Daha Temiz Bir Mutfak İçin 10 Sirke Tüyosu
Konu evinizi tertemiz tutmak olduğunda sirke sıklıkla kullanılan bir malzemedir. İşte, daha temiz bir mutfak için 10 sirke tüyosu:

Konu evinizi tertemiz tutmak olduğunda sirke bir güç merkezidir. Sert kimyasallar kullanılmadan aşındırıcı ve yağa dayanıklı olabilen bu mütevazı mutfak malzemesi, bir temizlik maddesi olarak çok sayıda fayda sunuyor. Bu, onu kir ve mikroplarla mücadelede çok yönlü ve çevre dostu bir çözüm haline getirir. Ayrıca sirke, insan sağlığına risk oluşturmadan bazı bakteri türlerini öldürebilir. Üstelik sirkenin çok yönlülüğü mutfağın ötesine de uzanıyor; pencereleri, aynaları ve cam yüzeyleri temizleyerek iz bırakmadan ve ışıltılı bırakmak için kullanılabilir. Asidik özellikleri aynı zamanda onu mükemmel bir koku giderici yapar.

Bir temizlik maddesi olarak sirkenin en çekici yönlerinden biri, uygun fiyatlı ve erişilebilir olmasıdır. Sirke ucuzdur ve çoğu evde kolayca bulunur. Ayrıca temizlik için sirke kullanmak çevre dostudur çünkü biyolojik olarak parçalanabilir ve diğer ticari temizleyicilerden farklı olarak güvenli bir şekilde yutulabilir. Temizlik maddesi olarak sirkeyi tercih ederek alanınızı düzenli tutabilir ve kendiniz ve aileniz için daha güvenli, daha sağlıklı bir ev ortamı yaratabilirsiniz. Öyleyse sirkeyi bir tarifte kullanmanın dışında en iyi şekilde nasıl dağıtacağımıza bir göz atalım.


  1. Çok Amaçlı Bir Temizleyiciyi Karıştırın

Kendi çok amaçlı temizleyicinizi yapmak için sirkeyi diğer malzemelerle birleştirerek gücünden yararlanın. Tarif basit; Her ½ bardak su için ½ bardak sirke kullanın ve 2 yemek kaşığı karbonat ile karıştırın. Büyük bir miktar çırpın, bir sprey şişesine koyun ve mutfağınızı temizlemeniz gerektiğinde yanınıza alın; bu temizleyici gibi yüksek asitli maddelerin bazı doğal taş yüzeylere zarar verebileceğini unutmayın.

Malzemelerin kokusunu merak ediyor olabilirsiniz. Gerçekten de, büyük miktarlarda sirke odanın biraz ekşi kokmasına neden olabilir. Ama bunun için de bir seçenek vardır. En sevdiğiniz koku malzemelerini solüsyonla karıştırın ve karışımın birkaç günde bir kabı çalkalayarak birkaç hafta demlenmesini sağlayın. Lavanta çiçekleri hoş bir eklenti olabilir, limon kabukları ve nane yaprakları da popüler seçeneklerdir. Temizleyiciyi kullanmaya başlamadan önce bunları kabınızdan süzmeyi unutmayın.

  1. Kahve Makinenizi Temizleyin

Pek çok kişi kahve makinelerini temizlemeyi düşünmez çünkü onları kullandıkları tek şey kahvedir, dolayısıyla tatların birbirine karışması veya birbirine sürtünmesi riski yoktur. Sorun, kahve makinelerinin hızla nem biriktirebilen çok sayıda kapalı alana sahip olmasıdır, bu da küf ve bakterilerin çoğalmasına yol açabilir. İşleri daha da karmaşık hale getirmek için kahve makinelerinin bulaşık makinesine atılmaması gerekir.

Beyaz sirke iyi bir temizleyici tercihidir. Faydalarından yararlanmak için doğrudan kahve makinesinin su haznesine dökmelisiniz. Bu alan özellikle iğrenç hale gelir, bu nedenle sirkeyi burada 30 dakika kadar bekletmek en iyisidir. Bundan sonra, kahve çekirdekleri dışında dünyanın en ekşi fincan kahvesini demlemenin zamanı geldi. Kahve makinesini açın, böylece tüm sirke makineden geçerek yol boyunca tüm bileşenleri temizleyebilir. Makinenizin tekrar demlemeye hazır olduğundan emin olmak için, kahve yapmaya geri dönmeden önce her şeyi bir veya iki kez suyla durulayın.

  1. Meyvelerinize Püskürtün

Salmonella, E. coli ve diğer gıda kaynaklı hastalıklar her zaman meyvelerimiz de dahil olmak üzere en az beklediğimiz yerlerde gizleniyor. Bu nedenle, özellikle çiğ yemeyi planlıyorsanız, ürünlerinizi tüketmeden önce mutlaka durulamanız önemlidir. Bunu yapmak, toprak çiftlikten bakkal reyonuna veya pazar tezgahına geçerken topraktan veya onunla ilgilenen insanlardan pestisit, kir veya kirin temizlenmesine yardımcı olacaktır. Her ne kadar kapsamlı bir yıkama zaten bu sürecin bir parçası olsa da, bu şaşmaz bir şey değildir, çünkü bir miktar salmonella uzun bir yol kat edebilir.

Sorun şu ki, ürünlerinizi akan suyun altından geçirmek her zaman yeterli değildir. Çalıştığınız ürüne bağlı olarak meyveniz için seyreltilmiş sirke banyosu veya sprey hazırlamak isteyebilirsiniz. Elma veya şeftali gibi büyük, yoğun meyveler, durulayıp yemeden önce çözeltinin hızlı bir şekilde püskürtülmesine ihtiyaç duyacaktır; meyveler gibi gözenekli ürünler ise üç dakikalık iyi bir ıslatma gerektirebilir. Saklamadan önce her şeyin havayla kurumasına izin verdiğinizden emin olun. İdeal olarak meyvelerinizi tüketmeden hemen önce durulamak isteyeceksiniz çünkü suya uzun süre maruz kalmak meyvelerin hızla küflenmesine neden olabilir.

  1. Fırınınızı Yağdan Arındırın

Fırın temizliği, insanların yapmak zorunda kaldıkları için keyifle atladıkları bir iş değildir. Kapı kapatıldığında ve mutfağın geri kalanı temizlendiğinde, fırın temizleme rutininiz konusunda daha hoşgörülü hale geldikçe, orada yavaş yavaş birikecek bir sürü yemek artıkları olduğunu unutmak kolaydır. Ama işler bu şekilde olmak zorunda değil. Size, bu görevi bir daha asla ertelemeyeceğiniz kadar basit ve kolay bir fırın temizleme tüyosu verebiliriz.

Bu hile, cihazınızı hızlı bir sirke buharından geçirmeyi içerir. Su ve sirke karışımını fırına dayanıklı bir kaseye koyun, fırınınızı yüksek ayara getirin; solüsyonunuz köpürmeye başladığında işlemin başladığını anlayacaksınız. Buhar yükselmeye başlayacak ve fırınınızın her köşesini kaplayacak, kalan yağ ve kirleri temizleyecektir. Bundan kısa bir süre sonra fırınınızı kapattığınızdan emin olun ve yağı silmek için kapıyı açmadan önce 30 dakika kadar kapalı bırakın.


  1. Bulaşık Makinenizi Sirke İle Temizleyin

Bulaşık makinesini temizlemek gereksiz görünebilir. Zaten her çalıştığında kendini temizliyor gibi görünen bir şeyi neden yıkayalım ki? Gerçek şu ki, bulaşıklarınızdan çıkan yağ ve kir parçacıkları öylece ortadan kaybolmaz. Birçoğu etrafa yapışır ve elle çıkarılmazlarsa cihazınızın tıkanmasına neden olabilirler.

Neyse ki bulaşık makinenizi temizleme işlemi karmaşık değildir. Alt rafı çıkarıp drenajdan görünür yiyecek artıklarını toplayarak başlayın. Daha sonra bulaşık makinesinde yıkanabilen bir sirke kabını üst rafa yerleştirin ve sıcak su programını çalıştırın. Bu, sirkenin cihazda kalan kiri kemirmesini sağlayacaktır. Bu noktada, bulaşık makinesinin köşelerinde, örneğin kapının kapandığı köşelerde biriktiğini gördüğünüz kalıntıları da silmek isteyebilirsiniz. Bu tek başına kir ve kokulardan kurtulmanızı sağlar, ancak bir adım daha ileri gitmek istiyorsanız tabana kabartma tozu da serpip sıcak su döngüsünü yeniden çalıştırabilirsiniz.

  1. Mutfak Dolaplarındaki Yağı Çıkarın

Birçok insan için "mutfağı temizlemek" ocağı, tezgahı ve lavaboyu silmek anlamına gelir. Bunlar en fazla aksiyonun görüldüğü ve kirin en görünür olduğu alanlardır. Ancak yemek pişirirken, yağ kaçınılmaz olarak yükselecek ve dikey yüzeylere, hatta üst dolaplarınızın veya havalandırma deliklerinin alt kısmı gibi baş aşağı yüzeylere de yapışacaktır. Yiyecek sıçramaları da aynı derecede sinir bozucu olabilir.

Bu yüzden bir dahaki sefere mutfak tezgahlarınızı temizlemeye gittiğinizde, dolaplarınızı düşünün. Parmaklarınızı üzerlerinde gezdirin ve ne kadar yağlı olduklarını görün. Aylardır silinmemişlerse, muhtemelen çirkin bir lekeyle karşı karşıya kalacaksınız. Mutfak dolaplarındaki pis yağı sirke ve su solüsyonuyla temizleyin. Dolapların alt kısmını da temizlediğinizden emin olun.

  1. Ahşap Kesme Tahtalarınızdan Mikropları Çıkarın

Ahşap kesme tahtaları harika bir mutfak aletidir; çekicidirler, uzun ömürlüdürler ve doğal olarak antibakteriyeldirler. Ancak bu, bakteri üremesine karşı tamamen bağışık oldukları anlamına gelmez. İnsanların biri et ve balık için, diğeri hazır gıdalar için olmak üzere en az iki farklı kesme tahtası kullanması öneriliyor. Bu, çiğ yiyeceklerin çiğ ette bulunan tehlikeli bakterilerle kirlenmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Tehlikeli mikrop riski, kesme tahtalarınızı, hatta tahta olanları bile sık sık dezenfekte etmenizin nedenlerinden sadece biridir. Bazı satış noktaları bunun için çamaşır suyu kullanılmasını önerse de, doğal ürünler, çamaşır suyu alma riski olmadan da işe yarayabilir. Özellikle ahşap kesme tahtalarınızı sterilize etmek için peroksit ve kabartma tozu kullanabilir, ardından yüzeydeki kokuyu gidermek için birkaç damla sirke kullanabilirsiniz. Bu mutfak temizleme tüyosu basittir ve tahtalarınızın güvenli bir şekilde kullanmaya devam etmesini sağlayacaktır.

  1. Turpgillerden Oluşan Sebzelerinizi Sirkeyle Derinlemesine Temizleyin

Brokoli ve karnabahar gibi bazı turpgiller ürünleri küçük girinti ve çıkıntılarla doludur. Oraya ne tür küf, bakteri veya yaratıkların yerleştiğini kim bilebilir? Başıboş kalanlarla ilgilendiğinizden emin olmanın en iyi yolu sebzelerinizi sirke ve su karışımıyla derinlemesine temizlemektir. Ürünü iyice durulamadan önce yaklaşık iki dakika suda bekletin. En iyi sonuçları elde etmek için, brokoliyi veya karnabaharı tüm yarıklara girecek şekilde ıslatmadan önce daha küçük çiçeklere bölün.

Bu arada karnabaharı tuz ve sirkeyle derinlemesine temizleyebilir, aynı zamanda iğrenç mikroplardan ve yaprak bitlerinden de kurtulabilirsiniz. Tuz ve sirke tek başına sebzelerinizdeki istenmeyen maddeleri ortadan kaldırabilir, böylece bir araya geldiklerinde neredeyse yenilmez olurlar. Karnabahar ve brokoli de su ve fırçayla temizlenebilse de sebzeyi aşındırıcı bir bezle ovalamak genellikle ideal değildir.

  1. Paslanmaz Çeliğinizi Parlatın

Paslanmaz çeliğin en büyük faydalarından biri temizlemenin hızlı ve kolay olmasıdır. Genellikle işin tamamlanması için hızlı bir silme işlemi yeterlidir. Ancak bunun yeterli olmadığı durumlar için elma sirkesi vardır. Suyla karıştırıp mutfağınızdaki herhangi bir paslanmaz çelik yüzeye veya nesneye yumuşak bir bez kullanarak uygulayın. Bunu düzenli olarak yapmak, birikmeyi önlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca sirkeden faydalanabilir ve sinir bozucu kalıntıları veya yiyecek kalıntılarını gidermek için büyük bir temizlik yapabilirsiniz. Daha sonra her şeyi saf suyla duruladığınızdan emin olun. Aksi takdirde, kalan sirke çizgilere ve kalıcı bir asit kokusuna neden olabilir.

Ayrıca, paslanmaz çeliğin sirkenin aşındırıcı etkilerine karşı tamamen bağışık olmadığını, yani maddeyi mümkün olan en kısa sürede yıkamanız gerektiğini unutmayın. Aynı şekilde, saf sirke kullanmaktan kaçının ve bunun yerine eşit miktarda su ile seyreltin.

  1. Mikrodalga Fırınınızı Temizlemede Kullanın

Eğer mikrodalga kirliyse yemeğinizi ısıttığınızda kötü bir koku yayabileceğini tahmin ediyorsunuzdur. Yiyecekler duvarların her tarafına sıçradı; kapalı alanlarda yiyecekleri ısıtmanın güçlü kokulara yol açacaktır.

Bütün bunları biraz elma sirkesi ile düzeltin. Suyla karıştırın ve solüsyonunuzu cihazın içindeki mikrodalgaya uygun bir kaba koyun. Birkaç dakika veya buhar görünene kadar yüksek ateşte ısıtın. Bu, yiyecek sıçramalarını duvarlardan çıkarmak için yeterli olacaktır, bu da herhangi bir dirençle karşılaşmadan herhangi bir büyük parçayı silmenizi kolaylaştıracaktır. Bu işlemden sonra, kalan kokuların dağılması için kapıyı açık bırakın. Yiyecekler temizlendikten sonra mikrodalga yeniden taze kokmaya başlayacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Elma sirkesi ne kadar dayanır?
  2. Asla sirkeyle temizlememeniz gereken yerler nelerdir?
  3. Konserve yaparken ne tür sirke kullanmalısınız?
  4. Meyve sirkesi nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?