Çocuklar, sürekli gelişim içinde olduğu için sağlıklı bir şekilde beslenmelidir. Protein, kalsiyum ve vitamin bakımından zengin bir beslenme sayesinde çocuğunuzun hem bağışıklığını güçlendirebilir, hem de sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olabilir. Şeker içeren abur cuburlar veya fast foodlar yerine, daha sağlıklı atıştırmalıkları tercih ederek çocukların beslenme planını düzenleyebilirsiniz. İşte, bir beslenme uzmanının paylaştığı çocuklar için en sağlıklı yiyecekler:
Sağlıklı yağ ve lifle dolu olan avokado, aynı zamanda lezzetli olmasıyla da bilinir. Avokadoyu salatalara veya sandviçlere ekleyerek çocuklarınız için mükemmel bir besin haline getirebilirsiniz.
Yaban mersini, antioksidanlar, lif ve C vitamini bakımından zengindir. Bu da çocuğunuzun bağışıklığını güçlendirmek için onu en iyi seçenek haline getirir. Yaban mersinini tek başına verebilir veya kek, pankek, reçel, salata gibi tariflere ekleyerek kullanabilirsiniz.
Çocukların favorisi olan havuç, A vitamini ve lif bakımından zengindir. Bu yönüyle özellikle göz sağlığı ve sindirim sağlığı için harika bir kaynaktır. Havucu çiğ bir şekilde yedirebilir veya kavurma, püre haline getirme gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.
Çocuklar için hem protein, hem de omega 3 bakımından zengin bir beslenme planı oluşturmak istiyorsanız, tercihinizi somon, morina balığı, pisi balığı veya ton balığından yana kullanabilirsiniz.
Çocukların meyve tüketimi son derece önemlidir. Dilerseniz, kurutulmuş meyveleri öğle aralarında atıştırmalık olarak verebilir, yoğurda veya yulaf ezmesine karıştırarak daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.
Ispanak, diğer yapraklı sebzelerin çoğuyla birlikte küçük çocuğunuz için çok sağlıklıdır. Sağlıklı gözlerin ve kan fonksiyonunun desteklenmesine yardımcı olan demir, K vitamini ve A vitamini ile yüklüdür. Ispanak, makarna, peynir, taco, quesadilla, pizza, smoothie ve hatta Çin böreği gibi pek çok farklı yemeğin içinde iyi bir şekilde gizlenebilir.
Smoothie, çocuklara sağlıklı yiyecekleri bir arada sunmanın en lezzetli yoludur. Çilek, avokado, böğürtlen gibi taze meyveleri süt, chia tohumu, lahana gibi besleyici gıdalarla birleştirerek mükemmel smoothieler hazırlayabilirsiniz.
Bakınız; Sağlıklı smoothie tarifleri
Brokoli, çok sağlıklı bir besin olmasına rağmen çocukların en çok kaçındığı sebzelerden biridir. Ancak brokoliyi doğrudan yedirmek yerine haşlayarak smoothie'ye ekleyebilir, küçük küçük dilimleyerek pizzalara katabilir veya püre haline getirerek makarna sosları yapımında kullanabilirsiniz.
Domatesler, göz sağlığı için harika olan A vitamini açısından zengindir ve güçlü antioksidan likopenin kalp hastalığı ve kanserle mücadeleye yardımcı olduğu söylenmektedir. Domatesi, salsa sosu, pizza sosu, makarna, sulu köfte, menemen gibi sağlıklı besinlerin içine katabilirsiniz.
Nar taneleri tonlarca lif ve C vitamininin yanı sıra tatlı tatlar da sağlar. Tek başına yenebilir veya meyve salatası, parfe gibi tatlıların yapımında kullanılabilir. Ayrıca salataların içine de ekleyebilirsiniz. Narı doğrudan yedirmek zor oluyorsa, taze sıkılmış nar suyunu tercih edebilirsiniz.
Son yıllarda çok popüler olan tatlı patates, A vitamini ve lif bakımından zengindir. Tatlı patatesleri güveç, patates püresi veya patates kızartması gibi tariflerde kullanabilirsiniz.
En iyi bitkisel protein kaynaklarından biri olan fasulyenin birçok çeşidi vardır. Nohut, barbunya, mercimek ve fasulyeleri hem sulu yemek olarak, hem de püre haline getirerek çocuğunuzun diyetine ekleyebilirsiniz.
Protein, sağlıklı yağ ve minerallerle dolu olan fındık, sade bir şekilde tüketildiğinde çocuklar için çok iştah açıcı görünmeyebilir. Bunun yerine fındık ezmesi yapabilir, taze fındıkları smoothie ve tatlılarda kullanabilirsiniz.
Bakınız; Ev yapımı fındık ezmesi
Hangi çocuk kraker sevmez? Tam tahıllı bir seçenek için tereyağlı veya peynirli türü değiştirmeyi deneyin. Tam tahıllar, küçük çocuğunuzun büyüyen vücudu için gerekli olan vitamin ve minerallerin yanı sıra sağlıklı dozda lif sağlar. Peynir, meyve, sebzeler ve soslar gibi pek çok lezzetli ikram da krakerlerde servis edilebilir.
Kinoa, genellikle yetişkin diyetlerinde yer alsa da, çocuklar için de süper bir besindir. Magnezyum, protein ve folat içeriği sayesinde kemik gelişimine katkıda bulunur. Kinoayı unlu mamullere veya salatalara ekleyebilirsiniz.
C vitaminiyle dolu portakallar çocuğunuzun beslenmesine harika bir katkıdır. Bağışıklığı güçlendirme açısından önemli olan portakalı doğrudan verebilir veya suyunu sıkarak sağlıklı bir içeceğe dönüştürebilirsiniz.
Yumurta inanılmaz bir protein kaynağıdır ve küçük çocuğunuzun büyümesine yardımcı olur. Yumurtaları farklı şekillerde pişirebilir, harika yumurtalı tarifleri deneyebilirsiniz.
Yulaf lifle doludur ve küçük çocuğunuzun glütene karşı hassas veya alerjisi varsa harika bir glütensiz tahıl seçimidir. Yulafı unlu mamullerde kullanabilir, yulaf ezmesi yapabilir veya meyvelerle bir araya getirerek smoothie yapımında kullanabilirsiniz.
Kereviz suyla doldurulmuş bir sebzeden daha fazlasıdır; aslında lifle yüklüdür. Kerevizi doğrudan vermek yerine çorbalara ekleyebilir veya farklı tariflere ekleyebilirsiniz.
Yoğurt yalnızca güçlü kemikler oluşturmak için gereken kalsiyumla dolu değildir, aynı zamanda probiyotiklerle de doludur. Bu da özellikle çocukların bağırsak sağlığını korumak için önemli bir besin olduğunu gösterir. Yoğurdu çocuğunuzun sevdiği meyvelerle zenginleştirebilir veya sos ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
Bakınız; Ev yapımı yoğurt
Şunlara da göz atın;