Salatalar bazen ara öğün, bazen ana öğün, bazen ise meze olarak tüketilebilir. Beslenmenin büyük bir parçasıdır. Sağlıklı olabilirler, canlandırıcıdırlar ve sade ve basit bir şekilde tadı güzeldirler. Salata tarifinizi geliştirmenin, onu sadece bir garnitürden yıldız bir başlangıç yemeğine yükseltmenin sayısız yolu vardır.
Salata, en temel haliyle genellikle biraz marul, kruton, belki birkaç karışım ve bir sostan oluşur. Bunda kesinlikle yanlış bir şey yok, ancak bunları neden daha önce denemediğinizi merak etmenizi sağlayacak bir dolu olasılık dünyası var. Bu tüyolar, yeşilliklerin türünü değiştirmek ve salatayı daha düzgün görünecek şekilde bir araya getirmekten, daha doyurucu hale getirmeye ve daha uzun süre taze kalmasını sağlamaya kadar uzanır. Aşağıdaki ipuçlarıyla salata oyununuzda devrim yaratabilirsiniz; onları canlı renklerle, zıt dokularla ve hem lezzet dolu hem de sağlık açısından oldukça faydalı olan çeşitli malzemelerle dolu hale getirebilirsiniz. Peki lezzetli bir salata yapmak için nelere dikkat etmeniz gerekir. İşte, daha iyi bir salata yapmak için tüyolar:
Öncelikle gözünüzü doyurmak önemlidir. Bu sebeple gözünüze hitap edecek bir salata hazırlamak iyi bir seçenektir. Yemek üzere olduğunuz yiyeceğe ilişkin fikrinizi belirlemenize yardımcı olan görsel ipuçları arasında rengi, parlaklığı, düzgünlüğü ve şekli yer alır. Bütün bunlar ne anlama geliyor? Özenle hazırlanan taze ve renkli malzemelerin dengesini kullanarak güzel görünen bir yemek hazırlamak için zaman ayırın. Salatanızın daha iştah açıcı görünmesini sağlamanın en kolay yolu, salatanıza daha fazla renk katmaktır. Yeşil marul, biraz ten rengi kruton ve beyaz bir sos, lezzetli olsa da sıkıcı bir görünüme sahiptir. Biraz dilimlenmiş domatesin veya dilimlenmiş havuçların eklenmesi kesinlikle resme çok ihtiyaç duyulan rengi getirir, ancak bunu daha önce yaptınız. Nar taneleri, dilimlenmiş elma, kayısı, siyah mercimek, kırmızı soğan turşusu ve çeşitli kabaklar - diğer sayısız malzemenin yanı sıra - kasvetli görünen bir salatayı alıp onu aydınlatabilir. Mutfağınıza salata döndürücü eklemek birçok nedenden dolayı harika bir fikirdir. Bir yandan, mevcut olabilecek bakterileri azaltmak için hazırlanmadan ve yemeden önce tüm ürünleri akan su altında iyice yıkamak önemlidir. Bu tür kontamine ürünleri yemek, gıda kaynaklı hastalıklara (örn. gıda zehirlenmesi) yol açabilir, ancak endişelenmeyin: Ürününüzü su altında yıkamanız (lütfen sabun veya deterjan kullanmayın!) ve temiz bir bez veya kağıt havluyla kurutmanız yardımcı olacaktır. Her türlü riski azaltın. Ancak marulu yıkadıktan sonra kurutmayı denediyseniz bunun biraz zor olabileceğini biliyorsunuzdur. Ulaşılması gereken çok sayıda yarık var ve havluyla kurulandıktan sonra bile su orada sıkışıp kalabiliyor - ve hiçbir şey sırılsıklam maruldan daha kötü olamaz çünkü doku aynı zamanda yiyeceklerden nasıl keyif aldığımızın önemli bir bileşenidir. Marulu (veya diğer ürünleri) yıkadıktan sonra salata döndürücüden geçirmek, fazla suyun atılmasına, yeşilliklerin ve diğer malzemelerin canlı kalmasına yardımcı olacaktır. Marulunuzu kurutmak aynı zamanda daha uzun süre taze kalmasına da yardımcı olacaktır çünkü ıslak yeşillikler, aksi takdirde uygun şekilde saklansa bile daha hızlı solacaktır. Eğer yemek hazırlıyorsanız, bu her gün taze salata yemenin çok önemli bir adımıdır. Ayrıca salata döndürücünüzün, sebzeleri yıkamadığınız geceler dışında pek çok başka kullanım alanı vardır. Güzel, gevrek marul, salatanızı hazırlamak için harika bir temel oluşturur ancak bu, yemeğinizde istenen miktarda dokuyu sağlamak için tek başına yeterli değildir. Çeşitli zıt dokulara sahip olmak, tıpkı görünüşünün denklemi etkileyen faktörler olduğu gibi, doyurucu bir yemeğin anahtarıdır. Hiç şüphe yok ki tamamen kuru marul önemlidir, ancak fındık, tohum, çıtır soğan veya erişte gibi malzemeleri kullanarak çıtır öğelerinizle yaratıcı olmak, standart kruton için eğlenceli bir yükseltmedir. Bu seçenekler yalnızca doku bileşenini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yeni lezzet profilleri ve hatta özellikle tohumlar ve sert kabuklu yemişler söz konusu olduğunda ilave besinsel faydalar sunuyor. Bu cephedeki bazı seçenekler arasında kabak çekirdeği, susam tohumu, keten tohumu, chia tohumu, haşhaş tohumu ve ayçiçeği çekirdeğinin yanı sıra dilimlenmiş badem, kaju fıstığı, ceviz, ceviz ve yer fıstığı yer alır. Bu malzemeler özellikle işe yarar çünkü marulun aksine, sos eklendiğinde ıslanmayacaklar ve kasenin dibine kadar çıtır lokmalar elde etmenizi sağlayacaklar. Özellikle farklı bir şey elde etmek istiyorsanız, salatanıza çıtırlık katacak diğer karışımlar arasında çıtır nohut, domuz pastırması (tabii ki iyi yapıldığından emin olun), mısır gevreği ve hatta cips bulunabilir. Muhtemelen çekmecenizde zaten bir sebze soyucu vardır, ancak bunu sebze şeritleri oluşturmak için kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Mutfak becerilerinizi geliştirmenin ve salatanızı geliştirmenin bir başka yolu da, havuç veya salatalık gibi biraz alıştığınız malzemelerle yeni şekiller ve dokular sunmaktır. Ayrıca sebze soyucunuzu kabak, pancar, kuşkonmaz, dolmalık biber ve daha fazlasına da götürebilirsiniz. Zaman ayırdığınızdan ve salatanıza dahil etmek için neredeyse bir çiçeği taklit eden mükemmel spiraller oluşturduğunuzdan emin olun. Salatanızda daha sıcak bir şeyler istiyorsanız sebze şeritlerini biraz tereyağı ve tavuk suyunda hızlıca soteleyebilirsiniz. Sebze soyucunuz, kurdele yapmanın ötesinde, salata yaparken başka şekillerde de yardımcı olabilir: Kerevizin iplerini çıkarmak, çileklerin saplarını çıkarmak ve hatta peynirleri tıraş etmek için kullanmak, sebze soyucunuzun en iyi kullanım alanlarından bazılarıdır. Marketten hazır salata sosları satın alabilirsiniz ancak salatanızı bir üst seviyeye taşımak için yapmanız gerekenlerin başında kendi salata sosunuzu yapmak olmalıdır. Dengeli bir salata sosunda pek çok şey bulunur: yağ, asit (sirke veya narenciye suyu gibi) ve emülgatör (tipik olarak Dijon hardalı veya mayonez gibi malzemeler, ranch sosları için ortak bir temel). Bütün malzemeleri bir kavanozda karıştırabilir ya da çırpma teli kullanabilirsiniz. Salatayı bir meze olarak değil, ana yemek olarak tüketecekseniz mutlaka içerisine protein ekleyin. Yüksek proteinli yemekler, yüksek karbonhidratlı veya yüksek yağlı yemeklerden daha doyurucudur, bu da daha uzun süre tok kalacağınız anlamına gelir. Salatanıza proteini (bu örnekte ızgara tavuk diyelim) sıcak mı yoksa soğuk mu ekleyeceğiniz size kalmış. Taze otlar, herhangi bir yemeği "8" veya "9"dan "10"a kadar götüren şeydir ve salata da istisna değildir. Fesleğen, nane, maydanoz, dereotu ve rezene, ne tür yaptığınıza bağlı olarak salataya harika katkılar olabilir. Çok ihtiyaç duyulan lezzetin yanı sıra bazı besinsel faydalar da sağlayabilirler. Maydanozun C vitamini, karotenoidler ve çeşitli flavonoidler gibi antioksidanlar açısından yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Alternatif olarak kekik, K ve E vitaminleri, kalsiyum, demir, manganez ve lif gibi birçok besin maddesi içerir. Basit bir tüyo gibi görünse de salata hazırlarken genellikle tuz ve karabiber atlanır. Bunu şu şekilde düşünün: Tavuğunuzu, kavrulmuş sebzelerinizi, makarna suyunu, ideal olarak her şeyi baharatlıyorsanız, salatanızı da baharatlamalısınız. Çıplak sebzelerinizi kuruttuktan sonra bunu mutlaka yapın ve eşit şekilde dağıldığından emin olmak için her şeyi karıştırın. Tabii ki tuz ve karabiber bariz başlangıçlardır ama burada durmaya gerek yok. Köri tozu, ezilmiş kırmızı biber, kimyon salatanızı bir adım öteye taşımanın harika yollarıdır. Buraya gitmenin yanlış bir yolu yok. Belki tatların çakışmamasını sağlamak için proteininize eklediğiniz baharatlardan bazılarını eklemeyi düşünebilirsiniz. Salatanızı tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra doğramak her lokmada her şeyden biraz almanızı sağlayacak mükemmel çatal dolusu malzeme elde etmenizi sağlar. Mükemmel lokmayı bir araya getirmek için artık bir parça marul, salatalık ve tavuk bulmak için kasenizi karıştırmanıza gerek yok. Aşırı doğramamalısınız, aksi takdirde salatanız iştah açıcı olmayan bir şeye benzemeye başlayabilir. Salata doğramak size göre değilse, salatanızı hazırlarken katmanlama yöntemini kullandığınızdan emin olun. Bu, yapraksız sebzeleriniz, kuruyemişleriniz veya peyniriniz gibi daha ağır malzemelerin kasenin dibine batmasını önleyecektir. Salatanızı hangi yöne yiyeceğinizden emin değilseniz mevsimi düşünün. Salataları mevsime göre hazırlamak birkaç nedenden dolayı harikadır. Mevsimsel beslenmek, mevsime uygun vitamin, mineral ve lifleri tüketmek oldukça sağlıklıdır. Bunun da ötesinde, mevsimsel olarak alışveriş yapmak daha taze, daha lezzetli ve daha besleyici içeriklere olanak tanır. Meyve ve sebzeler uygun mevsiminde hasat edildiğinde, onlara bitkide olgunlaşmaları için yeterli zaman tanınır ve bu da onları besin açısından daha zengin hale getirir. Sezonluk ürünleri tercih etmek yalnızca sizin için daha iyi bir sonuç anlamına gelmez, aynı zamanda genellikle sezon dışı ürünleri satın almaktan daha sürdürülebilirdir. Şunlara da göz atın;