Dikey Tarım Nasıl Yapılır?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
33 Tarif       24 Takipçi
Dikey tarım, özellikle duvar ve balkonlarda tercih edilen bir yöntemdir. Peki, dikey tarım nasıl yapılır? İşte, hem dekorasyon, hem de organik beslenme amacıyla yapılan dikey tarım hakkında merak edilenler:

Dikey tarım, tarım ürünlerinin geleneksel yatay tarım alanları yerine, dikey katmanlar halinde iç mekanlarda veya şehir ortamlarında yetiştirilmesine dayanan bir tarım yöntemidir. Bu tarım tekniği, yerden tasarruf ederek daha az alanda daha fazla ürün yetiştirilmesine olanak sağlar. Dikey tarım, genellikle binaların içindeki dikey raflarda, kulelerde veya duvar sistemlerinde uygulanır ve teknolojik çözümlerle desteklenir.

Dikey Tarım Nasıl Yapılır?

Dikey tarım yapabilmek için, öncelikle mutfak duvarı, apartman duvarı, balkon veya teras gibi tarım yapılacak alanı belirlemek gerekir. Ardından tower farm olarak da bilinen ve dikey tarıma özel olarak üretilen aparatların alınması ve dik bir şekilde yerleştirilmesi önerilir. Evinizde dikey tarım yapmak istiyorsanız, aparatı hazırladıktan sonra bitki yetiştirme işlemi için torf ve perlit hazırlamanız gerekir. Torf toprağa eklendiğinde bitkinin doğru bir şekilde gelişmesini sağlar. Perlit ise bitkilerin sıcaklık değişiminden etkilenmesini önler. Bunların yanı sıra topraksız tarım modelinde, gübreleme ve sulama işlemi için su tankına da ihtiyacınız olacaktır. 

Dikey tarımda çilek, fasulye, domates, marul, havuç, fesleğen gibi hemen hemen her şeyi yetiştirmek mümkündür. Özellikle sebze ve meyve yetiştiriciliği için yaygın olarak kullanılır. 

Dikey Tarımın Faydaları Nelerdir?

  1. Dikey tarım, ürünlerin üst üste katmanlar halinde yetiştirilmesini sağlar, bu da aynı alanda çok daha fazla ürün elde edilmesine olanak tanır. Özellikle şehirlerde sınırlı alanlarda bile tarım yapılabilir.
  2. Dikey tarım, şehir merkezlerine yakın alanlarda, hatta binaların içinde uygulanabilir. Bu, yerel gıda üretimini artırır ve tarım alanlarının kısıtlı olduğu bölgelerde avantaj sağlar.
  3. Dikey tarımda kullanılan hidroponik ve aeroponik sistemler, geleneksel tarıma kıyasla %70-90 oranında daha az su kullanır. Su döngüsü kapalı olduğundan, bu sistemlerde su kaybı minimuma indirilir.
  4. Dikey tarım, kapalı ortamlarda gerçekleştirildiği için mevsimsel değişikliklerden etkilenmez. Yıl boyunca sürekli üretim yapma imkanı sunar, böylece ürünlerin kıtlığı veya mevsimsel sınırlamaları ortadan kalkar.
  5. Kapalı sistemlerde zararlı böceklerle temas daha az olduğu için pestisit ve kimyasal kullanımına ihtiyaç minimum seviyeye düşer.
  6. Dikey tarım, tüketiciye daha yakın yapılabilir. Bu, gıdaların hasattan hemen sonra tüketilmesine olanak tanır, böylece ürünler daha taze ve besleyici olur.
  7. Geleneksel tarım, büyük arazilere ihtiyaç duyar ve aşırı kullanım toprak bozulmasına yol açabilir. Dikey tarım, toprak kullanımını minimuma indirir ve toprak erozyonunu önler.

Şunlara da göz atın;

  1. Kapalı alanda yetiştirilen sebzeler
  2. Ruh sağlığına iyi gelen bitkiler
  3. Çatı katı serasında hangi bitkiler yetiştirilir?
  4. Uzun bitkiler nasıl desteklenir?
  5. Evde yetiştirilen asma bitkiler

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler