Dondurulmuş Yaban Mersini Kullanırken Neye Dikkat Etmeniz Gerekir?
Yaban mersini oldukça lezzetli, kullanımı geniş bir meyvedir. Mevsiminde alarak yaban mersinini dondurabilirsiniz. Peki dondurulmuş yaban mersini kullanırken neye dikkat etmeniz gerekir:

Yaban mersini haziran ve ağustos ayları arasındaki kısa dönemde en sulu ve lezzetli hallerindedir. Tüm sene boyunca belirli marketlerde ve manavlarda taze yaban mersini bulabilirsiniz ancak mevsiminde aldığınız lezzetli yaban mersinlerini sene boyunca keyifle tüketebilirsiniz. Dondurulmuş yaban mersinlerini sene boyunca hamur işlerinize ekleyebilirsiniz.


Muffin veya pankek hamuruna donuk yaban mersini eklerseniz pişme esnasında renginin gri, yeşil bir tona dönüştüğünü fark edebilirsiniz. Bu renk dönüşümü hayal kırıklığı yaratabilir ancak endişelenmeyin, çünkü unlu mamullerinizin damak tadınıza göre canlı kalmasını sağlayacak basit bir çözüm var. Dondurulmuş yaban mersinlerini yavaşça hamura eklemeden önce yıkamanız yeterlidir.

Dondurulmuş yaban mersinlerinizi soğuk akan su altında iyice durulayarak başlayın. Bu adım, yüzeyde kalmış olabilecek buz kristallerinin yanı sıra yaban mersinindeki mavi ve mor tonlardan sorumlu doğal pigmentler olan fazla antosiyaninlerin giderilmesine yardımcı olur. Duruladıktan sonra yaban mersinlerini soğuk suyla dolu bir kaseye koyun ve meyveleri daha fazla yıkayın. Yaban mersininin ıslattığı su açık kırmızımsı-mor bir renk alana kadar süzmeye ve kaseye taze su eklemeye devam edin.

Süzüldükten sonra yaban mersinlerini bir kağıt havluyla veya temiz bir mutfak havlusuyla dikkatlice kurulayın. Meyveleri kırmamak için dikkatli olun, çünkü zarar görmüş yaban mersinlerinin renginin hamura bulaşması daha olasıdır. Mümkün olduğu kadar kuru olmalarını sağlamak, fırınlanmış ürünlerinizde renk akması olasılığını azaltır.


Dondurulmuş yaban mersinlerini durulamak hala yeterli değilse, tarifinizde kabartma tozu gibi mayalayıcı maddelerin miktarına dikkat edin. Çok fazla karbonat, antosiyaninlerle kimyasal reaksiyona girerek rengin değişmesine neden olabilir. Bu renk değişimini önlemenin anahtarı, antosiyaninler ve diğer bileşenler arasındaki etkileşimi en aza indirmektir. Tarifinizin kurallarına tam olarak uyduğunuzdan emin olun.

Bu adımları izleyerek donmuş yaban mersinlerinizin unlu mamullerinizi gri veya yeşile çevirme riskini önemli ölçüde azaltacaksınız. Bunun yerine kekleriniz, krepleriniz veya çörekleriniz yaban mersinin meşhur parlak, sulu ve lezzetli patlayacak.

Bu nedenle, bir dahaki sefere dondurulmuş yaban mersinleriyle pişirme yapmanız gerektiğinde hamurunuza katmadan önce onlara biraz daha özen göstermeyi unutmayın. Mutfakta alacağınız birkaç basit önlemle, bir daha asla yaban mersinli unlu mamullerin renginin değişmesi konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak.

Şunlara da göz atın;

  1. Taze yaban mersini kullanmanın yolları nelerdir?
  2. Yaban mersini nasıl dondurulur?
  3. Yaban mersini nasıl yetiştirilir?
  4. Yaban mersini nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri