Deniz Orhun'dan 3 Nefis Tarif
Sağlıklı bir yaşam için ön koşul doğal beslenme. “Her mevsim kendine has doğal tatlar sunuyor ancak bunları öğrenmek ve soframıza taşımak bizim görevimiz” diyen Sevgili Master Şefimiz Deniz Orhun bu sayıda sonbaharın bize sunduğu doğal mucizeleri ve yüzyılın molekülü “Nitrik Oksit-NO” ile bağlantısını yazdı.

DENİZ ORHUN
Ziraat Mühendisi/Master Şef
@denizorhunklemantin       
klemantin@klemantin.com


Corona döneminde uzmanlar sürekli olarak “Bağışıklık sisteminizi güçlü tutun, beslenmenize ve uykunuza dikkat edin” dediler. Bu üç ayaklı öğütten beslenmenin değerini anlamak için yediklerimizin bizi nasıl etkilediğini çözümlememiz gerekiyor. Ben de bu sayıda vücudumuzun kilit taşlarından biri olan Nitrik Oksit (NO) üzerine konuşalım istedim. 


Yüzyılın molekülü NO, birçok dokuda çeşitli fizyolojik ve hücresel süreçlerde rol alıyor. Rolü o kadar önemli ki; Dr. Louis J. Ignarro  “NO” molekülünün kan damar sistemindeki rolünü keşfettiği için 1998 yılında Nobel Tıp ödülü almış.


Endotel hücresi yani kan ve lenf damarlarının iç yüzeyini oluşturan doku, bazı mikroskobik maddeleri çok iyi tanıyor ve bunları NO molekülünü üretmek için kullanıyor. Bu haberci molekül; sinir, dolaşım, savunma, bağışıklık, enflamasyon, solunum ve üreme sistemlerinin hayati fonksiyonlarının düzenlenmesinde stratejik bir rol oynuyor. NO, damarlarda üstlendiği görevle hayatımıza yön veren önemli bir kilit taşı; yaşam kalitemizi ve davranışlarımızı etkileyen önemli bir faktör.


“Kandaki NO seviyemi arttırdım, azalttım, kurtuldum” denebilecek bir kontrola sahip olamayabiliriz ama doktor ve beslenme uzmanınızın denetiminde bu dengeyi iyi anladığınızda, neden diyetinize uymanız gerektiğini, kendinize ve vücudunuza iyi bakmanızın önemini, sağlıklı olmanın getirdiği olumlu sonuçları anlamakta çok önemli adımlar attığınızdan emin olun.




HEDİYESİ BOL MEVSİM; SONBAHAR

Gelelim “NO üretimini arttırmak için neler yemeli, neler yapmalı?” sorusunun cevabına. Yememiz gerekenler; yeşil çay, ginseng kökü, kırmızı üzüm, sarımsak, zeytin, pancar, kereviz, havuç, maydanoz, lahana, ıspanak, karpuz, nar gibi sebzeler ile meyve, balık ve kuruyemiş. Bu besinlerin bir çoğu ise bize sonbaharın hediyesi ve biliyoruz ki, hepsi birer sağlık deposu. Bu besinler çerçevesinde mevsime uygun şekilde beslenme ve diyetisyeninizin tavsiyeleri doğrultusunda kurduğunuz bir yemek yeme düzeni ile yaşam kalitenizi artırmak çok kolay. Neler yapmalı sorusunun cevabı ise “spor”. NO üretiminde sporun etkisi de kanıtlanmış bulunuyor. 

Sonbaharın hediyesi tatların yer aldığı sofralar kurduğunuz, porsiyonlarınıza dikkat ettiğiniz, sporunuzu keyifle yapabildiğiniz, sağlıklı bir sonbahar ve kış başlangıcı diliyorum. Şimdi sıra tariflerde; afiyet olsun!


BADEMLİ BALIK 



PATLICAN ÇORBASI 



MISIR UNU HELVASI


Şunlara da göz atın;

  1. Covid 19 hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Korona geçiren kişiler nasıl beslenmeli?
  3. Koronaya karşı bağışıklığı güçlü tutmanın yolları
  4. Doğal dezenfektan tarifleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı
25 Aralık 2024 Masterchef: 4. Ceketi Kim Kazandı?