Çilek Nasıl Seçilir: Dikkat Edilmesi Gereken 3 Özellik
Yaz aylarının favori meyvelerinden biri olan çilek, hem sade bir şekilde, hem de farklı tariflerde kullanılır. Peki, çilek nasıl seçilir? İşte, çilek seçerken dikkat etmeniz gereken 3 özellik:

Çilek, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Sade bir şekilde tüketilen bu meyve, tatlı, salata ve içeceklere de eklenebilir. Tatlı bir aromaya sahip olan çilek, pazar ve market tezgahlarında satışa sunulur. Tezgahtan çilek seçerken kimilerinin çok düzgün şekilli, kimilerinin ise büyük ve farklı bir görünüme sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Peki, hangisini almalıyız? Bu yazıda çilek seçerken dikkat etmeniz gereken noktaları sizlerle paylaşıyoruz. 

Çilek Nasıl Seçilir?

  1. Şekil/Görünüm

Çilek seçerken en önemli unsur, şekline bakmaktır. Çünkü çileğin dış görünümü, bir takım ipuçlarını içinde barındırır. Çileğin rengi parlak ve doygun olmalı, üzerinde çürüme belirtisi olmamalıdır. Çileğin üzerinde herhangi bir hasar ve ezilme olmamasına da dikkat edebilirsiniz. Ayrıca çilek, normal görünümlü olmalıdır. Yani olması gerekenden çok daha büyük olan çileklerin hormonlu olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden mümkün olduğunca düzgün şekilli çileklere yönelin. Gerekirse, çilekleri tek tek kontrol ederek üzerinde çürüme olmamasına dikkat edin. Satın aldığınız çileklerin herhangi birinde bozukluk varsa, diğerlerine de bulaşma ihtimali artacaktır. 

  1. Koku Testi

Çilek, hoş kokusuyla öne çıkan bir meyvedir. Bu yüzden çilek alırken lezzetli olup olmadığını anlamak için, koku testi yapabilirsiniz. Güzel ve hoş bir aromaya sahip olan çilekler, muhtemelen oldukça tatlıdır ve tüketmek için uygundur. Kokusuz çileklerin tadı ise istediğiniz tatlılıkta olmayabilir. Koku testinin ardından satıcıya danışarak bir adet çilek tüketerek tadına bakabilirsiniz. Bu sayede çileğin lezzetli olup olmadığını daha iyi anlayabilirsiniz. 

  1. Yapraklar

Hafif parlak ve sert olan çileğin dışında meyveyi çevreleyen yapraklar bulunur. Bu yaprakların yeşil olması, meyvenin olgunlaştığını gösterir. Eğer yapraklar yeşil değilse, meyve henüz olgunlaşmamış veya fazla olgunlaşmış olabilir. Bu yüzden yaprakların rengi de önemli bir işarettir. Ayrıca çileğin üzerindeki sapları parmak ucunuzla tutun. Eğer yapraklar bozulmadan tutulabiliyorsa, çilekler olmuş demektir. Ek olarak üzerinde hiç yaprak bulunmayan çilekleri almanız önerilmez. Çünkü bu yapraklar, çileğin olgunlaşma sürecine katkıda bulunur. Eğer çileğin üzerinde yaprak yoksa, meyveler kısa sürede bozulur. 

Şunlara da göz atın;

  1. Çilekli tarifler
  2. Mango nasıl seçilir?
  3. Hindistan cevizi nasıl seçilir?
  4. Limon nasıl seçilir?
  5. Domates nasıl seçilir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri