Patatesleri fırında kızartmak, çıtır, çıtır dış kısımlar ile buharlı, yumuşak iç kısım arasındaki mükemmel dokusal kontrastı sunar. Pek çok aşçı ve tarif geliştirici, en çıtır kavrulmuş patatesleri elde etmek için en iyi patates türlerini, baharatları ve fırın sıcaklıklarını değerlendirmiş olsa da, kullandığınız pişirme kabının türü de aynı derecede önemli bir başarı değişkenidir. Çıtır patates pişirirken cam tepsi yerine her zaman metal bir fırın tepsisi veya tabak kullanmalısınız.
Cam tabaklar turta, kek ve lazanya gibi uzun, düşük sıcaklıktaki pişirme projeleri için mükemmel ısı yalıtıcılarıdır. Yiyecekleri fırından çıktıktan sonra bile uzun süre sıcak tutacaklar. Ancak cam yüksek ısıda pişirmeye dayanmayacaktır. Çok sıcak bir fırına koyarsanız cam eşyaların kırılma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ayrıca cam, patatesler kızarırken yüksek ısıyı eşit şekilde dağıtmayacaktır, bu da kenarların yumuşak olmasına ve bazen de etin eşit şekilde pişmemesine neden olur.
Camın ısıyı yalıttığı yerde, metal iyi bilinen bir ısı iletkenidir. Sonuç olarak, metal fırın tepsileri, kavrulmuş patates gibi yüksek ısılı tarifler için idealdir çünkü bunlar, yüksek ısıyı etkili ve verimli bir şekilde eşit bir şekilde aktararak, arzu edilen şekilde çıtır kenarlı patatesler elde edilmesini sağlar. Metal fırın tepsileri, çıtır patates kenarlarına yönelik tariflerde yaygın bir adım olan, piliç altına yerleştirmek için de idealdir.
Metal fırın tepsileri alüminyum ve paslanmaz çelik çeşitleriyle gelir. Her ikisi de çıtır patatesler için kabul edilebilir, ancak alüminyum metal tavalar ısınabilir ve patatesleri paslanmaz çelikten daha hızlı pişirebilir.
Metal fırın tepsileri en çıtır patates kenarlarını elde etmenize yardımcı olsa da bunlar yalnızca bir faktördür. Fırınınızın sıcaklığı, fırın rafının yerleşimi ve ek hazırlık tüyoları, kenarların çıtır olmasını sağlamak için göz önünde bulundurmanız gereken diğer faktörlerdir. Yüksek ısıda pişirme için metal tavaların en iyi iletkenler olduğunu tespit ettiğimiz gibi, çıtır patatesleri kızartmanın da yüksek sıcaklık gerektirdiği sonucunu çıkarabilirsiniz. 210 ile 235 derece arasındaki sıcaklıklar patatesleri kızartmak için idealdir, ancak fırın tepsilerini fırının orta rafına yerleştirmeniz gerekir. Patatesleri yüksek sıcaklıklarda pişirirken kullandığınız baharatlara da dikkat etmelisiniz. Taze sarımsak yerine toz sarımsak kullanmak yanmayı azaltacaktır. Bununla birlikte, taze aromatikler ve otlar kullanmak istiyorsanız, patatesler kızarırken bunları yağda soteleyebilir, ardından yağı süzüp baharatları kavrulmuş patateslerin üzerine serpebilirsiniz. Bir başka yararlı tüyo da, patateslerin fırında çıtırlaştırmaya hızlı bir başlangıç yapmasına yardımcı olmak için fırın tepsisini önceden ısıtmaktır. Patatesleri yağa ve baharatlara atmadan önce birkaç dakika kaynatmak, patatesleri çıtırdatmak için popüler bir ipucudur çünkü patateslerin dış çevresinde, kuru ısının etkili bir şekilde parçalanacak kadar çıtır, kızarmış kenarlara dönüşeceği bir nişasta tabakası oluşturur. Yemin daha da çıtır olması için yarı haşlanmış patatesleri mısır nişastası veya unla karıştırabilirsiniz. Şunlara da göz atın;Çıtır Patatesler İçin İpuçları