Diyet lifi, sindirim enzimlerine dirençli olan bir grup gıda bileşeni olarak bilinir. Başlıca tahıl, sebze ve meyvelerde bulunur. Farklı diyet lifi tipleri, özellikleri bakımından farklılık gösterir. Çözünür diyet lifi kandaki kolesterolün düşürülmesi ve glukozun bağırsaktaki absorbsiyonunun azaltılmasıyla ilişkilidir. Çözünür olmayan diyet lifi ise bağırsak sağlığıyla ilgilidir. Bu lif, bağırsak kanseri, kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı yararlı etkilere sahiptir. Ayrıca gıda formulasyonlarında kullanılabilen teknolojik özelliklere de sahiptir. Düşük enerji değerine sahip olan ürünlerin temel bileşenini oluşturur. Bu yüzden diyet lifiyle zenginleştirilmiş besinler giderek önem kazanır.
Diyet lifi, bitkisel ürünlerin hazmedilmesi mümkün olmayan ve sindirim sisteminden geçerken su absorbe ederek dışkı yapımını kolaylaştıran kısımlardır. Diyet lifleri içinde selüloz gibi nişasta olmayan liflerin yanı sıra inülin, liynin, dekstrinler, pektinler, oligosakaritler de vardır.
Diyet lifinin obezite, kolon kanseri, kalp damar hastalıkları gibi hastalıklar üzerindeki olumlu etkisi, çalışmalar sonucu ortaya çıktıktan sonra, diyet lifi tüketiminin önemi artmıştır. Bu liflerin ayrıca tansiyon, hemoroit, bazı bağırsak rahatsızlıkları, hipertansiyon, damar ve bağışıklık hastalıkları üzerine de etkileri olduğu belirtilmektedir.
Yüksek oranda diyet lifi içeren diyetlerde, safra asitleri lifler tarafından absorbe edilir. Böylece geriye dönmeyip dışkı ile atılır. Diyet lifinin kandaki kolesterol seviyesini %20'den fazla düşürdüğü ortaya konmuştur. Bu yüzden diyet lifi tüketimi, özellikle kalp-damar hastalıkları riskini azaltır. Lif eksikliği ile ilişkili olduğu düşünülen hastalıklardan biri de diyabettir. Yüksek oranda besinsel lif tüketimi, insülin gereksinimini ve glukoz düzeyini düşürerek diyabetli bireylerde fayda sağlar. Kompleks karbonhidratlarla birlikte bulunan çözünebilir lifler, glukozun yavş bir şekilde kan dolaşımına verilmesini sağlar. Böylece kandaki şeker düzeyi ayarlanır. Günde 25-35 gr/gün diyet lifi sağlayan besinlerin tüketilmesi önerilmiştir. Yazar: Uzm. Dyt. Aysima Duygu Aksoy Şunlara da göz atın;Diyet Lifi ve Bağırsak Sağlığı İlişkisi
Diyet Lifinin Kolesterol ile İlişkisi
Diyet Lifinin Karbonhidrat Metabolizmasındaki Rolü