Dondurucu Yanığı Nasıl Anlaşılır?
Yiyecekleri dondurucuda saklamak, yiyecekleri daha sonra kullanmak üzere taze tutmanın kolay ve güvenli bir yoludur. Dondurucuda gıdalarınız dondurucu yanığı olabilir. Nasıl tespit edilir ve nasıl önlenir anlattık. İşte, dondurucu yanığı nasıl anlaşılır:

Yiyecekleri dondurucuda saklamak, yiyecekleri daha sonra kullanmak üzere taze tutmanın kolay ve güvenli bir yoludur. Bununla birlikte, dışarıdaki hava saklanan donmuş yiyeceklerle temas ettiğinde, dondurucunun yanmasına neden olarak yiyecekleri çirkin ve yemek için iştahsız hale getirebilir. Dondurucu yanığının fark edilmesi nispeten kolaydır, ancak yiyecekleri dondurucu yanığı için kontrol ederken dikkat edilmesi gereken birkaç işaret ve süreci yavaşlatmaya yardımcı olacak, saklanan gıdalarınızı mümkün olduğunca uzun süre taze tutmak için bazı basit çözümler vardır. İşte, dondurucu yanığı nasıl anlaşılır:


Dondurucu Yanığı Nasıl Anlaşılır?

  1. Gıda ambalajına bakın. Gıda ambalajındaki bir açıklık veya plastikteki yırtık, gıdanın soğuğa, dış havaya maruz kaldığını ve dondurucuda yanma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterir.
  2. Yiyecekleri inceleyin. Yiyecekleri ambalajından çıkarın ve yiyeceklerde kuru alanlar, renk atmaları ve buz kristalleri olup olmadığını kontrol edin. Bu niteliklerden herhangi birine sahip yiyeceklerin dondurucuda yanma olasılığı yüksektir.
  3. Dondurucu yanığı renk değişikliğinin tam rengi yiyeceğe bağlı olarak değişir, ancak dondurucu yanığı kümes hayvanı (tavuk) üzerinde beyaz, ette (biftek) grimsi kahverengi, sebzelerde beyaz ve dondurmada buzlu kristal oluşumları görünme eğilimindedir.
  4. Et veya sebzelerin üzerindeki kırışma lekeleri de yemeğinizin dondurucuda yanmış olabileceğinin bir göstergesidir.
  5. Gıdayı koklayın. Yiyecekleri koklayın ve hoş olmayan bir plastik-y ve bayat "dondurucu" kokusu algılayıp algılayamayacağınıza bakın. Yiyeceklerdeki yağ, ambalajının dışındaki hava ile temas ettiğinde ve oksitlendiğinde, dondurucu yanığı ile ilişkilendirdiğimiz yoğun dondurucu lezzetini ve kokusunu oluşturur.
  6. Tarihi kontrol edin. Mağazadan satın alınan yiyecekler genellikle bir saklama tarihi ile etiketlenir. Etiketi kontrol edin ve gıdanın bu tarihten sonra saklanıp saklanmadığını belirleyin. Yemeğiniz etiketli tarihi geçmişse ve buz kristalleri varsa, yiyeceğiniz büyük olasılıkla dondurucu yanmıştır.
  7. Dondurucu yanmış yiyeceklerle ilgilenin. Dondurucuda yanmış yiyecekler yemek için güvenli değildir. Ancak, dondurucuda yanmış alanları keserek ve yemeğin geri kalanını normal şekilde hazırlayıp yiyerek yemeyi planladığınız yiyeceğin büyük bir kısmını kurtarabilirsiniz.
  8. Dondurucuda yanmış dondurma, yüzeyinde çok iştah açıcı olmasa da yemek için mükemmel olan küçük buz kristalleri oluşumlarına sahip olacaktır.

Dondurucu Yanığı Nasıl Önlenir?

  1. Yiyeceklerinizi sıkıca kapatın. Yiyecekleri saklamak için dondurucuya özel, sızdırmaz plastik torbalar kullanın ve yiyeceklerden suyun buharlaşmasını önlemek için donmuş öğelerinizi iki kez sarın. Mağazadan satın alınan ambalajlara sarılmış yiyecekler genellikle dondurucuda yaklaşık 1-2 ay dayanır, ancak yiyeceklerinizi bundan daha uzun süre saklamayı planlıyorsanız, yiyeceklerinizi daha güvenli bir şekilde paketlemeyi düşünün.
  2. Yiyecekleri hava geçirmez kaplarda (çorbalar, et suları, meyve) veya vakumlu ambalajlarda (balık, et) saklamayı deneyin.
  3. Açılan mağazadan satın alınan yiyecekleri yeniden paketleyin. Mağazadan satın alınan dondurulmuş gıdalar açıldığında, ambalajın nem-buhar contası kırılır ve artık donmuş gıdadan nem tutmaz. Bu bariyer kırıldığı için yiyeceklerin yeniden paketlenmesi gerekiyor.
  4. Örneğin, bir poşet dolusu sebzeyi bir dondurucu poşetine koymak veya dondurulmuş balık çubuklarını açık bir kutudan alıp küçük, dondurucuda güvenli bir kaba koymak, açılmış dondurulmuş gıdaları yeniden paketlemenin ve saklamanın etkili yollarıdır.
  5. Dondurucu sıcaklığını kontrol edin.
  6. Sıfırdan yüksek herhangi bir sıcaklık veya tutarsız sıcaklıklar (dondurucu kapısının açılıp kapanmasından dolayı), dondurucunun yanması riskini artırır.
  7. Yiyecekleri çok uzun süre saklamaktan kaçının. Tüm dondurulmuş gıdalar, ambalaj etiketlerinde önerilen süre içerisinde tüketilmelidir.
  8. Dondurulmuş gıdalarınızı kullanmak için bir tarihle etiketlemeyi deneyin ve yemeğinizi önerilen zaman çerçevesinde yiyin.


Şunlara da göz atın;

  1. Reçel nasıl koyulaştırılır?
  2. Cam ocak nasıl temizlenir?
  3. Mutfak sirke ile nasıl temizlenir?
  4. Soslar nasıl yoğunlaştırılır?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?