Çok Fazla Diyet Kola Tüketmenin 8 Yan Etkisi
Diyet kola, normal kolaya göre daha sağlıklı kabul edilse de, içeriğinde farklı tatlandırıcılar kullanılır. İşte, çok fazla diyet kola tüketmenin sağlık üzerinde yarattığı 8 yan etki:

Diyet kola, normal kolaya göre daha düşük kalorilidir ve şeker içermez. Ancak şeker yerine katkı maddeleri, koruyucular ve yapay tatlandırıcılar içerir. Bu asitli içecek özellikle aşırı miktarda tüketildiğinde göründüğü kadar zararsız olmayabilir. Diyet kola, diğer besinlerde olduğu için çok fazla tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre çok fazla diyet kola tüketmenin yan etkilerini yazımızda inceleyeceğiz.

Aşırı Diyet Kola Tüketmenin Yan Etkileri

  1. Bağırsak sağlığını olumsuz etkiler

Bazı araştırmalar, diyet kolada bulunan yapay tatlandırıcıların, sindirim sisteminizdeki faydalı bakteriler topluluğu olan bağırsak mikrobiyomunuzu olumsuz yönde etkileyebileceğini öne sürüyor. 7 kişiyi kapsayan küçük bir çalışma, yapay tatlandırıcı sakarinin kan şekeri yönetimini bozduğunu ve katılımcıların %57'sinde bağırsak bakterilerinde dengesizliklere neden olduğunu buldu.

  1. Diş minesini aşındırır

Diyet kola, normal kola gibi şeker içermese de oldukça asitlidir ve düzenli olarak çok fazla içerseniz dişlerinize ciddi zarar verebilir. Bir test tüpü çalışması, düzenli diyet kola tüketiminin, diş minesine ve diş erozyonuna katkıda bulunabileceğiniz gösterdi. Başka bir çalışma, hem normal hem de diyet alkolsüz içeceklerin asitli olmaları nedeniyle diş minesinin yüzeyine zarar vererek erozyonu artırabileceğini gösterdi.

  1. Baş ağrılarına sebep olabilir

Bazı insanlar için günde birden fazla diyet kola içmek baş ağrısına neden olabilir. Bunun nedeni diyet kolada bulunan aspartam gibi bazı yapay tatlandırıcılardan kaynaklanıyor olabilir. Aspartam, yüksek miktarda tüketildiğinde baş ağrısı, migren ve sinirlilik haline yol açar. 

  1. Kemik yoğunluğunu azaltabilir

Diyet kola, kemik sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek ve kemik kaybına yol açabilecek çeşitli bileşikler içerir. Bu bileşikler arasında kafein ve fosforik asit bulunur. 17.000'den fazla yetişkinin katıldığı bir araştırma, düzenli olarak asitli içecek tüketen kişilerin 5 yıl boyunca kemik kırığı riskinin daha yüksek olduğunu buldu. 

  1. Kalp sağlığını etkiler

Çeşitli gözlemsel çalışmalar, düzenli olarak diyet kola içen kişilerin uzun vadede kalp sorunlarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu bulmuştur. 59.614 kadın üzerinde yapılan bir çalışma, günde en az 2 diyet içeceği içmenin, 9 yıllık bir süre içinde daha yüksek kalp sorunları ve kalp hastalığından ölme riskiyle ilişkili olduğunu gösterdi. Diğer eski çalışmalar hem diyet, hem de düzenli kola alımının artan felç riskiyle bağlantılı olabileceğini bulmuştur. Ayrıca diyet kola, kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet riskinizi artırabilecek bir grup rahatsızlık olan metabolik sendrom riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkilendirilmiştir.

  1. Şeker isteğini artırabilir

Bazı araştırmalar, diyet kolada bulunan yapay tatlandırıcıların beyindeki gıda ödül yolu üzerinde normal şekerle aynı etkiye sahip olabileceğini ve bunun da açlığın ve gıda alımının artmasına yol açabileceğini öne sürüyor. Ek olarak, yapay tatlandırıcılar normal şekerden önemli ölçüde daha tatlı olduğundan araştırmacılar, bunların şeker isteğini ve bağımlılığı artırabileceğini, bu da alımı azaltmayı çok daha zorlaştırabileceğini öne sürdü.

  1. Kilo alımını artırabilir

749 yaşlı yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, düzenli olarak diyet kola tüketenlerin, düzenli olarak diyet kola tüketmeyen kişilere kıyasla 9 yıllık bir süre içinde göbek yağında daha fazla artış eğiliminde olduğunu buldu.

  1. Tip 2 diyabetle bağlantılı olabilir

Diyet kola herhangi bir kalori veya karbonhidrat içermese de, bazı araştırmalar bunun tip 2 diyabet riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu buldu. Aslında, 2.000'den fazla erkek üzerinde yapılan bir araştırma, düzenli olarak diyet kola içmenin, 7 yıllık bir süre içinde tip 2 diyabet geliştirme riskinin daha yüksek olmasıyla bağlantılı olduğunu gösterdi. Başka bir çalışmada, yapay tatlandırıcılar kullanan tip 2 diyabetli kişilerin insülin direncine sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğu görüldü.

Diyet Kola Tüketimi Nasıl Azaltılır?

Diyet kolayı, aşağıdaki içeceklerle yavaş yavaş değiştirin.

  1. Su
  2. Bitki çayı
  3. Hindistan cevizi suyu
  4. Kombu çayı
  5. Maden suyu

Bu içeceklerin şekersiz veya daha düşük şeker içeriğine sahip versiyonlarını arayın. Suya veya maden suyuna bir miktar meyve suyu eklemeyi deneyin. Sade veya maden suyuna şeker ilavesiz bir tat katmak için salatalık dilimleri, taze veya dondurulmuş meyveler, fesleğen ve nane gibi otlar veya limon veya limon gibi turunçgiller ekleyerek aromalı su yapabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kolanın kullanım alanları nelerdir?
  2. Çok fazla çay içmenin yan etkileri
  3. Çok fazla kafein tüketmenin yan etkileri
  4. Çok fazla sarımsak yemenin yan etkileri
  5. Aşırı karanfil tüketmenin yan etkileri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Hangi Burç Hangi Ülkenin Mutfağını Seviyor?
Şef Eren Babataş'tan 3 Nefis Tarif
Yaban Mersini Nasıl Yenir?
Doğru Besinleri Tüketmek Sağlıklı Bir Yaşamın Anahtarı Mı?
Bu Kış Susuzluğunuzu Gidermenin 5 Basit Yolu
Sufle’nin Tarihçesi ile Ortaya Çıkış Hikayesi