Deniz Kestanesi Nasıl Yenir?
Deniz kestanesi nedir, ne işe yarar? Deniz kestanesi nasıl yenir? Deniz kestanesi zehirli midir? İşte, dikenli yapısıyla deniz kestanesinin tüketim şekilleri:

Deniz kestanesi, Echinoidea sınıfına bağlı dikenli bir deniz canlısıdır. Dünyanın her yerindeki okyanuslarda bulunur. Dikenlerle kaplı küre şeklinde kabukları vardır. Kabuğun çapı, ortalama 3-10 cm'dir. İlk bakışta cansız bir nesne veya hareket edemeyen bir canlı olarak görülür. Ancak deniz kestanesinde hafif bir dokunuş, dikenlerde hareketliliğe ve tepkiye neden olur. Deniz kestanelerinin görünürde gözleri veya bacakları yoktur. Ancak dikenleri ile birlikte çalışan yapışkan tüp ayakları vardır. Deniz kestanesi, hem tıpta, hem kozmetik sektöründe, hem de gıda sektöründe kullanılır. Yosun yiyerek beslenen bu canlıların dikeni, yaklaşık 1-2 cm uzunluğundadır. Yer değiştirmek istediğinde veya yakında besinleri yakalamak için bu dikenleri kullanır.

Deniz Kestanesi Nasıl Kullanılır?

Deniz kestanesinin içinde bulunan yumurtalıklar, sandal ağacı unu ve pirinç unuyla karıştırılarak cilt hastalığı olan bölgeye sürülür. Özellikle kaşıntı ve döküntü gibi hastalıklara iyi geldiği düşünülmektedir. Zeytinyağı ile karıştırıldığında ise kırışıklıkları gidermeye yardımcı olduğu söylenmektedir. Ancak daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır. 

Deniz Kestanesi Yenir Mi?

Deniz kestanesi, afrodizyak özelliği ile bilinen ve protein bakımından zengin bir besindir. Okyanus ve denizlerde yaşayan bu canlının bine yakın türü vardır. Ve bu türlerden yalnızca birkaç tanesi yenilebilir türler arasındadır. Yenilebilir türler sadece uzmanlar tarafından anlaşılabilir. Bu yüzden bilinçsizce toplanıp tüketilmemelidir. Deniz kestanesi en çok Asya ve Avrupa mutfaklarında tüketilir.

Deniz kestanesinin temizleme aşaması da oldukça zordur. Mutlaka kauçuk eldiven giyilmelidir. Ardından alt tarafındaki yumuşak doku bıçak yardımıyla kesilir ve içindeki sıvı boşaltılır. Kestanenin içinde yer alan turuncu parlak yumurta, kestanenin tüketilen kısmıdır. 

Önemli Not: Deniz kestanesi bilinçsizce toplanmamalı ve tüketilmemelidir. Zehirli türleri, çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca kestanenin dışında bulunan dikenler vücudunuza batarsa, diken çıkartılmadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Deniz hıyarı yenir mi?
  2. Yengeç yenir mi?
  3. Deniz tarağı nasıl yenir?
  4. Müren balığı yenir mi?
  5. Balina eti yenir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Salataları: Yeni Yıla Özel 40 Yılbaşı Salatası Tarifi
Yılbaşı Pilavları: Yılbaşı İçin 35 Nefis Pilav Tarifi
Yılbaşı Aperatifleri: Yılbaşı Sofralarına Özel 52 Pratik Aperatif Tarifi
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu