Çocukların Diş Sağlığına İyi Gelen Besinler
Çocukların diş sağlığı için hangi besinleri tüketmesi gerekir? Diş Hekimi Zafer Kazak, çocukların diş sağlığının korunması ve güçlenmesi için yemeleri gereken besinleri anlattı.

Virüslere karşı bağışıklığı korumak oldukça önemli. Bol bol C vitamini ve protein tüketimi, bağışıklığı güçlendirmenin ilk adımları arasında yer alıyor. Özellikle çocukların dişlerini korumak, ağız sağlığının hijyenik olması için neler tüketmeleri gerektiğini biliyor musunuz?

  1. Çocukların diş sağlığı için, ilk sırada peynir yer alıyor. Peynir, içinde bulunan kazein sayesinde diş yapılarını güçlendirir ve diş çürüklerini engelleyebilir. Ağız içi pH dengesini sağladığı için portakal, limon gibi meyve sularını içtikten sonra dengelemek ve tatlı sonrası asit atakları dengelemek için, bir parça peynir tüketebilirsiniz.

  1. Havuç, salatalık, elma gibi sert meyve ve sebzeler, dişlerin arasında bulunan mikropların kaldırılmasına yardımcı olur. Isırarak tüketilen bu besinler, çene kaslarının ve kemiklerinin dengeli çalışmasına katkı sağlar. Diş değişim dönemlerinde soğuk besinler tükettikten sonra, bu besinler doğal kaşıyıcı olarak da tüketilebilir. Bu sert gıdalar tükürük akışımızı artırarak tükürüğün hem ağız içi yıkama, hem de anti bakteriyel etkisinden yararlanmamızı sağlayacaklardır. 
  2. C vitamini içeren besinler, ölçülü tüketilirse diş etindeki kolajen yapımını desteklerler. Bu da sağlıklı diş etlerine sahip olmanıza yardımcı olur. Ancak asit içeren bu besinlerin fazla tüketilmesi halinde dişlerde aşınmaya neden olabileceğini unutmayın.

  1. Yaban mersini gibi koyu kırmızı ve mor meyveler, mikroorganizmaların diş yüzeyine tutunmasını engeller. 
  2. Yeşil çay, anti bakteriyel etkisiyle bakterilerin dişe tutunmasını önler. Gün içerisinde şekersiz tüketeceğimiz 2 bardak yeşil çayın dişlerimize çok faydalı olduğunu unutmayalım. Yeşil çayı içemeyen çocuklar ise doğal bir gargara olarak kullanabilirler.
  3. Kefir, yoğurt, ayran gibi probiyotik besinler, diş dostu şekersiz gıdalardır. Ayrıca içerdikleri iyi bakteriler ağzımızda kötü mikroplarının sayısının azalmasına ve diş çürüğü oluşumunun engellenmesini sağlayabilirler. Bu besinler diş ve kemik yapısını güçlendirirken, kalsiyum emilimini de artırır.

Şunlara da göz atın;

  1. Çocuklarda diş çürümesi neden olur?
  2. Çocukluk çağı obezitesi
  3. Çocuklarda grip enfeksiyonu nasıl geçer?
  4. Çocuklarda iştah kaybı neden olur?
  5. Zayıf çocuklar nasıl kilo alır?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı