Diyet Yapanlar Yılbaşında Nasıl Beslenmeli?
Yılbaşı sofrasında diyetinizi bozmamak için ne tür gıdalar olmalı? Dyt. Yıldız Melek Aksoylu'dan diyet yapanlara özel yılbaşında beslenme önerileri:

Özel günlerin güzel yemekleri yeni bir yılla birlikte sofralarımızda... Beslenme alışkanlıklarımız zaman zaman rutinin dışına çıkmaktadır. Bu durum sizi endişelendirmesin. Belirli alışkanlıkları kazanmış olmanız diyetinizi zorlamayacak ve sizde olumsuz sonuçlara neden olmayacaktır. Fakat özel bir günde herkes sevdiği şeyleri yerken siz diyet yapıyorum diye uzak kalıyorsanız bu sizi mutsuzluğa sürüklemekle kalmayıp duygusal beslenme problemlerine de yol açacaktır. Özel günlerde ki en önemli ipucu tek tabakta toplama ve zamana yayma yöntemidir.

Yılbaşı sofralarınızda ki çeşitlerden mahrum kalmamak için porsiyonlamaya dikkat etmelisiniz. Şöyle örnek verebilirim 5 çeşit meyve vardır ve hepsinden tüketmek istiyorsunuzdur. Her birinden birer adet tüketmek hem sindirim sistemini zorlar hem de kilonuzu. Her birinden birer ikişer dilim tüketmek hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınızı koruyacaktır.

Tek Tabakta Toplama Yöntemi Nedir?

Yılbaşı gecesi kendiniz için bir tabak belirleyin ve makul ölçülerde olsun. Yemek istediğiniz her besini ortadan almak yerine tabağınızda porsiyonlamak göz doygunluğuyla birlikte fazla tüketimi de engelleyecektir. Örnek bir menü planlayalım; çorba, beyaz ya da kırmızı etten oluşan bir yemek, pilav çeşidi, zeytinyağlı. Sebze yemeği, salata ve yoğurtlu meze çeşidi. Normal günlerde 1 kase çorba içiyorsanız yarım kase çorba tüketimi ile başlamak ideal olacaktır. 1 el büyüklüğünü geçmeyecek kadar et grubu, 3-4 kaşık pilav-makarna grubu, 3-4 kaşık sebze yemeği, 3-4 kaşık yoğurtlu meze çeşidi hem doyurucu, hem de sağlıklı olacaktır.

Tatlı Yerine Meyvelere Yönelin.

Yemeklere ilaveten salata tüketimi, aşırı tatlı tüketmek yerine meyve ile dengelemek veya meyve tatlıları bu gecenin kurtarıcılarıdır. Salata lif kaynağıdır ve hızlıca yağa dönüşecek besinlerin hızını keser. Normal günlere göre daha çeşitli besinler yer alacağından tatlı ve hamur işi tüketimini abartmamak gerekir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları küçük porsiyonlarda tüketmek idealdir.

Diyet Yapanlar Nelerden Uzak Durmalı?

Uzak durulması gereken en kötü alışkanlık yüksek porsiyonlu besin tüketimi ve karbonhidrat içeren besinlerin aşırı tüketilmesidir. Alkol tüketimine dikkat edilmeli, kızartmalar ve kuruyemişlerin aşırı tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Küçük çaplı gözüken besinlerin bazıları yüksek enerji içerebiliyor.

Diyet Yapanlar Nasıl Beslenmeli?

Beyaz ete (tavuk, balık veya hindi) salata ile eşlik etmek, bulgur-ekmek-makarna-çorba gruplarından birini seçerek veya kendi içinde porsiyonlayıp tüketmek, meze çeşitlerini abartmamak, cips yerine az yağda patlamış mısır tüketmek, yemekleri kızartma yerine fırında yapmak, şerbetli tatlılar yerine meyve tatlısı tüketmek (ayva, meyveli jöle, meyveli cup veya puding), asitli içeceklerden uzak durmak, alkol tüketimini abartmamak sağlıkla yeni yıla adım atmanızı sağlayacaktır. Ertesi gün hayvansal ürün tüketiminden uzak durup bol su tüketirseniz iyi gelecektir. Sağlık dolu fit ve mutlu yıllar dilerim...



Yazar:

Dyt. Yıldız Melek Aksoylu

Şunlara da göz atın;

  1. Diyet yılbaşı menüsü
  2. Yılbaşı hindisi nasıl pişirilir?
  3. Yılbaşı menüsü yemekleri
  4. Yılbaşı salataları
  5. Fit tatlı tarifleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi