Japon mutfağında önemli bir yere sahip olan fugu, zehirli bir balon balığı türünden elde edilen bir deniz ürünüdür. İçeriğinde bulunan tetrodotoksin sebebiyle çok zehirli olan bu balık, yanlış pişirilmesi halinde insan sağlığını ciddi tehlikelere atıyor ve ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Fugu yemeği genellikle sashimi (çiğ dilimlenmiş) veya nabe (sıcak tencere) olarak servis edilir. Fugu hazırlamak özel bir uzmanlık ve sertifika gerektirir. Japonya'da, bu balığı hazırlamak için aşçılar uzun ve sıkı bir eğitimden geçer. Japonya'da aşçılık dünyasının soyluları olarak görülen fugu şefleri, kendi aralarında son derece rekabetçidir.
Tetrodotoksinden dolayı çok zehirli olan bu balığı hazırlama aşamasında çok ince olan zehirli damarlarının, derisinin, karaciğer ve iç organlarının dikkatlice çıkarılması gerekir. Zehrin ete bulaşmasını önlemek için ayıklama işlemi, alanında uzman şefler tarafından dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Fugu servis eden Japonya'daki restoranlar ve bazı ülkelerde yasalar tarafından sıkı bir kontrol yapılır. Yalnızca 2-3 yıllık eğitimi tamamlayan ve fugu pişirme yetkisi kazanan şefler bu yemeği hazırlayabilir. Ayrıca fuguyu hazırlamak, fugu balığı satmak ve satın almak için de özel bir lisansa ihtiyaç duyulur. Sertifikası olmayan şeflerin fugu balığı pişirme yetkisi yoktur.
Fugu'nun karaciğer, yumurtalık, bağırsak ve derisi gibi organlarında yüksek miktarda tetrodotoksin bulunur. Zehir, sinir sistemini felç ederek nefes almayı durdurabilir ve bu durum ölümcül olabilir. Tetrodotoksin, siyanüre kıyasla yaklaşık 1.200 kat daha güçlüdür. Çok az miktarı bile bir insanı öldürebilir. Yanlış hazırlanmış fugu yemek zehirlenmeye yol açabilir. Fugu zehirlenmesinde genellikle belirtiler arasında ağızda uyuşma, mide bulantısı, kas felci ve nefes darlığı yer alır. Tetrodotoksinin panzehiri yoktur. Bu yüzden fugu, dünyanın en tehlikeli yemekleri arasında gösteriliyor.
Fugu yemek, Japonya'da bir gurme deneyimi ve prestij sembolüdür. Ayrıca, yemekte bulunan düşük risk unsuru birçok kişi için çekici olabilir. Fiyatı oldukça pahalıdır ve sadece lisanslı restoranlarda sunulur. Japonya'da fugu balığını hazırlamak için sertifikalı bir aşçı olmak gerekir. Eğitim süreci 2-3 yıl sürebilir ve aşçılar zorlu bir sınavdan geçer. Türkiye'de özellikle Marmaris ve Gökova bölgesinde görülen fugu balığı, ülkemizde yaygın bir balık türü değildir ve restoranlarda bulmak oldukça zordur.
Şunlara da göz atın;