Deve Sütünün Faydaları Nelerdir?
Deve sütü nedir, neye iyi gelir? Deve sütü ne işe yarar? İnek sütünden farklı olarak üretilen deve sütü, özellikle yoğurt yapımında kullanılan bir süt çeşididir. İşte, deve sütünün faydaları:

Deve sütü, dişi develerden elde edilen bir süt çeşididir. Yüzyıllardır tüketilen deve sütü, çöl gibi zorlu ortamlarda göçebe kültürlerin temel besin kaynağı olmuştur. Mide sorunlarına iyi geldiği söylenen deve sütü, en çok Somali ve Kenya'da üretilir. Göçebe toplumların sık sık kullandığı bu süt, inek sütünden farklı bileşenlere sahiptir. İşte, sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre deve sütünün faydaları ve kullanımı:

Deve Sütünün Faydaları Nelerdir?

  1. Deve sütü, genel sağlık için önemli olan birçok besin açısından zengindir. Kalori, protein ve karbonhidrat içeriği söz konusu olduğunda, deve sütü tam yağlı inek sütü ile karşılaştırılabilir. Bununla birlikte, doymuş yağ oranı daha düşüktür ve daha fazla C vitamini, B vitamini, kalsiyum, demir ve potasyum sunar.
  2. Laktoz intoleransı, süt tüketiminden sonra şişkinlik, ishal ve karın ağrısına neden olabilir. Deve sütü, inek sütünden daha az laktoz içerir, bu da laktoz intoleransı olan birçok insan için daha tolere edilebilir hale getirir.
  3. Deve sütü ayrıca inek sütünden farklı bir protein profiline sahiptir ve inek sütüne alerjisi olanlar tarafından daha iyi tolere edildiği görülmektedir. 
  4. Araştırmalar, deve sütünün özellikle çocuklarda yaygın olan ishalli hastalığın tedavisine yardımcı olan antikorlar içerdiğini göstermektedir.
  5. Deve sütünün hem tip 1 hem de tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerini düşürdüğü ve insülin duyarlılığını artırdığı gösterilmiştir. Çalışmalar, deve sütünün yaklaşık 4 bardak başına 52 ünite insülin eşdeğeri sağladığını göstermektedir. Ayrıca insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilecek yüksek çinko içerir.
  6. Deve sütü, hastalığa neden olan çeşitli organizmalarla savaştığı görülen bileşikler içerir. Deve sütündeki iki ana aktif bileşen, deve sütüne bağışıklık artırıcı özelliklerini verebilen proteinler olan laktoferrin ve immünoglobulinlerdir.
  7. Deve sütü hemen hemen her zaman diğer süt türlerinin yerini alabilir. Sade olarak tüketilebileceği gibi kahve, çay, smoothie, unlu mamuller, soslar, çorbalar, makarna ve peynir, gözleme ve waffle hamurlarında da kullanılabilir.

Deve Sütü Besin Değerleri

Yarım bardak (120 ml) deve sütü şunları içerir;

  1. Kalori: 50 kcal
  2. Protein: 3 gram
  3. Yağ: 3 gram
  4. Karbonhidrat: 5 gram
  5. Kalsiyum: Günlük değerin %16'sı
  6. Potasyum: Günlük değerin %6'sı
  7. Fosfor: Günlük değerin %6'sı
  8. B1 vitamini: Günlük değerin %29'u

Deve Sütünün Dezavantajları Nelerdir?

  1. Deve sütü, inek sütüne göre daha pahalıdır. 
  2. Geleneksel olarak deve sütü, ısıl işlem veya pastörizasyon yapılmadan çiğ olarak tüketilir. Birçok sağlık uzmanı, gıda zehirlenmesi riskinin yüksek olması nedeniyle genel olarak çiğ süt tüketilmesini önermez. Ayrıca çiğ sütteki organizmalar enfeksiyonlara, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir. Bu risk özellikle hamile kadınlar, çocuklar, yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar gibi yüksek riskli popülasyonlar için geçerlidir.

Önemli Not: Deve sütü tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Doktorun onay vermediği hiçbir besini tüketmeyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Arı sütünün faydaları nelerdir?
  2. Fındık sütü nasıl yapılır?
  3. Hindistan cevizi sütü neye iyi gelir?
  4. Yulaf sütünün bozulduğu nasıl anlaşılır?
  5. Muz sütü neye iyi gelir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı