Devetabanı, aslında evlerde en sık yetiştirilen bitkilerden biridir. Dekoratif olarak bulunduğu ortama şıklık katan bu bitki, delikle yaprakları ile evin havasını değiştirir. Kendisi tropikal bir bitki olsa da, saksı içinde yetiştirmeye de uygundur. Ancak köklerinin çürümesini önlemek ve yapraklarının sararmaması için, bakımını yaparken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bu yüzden, devatabanı bakımı yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini tek tek anlattık. İşte, detaylar:
Devatabanı Bakımı Nasıl Yapılır?
- Toprak seçimi: Bu bitki için torflu, organik maddeler bakımından zengin kumlu bahçe toprakları tercih edilmelidir.
- Saksı seçimi: Dar alanlarda büyüyemeyen devetabanı için, geniş, köklerinin rahatlıkla büyüyeceği saksılar tercih etmelisiniz.
- Konum: Devetabanı, doğrudan güneş alan alanlara konulmamalıdır. Yarı gölge konumda durması, daha iyi gelişmesini sağlar. Güneş ışınları, yapraklarında sararmalara neden olabilir.
- Sulama: Devetabanının sulama zamanları asla atlanmamalıdır.
- Devetabanını çok soğuk havalardan korumanız gerekir. Ortam sıcaklığı 15 derecenin altına inmemelidir.
- Rüzgarlı ve esintili alanlardan, kapı ağızlarının yakınlarından korumanız çok önemlidir. Sonbahar ve kış aylarında evin sıcak bir köşesine taşıyabilirsiniz.
- Bitkinin delikli yapraklarında zaman zaman tozlanma görülebilir. Bu tozları nemli bir bezle dikkatli bir şekilde temizleyin.
- Saksı çok küçük kalmadığı sürece, 2 yılda bir kez değiştirebilirsiniz.
- Uygun ortamı bulduğunda çok iyi gelişen bu bitkiyi ara sıra budama yapmanız gerektiğini de unutmayın.
Devetabanı Nasıl Sulanır?
- Sulamada kullanacağınız suyun çok soğuk olmamasına dikkat edin.
- Su, oda sıcaklığında dinlendirilmiş olmalıdır.
- Bitkiyi hep aynı ölçüde su ile sulayın.
- Suyu doğrudan musluktan kullanmayın. Bunun yerine 1 gece önceden doldurun ve dinlendirin.
- Sulama yapacağınız günlerin hep aynı güne ve aynı saate gelmesi, bitkinin gelişimini olumlu yönde etkiler.
- Kışın haftada 1 veya 2, yazın ise haftada 4-5 gün sulama yapabilirsiniz. Bitkinin sulama ihtiyaçlarını devamlı kontrol edin.
- Sulama yaptıktan sonra saksının dibindeki tablada su birikiyorsa, hiç bekletmeden bu suyu dökün. Aksi takdirde bitkinin kökleri çürüyecektir.
Devetabanı Nasıl Budanır?
Devetabanı, hızla büyüyen ve dallanan bir bitki. Bu yüzden kısa sürede çok fazla büyüdüyse ve çiçeklerini dökerse, budama yapabilirsiniz. Budama için uygun bir makas kullanın. Tepe budaması esnasında yapraklara ve dallara zarar vermediğinizden emin olun. Köklere ise kesinlikle dokunmayın.
Devetabanı Nasıl Çoğaltılır?
Devetabanı bitkisini çoğaltmak için, bitkiden budama esnasında aldığınız sağlıklı çelikleri kullanabilirsiniz. En uç sürgününü ayırarak elde ettiğiniz bu çelikleri, bir suyun içinde bekletin. Suda köklendiğini fark ederseniz, torf ve kum bakımından zengin yeni bir saksıya ekin. Ortalama 1 ay içinde bitkiniz toprağa sıkı sıkıya tutunur. Ardından yukarıdaki bakımları tekrarlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Ortanca bakımı nasıl yapılır?
- Solan aloe vera nasıl canlandırılır?
- Sümbül bakımı nasıl yapılır?
- Evde gül nasıl yetiştirilir?
- Balkonda neler yetiştirilebilir?