Değişik Mantı Tarifleri: Klasik Tariflerden Sıkılanlar İçin 21 Farklı Mantı Tarifi
Klasik tariflerden sıkılanlar için mutlaka denemeniz gereken mantı tariflerini bir araya getirdik. İşte, peravu, hingel, saçaklı gibi çeşitleriyle birbirinden lezzetli ve farklı 21 nefis mantı tarifi:

İnce hamur, kıymalı harç ve çeşitli baharatlarla hazırlanan mantı, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Mantı denildiğinde ilk akla gelen şehrimiz Kayseri olsa da, yöreden yöreye farklı çeşitleri de bulunuyor. Öyle ki mantı yalnızca Türk mutfağında değil, farklı ülkelerde de çok rağbet görüyor. Kayseri mantısının yeri bir başka olsa da, bu kez peravu, saçaklı, tepsi ve hingel mantı gibi farklı çeşitleri sizlere sunuyoruz. Listedeki tarifleri ilham almak için kullanabilir, daha fazlasına mantı tarifleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz. İşte, farklı tatlar denemek isteyenler için 21 nefis mantı tarifi:

Not: Mantı yapımında ihtiyaç duyacağınız mantı hamuru tarifine de göz atın.

  1. Peravu Mantı


Peravu mantı, peynirli harç ile hazırlanır. Klasik mantıdan farklı olarak et, hamurun içinde değil sosunda kullanılır. Ortalama 45 dakikada hazırlanan bu mantı, üçgen şeklinde kapatılır.

  1. Tepsi Mantısı


Adından anlaşılacağı üzere tepsiye dizilerek hazırlanan bu mantı, fırında pişirilir. Hamurlar birbirine yapışık olacak şekilde dizilir ve üzeri açık bırakılır. Sarımsaklı yoğurt ile birlikte sunulur.

  1. Saçaklı Mantı


Balıkesir mutfağı ile özdeşleşen saçaklı mantıyı diğerlerinden ayıran en önemli özellik, yapımında tavuk kullanılmasıdır. Kalın mantı hamuru ile hazırlanır. Görünümü makarnayı andırır.

  1. Bolu Mantısı


Bolu mutfağının sevilen lezzetleri arasında yer alan mantı, haşlama usulüyle pişirilir. Bolu mantısının en önemli özelliği ise, iç harcında kıyma yerine mantar kullanılmasıdır.

  1. Jiaozi


Daha önce bahsettiğimiz gibi mantı yalnızca Türk mutfağında değil, farklı kültürlerde de önemli bir yere sahiptir. Çin mantısı olarak da bilinen jiaozinin iç harcında kıymaya ek olarak pırasa gibi sebzelere de yer verilir. Kızartılan mantılar soya sosu eşliğinde sunulur.

  1. Hingel Mantı


Son zamanların en popüler tariflerinden olan hingel mantı, 'Çerkez ve metez' isimleriyle de bilinir. Hingel mantının iç harcında kıyma, et veya patates kullanılır.

  1. Fırında Gül Mantısı


Okurumuzdan gelen gül mantısı, Adana mutfağı ile özdeşleşmiştir. İsmini görünümünden alan bu mantı, fırında pişirildikten sonra yoğurtla birlikte servis edilir.

  1. Mandu


Kore mutfağı ile özdeşleşen mandu, Uzakdoğu ülkelerinde sık sık tüketilir. İsteğe göre kıyma, pırasa ve yeşil soğan ile hazırlanan mandu, büzgü şekli verilerek sunulur.

  1. Kıymalı Kabak Mantısı


Diyabet hastalarına özel olarak sunulan kıymalı kabak mantısı, kıyma, biber, soğan ve kabaklı iç harç ile hazırlanır. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt ile zenginleştirilebilir.

  1. Kızarmış Mantı


Kıymalı iç harç ile hazırlanan kızarmış mantı, diğer mantı çeşitlerine göre daha küçük porsiyonlarda sunulur. Ayrıca haşlama yerine tavada kızartılarak pişirilir.

  1. Yanık Mantı


Yarım ay şeklinde sunulan yanık mantı, klasik kıymalı iç harç ile hazırlanır. Bu mantının en önemli özelliği, baharatların yanık kokmasından gelir. Pişirme işleminin ardından tereyağlı sos ve yoğurt ile birlikte sunulur.

  1. Orijinal Boşnak Mantısı


Çıtır hamur ve kıymalı harç ile hazırlanan Boşnak mantısı, Balkan ülkelerinde büyük bir ilgi görür. Fırında pişirilen boşnak mantısı, yoğurtlu sosa batırılarak tüketilir.

  1. Haşlama Milföy Mantı


Mantı hamuruyla uğraşmak istemeyenler için de bir önerimiz var. Milföy hamurunun kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanan bu mantı, bohça şeklinde kapatılır. Pişirme işleminin ardından ceviz ile zenginleştirilir.

  1. İzmir Mantısı


İç harcında kıyma, maydanoz ve haşlanmış pirinç kullanılan İzmir mantısı, kızartma usulüyle pişirilir. Pişirme işleminin ardından pul biberli sos ile birlikte sunulur.

  1. Patatesli Çerkez Mantısı


Çerkez mutfağında çok sevilen bu mantı, patatesli iç harç ile hazırlanır. Uzun büzgü şekli verilen Çerkez mantısı, tuzlu suda haşlanır ve tereyağlı sos ile zenginleştirilir.

  1. Peynirli Gürcü Mantısı


Gürcistan mutfağına özgü bir yemek olan Gürcü mantısı, beyaz peynirli harç ile hazırlanır. Bohça şekli verilen bu mantı, toz biber ve tereyağı ile lezzetlendirilir.

  1. Sinop Mantısı


Kıymalı harç ve ince hamur ile hazırlanan Sinop mantısı, haşlama usulüyle pişirilir. Mantıların üzerine cevizli sos eklenir. Sinop mantısının porsiyonu, ortalama 175 kalori değerindedir.

  1. Sosyete Mantısı


Yufka ve kıymalı harç ile hazırlanan sosyete mantısı, büyük porsiyonlar halinde sunulur. Hazırlanan mantılar kızgın yağda pişirildikten sonra yoğurt eşliğinde servis edilir.

  1. Vejetaryen Mantı


Vejetaryen menülerine ekleyebileceğiniz bu mantı, pirinç, kereviz, havuç ve pırasalı iç harç ile hazırlanır. Üçgen şekli verilen mantılar, maydanoz ve havuç ile birlikte sunulur.

  1. Yağ Mantısı


Mayalanmış hamur ve kıymalı harç ile hazırlana yağ mantısı, isminden anlaşılacağı üzere kızartma usulüyle pişirilir. Pişen mantılar yoğurt, sarımsak, tereyağı ve domates salçası ile zenginleştirilir.

  1. Mercimekli Mantı


Mantı yapımında kıymalı harç kullanmak istemeyenler için önerimiz, mercimekli mantı. Haşlanmış yeşil mercimek ile hazırlanan bu mantı, nane ve sumak eşliğinde sunulur.

Şunlara da göz atın;

  1. Mantının yanına ne gider?
  2. Makarnanın yanına ne gider?
  3. Ana yemek tarifleri
  4. Tadımlık tarifler
  5. Diyabetik tarifler

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

2025 Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?
Mısır Patlatma Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Siyah Zeytinin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır: 5 İşaret
Vücutta İltihaplanmaya Neden Olan 4 Besin Grubu
Beyoğlu Mekanları: Beyoğlu'nda Mutlaka Gitmeniz Gereken 12 Mekan
Dünyada En Çok Tüketilen 10 Yiyecek Açıklandı