Domates Kabukları Nasıl Değerlendirilir?
Domates kabuğu nasıl kullanılır? Domates kabuğundan ne yapılır? İşte, domates kabuklarını en etkili şekilde değerlendirmek için 4 farklı yöntem:

Domates, günlük hayatta yemeklerin içinde en çok kullandığımız malzemelerden biridir. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de yemeklere ilave edilen domates, genellikle kabukları soyularak tüketilir. Peki, domates kabuklarını da etkili bir şekilde değerlendirebileceğinizi söylesek? Evet, yanlış duymadınız. Domates kabuklarını çöpe atmak yerine farklı tariflerde kullanabileceğiniz 4 farklı yöntemimiz var. İşte, domates kabuklarını değerlendirme yöntemleri:


Domates Kabuğundan Sos Yapımı

Domates kabuklarını çöpe atmak yerine, kahvaltılık sos yapımında kullanabilirsiniz.

  1. Uygun bir tencereye ortalama 2 kilo domates kabuğu alın.
  2. Üzerine 3-4 adet yıkanmış ve çekirdekleri ayıklanmış kapya biber ekleyin. 
  3. Daha sonra 1 tutam kaya tuzu ekleyerek kısık ateşte pişirin.
  4. Tencerenin kapağını hafif aralık bırakın.
  5. İyice yumuşayınca sosu derin bir kaba alın ve blenderdan pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çektirin. 
  6. Hazırladığınız sosu kavanozda muhafaza edebilirsiniz.


Domates Kabuğu Tozu Nasıl Yapılır?

  1. Domates kabuklarını parçalara ayırın ve güneşte bekleterek kurutun.
  2. Dilerseniz, fırında pişirme yöntemiyle de kurutabilirsiniz. 
  3. Kuruyan domatesleri soğuyana kadar bekletin.
  4. Daha sonra öğütücü veya blender yardımıyla kuruyan kabukları toz haline getirin. 
  5. Kuru ve serin bir yerde, cam kavanozda saklayın. 
  6. Dilerseniz içerisine az miktarda tuz ve şeker de ekleyebilirsiniz.
  7. Domates tozunu, et marinasyon soslarında, çorbalarda, yemeklerde, makarna ve pizzalarda aroma katmak amacıyla kullanabilirsiniz.


Domates Kabuğundan Salça Nasıl Yapılır?

  1. Bir tencerenin içine domates kabuklarını alın ve üzerine su ekleyin.
  2. Kabuklar yumuşayıncaya kadar pişirin.
  3. Ardından soğutun ve güzelce yoğurun.
  4. İçerisine biraz soğuk su ilave edin ve yoğurmaya devam edin.
  5. Ardından kabukları kevgirden geçirin. Kevgirin altında kalan domates suyunu tekrardan pişirin.
  6. Pişen suya biraz tuz atın. Böylece salçanız kullanıma hazır hale gelecektir.

Kompost Nasıl Yapılır?

Domates kabukları, patates kabuğu, yumurta kabuğu, narenciye kabukları gibi farklı malzemelerle birlikte poşetin içerisinde saklayın. Daha sonra bunları bir kovanın içerisine alın. Üzerine azot-karbon dengesini sağlamak için ağaç dalı, yaprak, karton ve talaş ekleyin. Arada bir su ekleyerek nemini koruyun. Kap dolduğunda 6 ay kompostlaşması için bırakın. 6 ay sonunda hazırladığınız soğuk kompostu, bahçenizde ve bitkilerinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Elma kabukları nasıl değerlendirilir?
  2. Meyve çekirdekleri nasıl değerlendirilir?
  3. Mandalina kabukları nasıl değerlendirilir?
  4. Nanenin kullanım alanları
  5. Zeytinyağının kullanım alanları

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif