüme neden olabilir.

  1. Mürver Çiçeği Meyvesi

Mürver meyvesi, küçük çalılarda yetişir ve tamamen olgunlaştığında toplanarak yenilebilir. Siyah, mavi ve kırmızı renklere ayrılan mürver meyvesinin pişirilerek tüketilmesi gerekir. Bu bitkinin çiğ meyveleri, yaprakları, kabuğu ve kökleri zehirlidir. Tüketilmesi halinde mide bulantısı ve şiddetli mide ağrısı gibi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden mürver meyvesi güvenilir yerlerden alınmalı ve pişirdikten sonra tüketilmelidir.

  1. Ravent

Ravent, Batı Avrupa mutfaklarında ve Çin tıbbında yaygın bir kullanıma sahiptir. Bitkinin kabukları tatlı ve turta yapımında kullanılır. Ancak ravent yapraklarında, yüksek miktarda oksalik asit bulunur. Bu toksik maddeler, insanlar için zehirlidir. Ravent yapraklarının tüketilmesi mide ağrısı, nefes almada zorluk ve ölüm gibi sonuçlara yol açabilir.

  1. Manşinel

Manşinel, dünyanın en zehirli ağaçlarından biridir. Elma ağacına benzese de, bu ağacın meyveleri ve yaprakları ölümcül toksin üretir. Florida, Meksika ve Güney Amerika'da yetişen manşinel ağacı, zehirli bileşenler içerdiği için tüketilmese bile zararlı etkilere sebep olabilir. Manşinel meyvelerinden sıçrayan yağmur damlaları, deride yaralanma ve tahriş gibi sonuçlara yol açabilir. Bazı ülkelerde, manşinel ağacının yakınlarında uyarı işaretleri de bulunur. 

  1. Deniz Topalak Meyvesi

Turuncu renkli meyvelere sahip olan deniz topalağı, çekici görünümünün aksine zehirlidir. Kanada ve Doğu Asya'da yetiştirilen bu meyve, yutulması halinde sinir sisteminde bozukluğa neden olabilir. 

  1. Kış Kirazı

Bilimsel adı Solanum pseudocapsicum olan kış meyvesi, parlak kırmızı rengindedir. Özellikle küçük memeliler ve kuş türleri tarafından tüketilen bu meyve, hafif zehirli olduğu için insanların tüketmesi önerilmez. Sulak alanlarda ve otlaklarda yetişen meyvenin tohumları, yaprakları ve kabukları sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açabilir.

  1. Şeftali Çekirdeği

Şeftali ülkemizde çok sevilen ve yaz aylarında tüketilen bir meyvedir. Bu meyve çok lezzetli olmasına karşın, çekirdeklerinde amigdalin adı verilen bileşikler bulunur. Bu meyvenin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüştüğü için insan sağlığı açısından tehlikelidir. 1-2 adet yutulması zehirlenmelere yol açmasa da, çok fazla tüketilmesi ciddi yan etkilere sebep olabilir.

  1. Pokeberry

Amerika'nın çeşitli eyaletlerinde yetişen bu meyve, siyah-mor rengindedir ve kuşlar arasında popülerdir. Şekerci boyası ismiylede bilinen pokeberry, üzüm benzeri kümeler halinde bulunur. Ancak üzüme benzeyen bu meyvelerin tüketilmesi, ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bitkinin meyveleri, tohumları, yaprakları, gövdesi ve kökleri zehirlidir. Bu yüzden bitkiyi tutarken bile eldiven kullanmak gerekir. Birkaç tane meyve yemek ishal, kolik, mide bulantısı gibi sorunlara yol açarken, fazla tüketilmesi ölümle sonuçlanabilir.

  1. Jatropa

Jatropa pastası, tropik ve subtropikal iklimlere sahip ülkelerde yetişir. Hint fıstığı ismiylede bilinen bu meyvenin tohumları, yaprakları ve kökleri zehirlidir. Bitkinin tohumlarından elde edilen yağ, farklı ülkelerde biyodizel yakıt yapımında kullanılır. Bu yüzden yeşil petrol olarak da tanınır. Bu meyvenin tohumları insan sağlığı açısından çok tehlikelidir. Toksin risin ile dolu oldukları için, tüketilmesi halinde kusma, ishal, böbrek hasarı ve ölüme yol açabilir.

  1. Çöl Kabağı

Sahra Çölünde yetişen bu bitki, acı salatalık ve yabani kabak gibi isimlerle de bilinir. Küçük sert meyvelere sahiptir. Çöl kabağı bitkisinin yenilemeyecek kadar zehirli olduğu düşünülmektedir. Meyvenin tohumları acı bir tada sahiptir. Bu yüzden ilaç yapımında ve biyoyakıt üretiminde kullanılır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Düşük kalorili meyveler
  2. Muhtemelen hiç duymadığınız meyveler
  3. Hiç duymadığınız sebzeler
  4. Taze meyvelere lezzet katmanın yolları
  5. Kolay meyveli tatlılar

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!