Döş Eti Nedir, Nasıl Kullanılır?
Dana döş nedir, döş alırken nelere dikkat edilmelidir? Büyükbaş hayvanların en lezzetli kısımlarından biri olan dana döş hakkında merak edilenlere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Döş, hem büyükbaş, hem de küçükbaş hayvanların göğüs kısmında bulunan bir et çeşididir. Göğsün yukarı bölgelerinden kesilen döş eti, kemiklidir. Yumuşak bir yapıya sahip olan bu et, orta yağlı olduğu için genellikle kıyma olarak çektirilerek kullanılır. Bonfile ve kontrfile gibi kemiğe yakın olduğu için, çok lezzetlidir. Köfte, hamburger, sosis, sucuk gibi ürünlere dönüştürülebilir. 

Döş Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Döş eti, en çok köfte yapımında kullanılır. Bu yüzden tazeliğine çok dikkat etmek gerekir. Etin tazeliği renginden anlaşılabilir. Eğer rengi pembemsi kırmızıysa ve etin kokusu iyiyse, taze olduğunu anlayabilirsiniz. Kahverengiye dönen etlerin bozulmuş olma ihtimali oldukça yüksektir. 

Sıcak havalarda et, 10 dakika gibi kısa sürelerde bile bozulabilir. Bu yüzden döş etini çektirmek istiyorsanız, kasaptan ilk olarak makineyi boş olarak çalıştırmasını isteyin. Bu sayede makinenin içinde kalan et parçaları, taze döş eti ile karışmayacaktır. Döş eti normal yemeklerde kullanılacaksa, etin %10 oranında yağlı olması gerekir. Eğer ızgara ve köfte yapımında kullanılacaksa, %20 yağlı olması lezzetini artırır.

Dana Döş Hangi Yemeklerde Kullanılır?

  1. Döş eti, dana sote gibi kavurma yemeklerinde kullanılabilir. Eğer soteleyecekseniz, soğan, biber ve domates ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. 
  2. Döş etini kemikli bir şekilde kestirdiyseniz, zeytinyağı ve baharatlardan oluşan bir sosta 2 saat dinlendirin. Ardından ızgarada pişirebilirsiniz.
  3. Dana döşü büyük parçalar halinde kullanacaksanız, 2 saat buzdolabında et sosları ile marine edin. Ardından döküm tavada pişirebilirsiniz.
  4. Dana döşü köfte yapımında kullanacaksanız, orta yağlı olacak şekilde kasaptan çektirin. Elde ettiğiniz kıymayı galeta unu, karbonat, yumurta ve baharatlarla harmanlayarak köfte şekli verin. Hazırladığınız köfteleri, tavada veya ızgarada pişirebilirsiniz. 
  5. Dana döş lifli bir ettir. Eğer mangalda pişirmeyi düşünüyorsanız, öncesinde 2 saat dinlendirmeniz gerektiğini unutmayın.
  6. Dana döş, sarma olarak da kullanılır. Sarma olarak aldığınız döş etinin içini sebze ile doldurarak pişirebilirsiniz. 
  7. Döş etini kavurma olarak pişirecekseniz, tuzu son aşamada eklemeyi unutmayın. Tuz, döş etini sertleştirir. Orta ateşte 1 saat kavurmanız yeterli olacaktır. Dilerseniz, suyunu salıp çekinceye kadar kavurabilir, ardından üzerine su ekleyerek haşlanmasını ve lokum gibi yumuşacık olmasını sağlayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Dana etli yemekler
  2. Kuzu etli yemekler
  3. Kuzu eti nasıl pişirilir?
  4. Et nasıl parçalanır?
  5. Kıymalı yemekler

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri