Brüksel lahanası, Brassica bitki cinsinden küçük, küre şeklinde, gevrek bir sebzedir. Bir sap üzerinde büyürler, ancak genellikle çıkarılmış ve hazırlanmaya hazır bir torba içinde satılırlar. Pek çok insan pişmiş Brüksel lahanasını severken, diğerleri lahana salatası veya salata gibi doğranmış ve çiğ olarak yer. Acı tadı ve çıtır çıtır dokusuyla Brüksel lahanasını çiğ yiyip yiyemeyeceğinizi merak edebilirsiniz. Bu makale çiğ Brüksel lahanası yemenin güvenliğini, pişirmenin besin içeriğini nasıl değiştirdiğini ve onları hazırlamanın yollarını gözden geçiriyor.
Bazı insanlar, antinutrientler veya önemli minerallerin emilimini engelleyebilecek bileşiklerle ilgili endişeler nedeniyle pişirilmedikçe belirli baklagilleri, tahılları ve sebzeleri yemekten kaçınırlar.
Örneğin, ıspanak oksalat içerir ve soya fasulyesi fitat bakımından yüksektir. Bu doğal olarak oluşan bileşikler, vücudunuzdaki çinko, kalsiyum ve demir gibi minerallerin emilimini engelleyebilir. Yemek pişirmek antinutrientleri azaltır. Brüksel lahanası en yaygın antinutrientlerden bazılarını içermese de, glukosinolat adı verilen bileşikler içerir. Glukosinolatların iyot emilimini azalttığı bulunmuştur. İyot eksikliği tiroid fonksiyonuna müdahale edebilir ve sonunda anormal derecede genişlemiş bir tiroid bezi olan guatra yol açabilir. Hipotiroidizm gibi mevcut tiroid rahatsızlıkları olan kişiler glukozinolat tüketimini en aza indirmek istese de, bunları dengeli bir diyetin parçası olarak yemek çoğu sağlıklı insan için düşük risklidir. Ayrıca, glukosinolatların antikanser özellikleri gibi sağlık yararları sağladığı görülmektedir. Yine de, glukosinolatları tüketmekle ilgileniyorsanız, bunlar Brüksel lahanası gibi Brassica sebzelerinden kaynatılarak en iyi şekilde azaltılır. Buharda pişirme gibi diğer pişirme yöntemlerinin glikozinolatların çoğunu koruduğu bulunmuştur.
Çiğ Brüksel lahanası yemek, lahana veya brokoli gibi diğer çiğ turpgil sebzeleri yemeye benzer ve benzer yan etkilere neden olabilir. Acı bir tada sahip olmasının yanı sıra çiğ Brüksel lahanası bazı kişilerde gazı arttırabilir. Mide için zor olabilen rafinoz adı verilen sindirilemez bir lif içerirler. Kalın bağırsağınızdaki bakteriler bunu ve diğer sindirilemeyen lifleri parçalamaya çalıştıklarında hidrojen, karbondioksit ve metan gibi gazlar üretirler.
Bu, hassas bağırsak sendromu (IBS) gibi mevcut sindirim sorunları olan kişilerde ve ayrıca Brüksel lahanası veya benzeri sebzeleri yemeye alışkın olmayan kişilerde daha fazla rahatsızlığa neden olabilir.
Diğer yeşillikler ve turpgillerden sebzeler gibi, Brüksel lahanası da onlara ideal bir tat ve doku veren belirli bir pişirme aralığına sahip olma eğilimindedir. Çok uzun süre pişirilirse, Brüksel lahanası lapa gibi ve acı olabilir. Yeterince uzun süre pişmezlerse çiğnemeleri çok zor olabilir ve o kadar tatlı olmayabilirler. Brüksel lahanalarını buharda pişirmek, sote etmek veya 5-7 dakika kaynatmak iyi bir başlangıç noktasıdır. Fırında kızartıyorsanız, 20–30 dakika ile başlayın.
Brüksel lahanasını pişirmek, mirosinaz enzimini serbest bırakır. Glukosinolatları antikanser özelliklere sahip olabilecek izotiyosiyanatlara ayırır. Yine de dikkatli olun, sebzeleri 284˚F'nin (140˚C) üzerinde pişirmek, örneğin kızartma sırasında glikozinolatları yok eder. Turpgillerden sebzeler üzerinde yapılan araştırmalar, kaynatma gibi suda pişirme yöntemlerinin en çok antioksidanı, özellikle karotenoidleri koruduğunu bulmuştur. Dahası, genel olarak sebzeleri pişirmek toplam antioksidan güçlerini artırır.
Suda çözünen vitaminlerin seviyeleri, özellikle C vitamini, sebzeleri haşlama gibi su ağırlıklı yöntemlerle pişirdiğinizde düşme eğilimindedir. Öte yandan, bazı araştırmalar, turpgillerden sebzeleri pişirdiğinizde E ve K vitamin düzeylerinin arttığını bulmuştur.
Brüksel lahanası hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından sevilmemekle ünlüdür, ancak durum böyle olmak zorunda değildir. Diğer birçok sebze gibi, Brüksel lahanasının tadı da onları nasıl hazırladığınıza bağlı olarak değişir.
Çiğ, pişmemiş Brüksel lahanası, küçük parçalar halinde doğranmış veya doğranmış olduğunda en iyisidir. Çiğ Brüksel lahanasını şu yollardan bazılarıyla deneyin:
Brüksel lahanası da lezzetli pişirilir. Onları yıkayın, kırpın ve istediğiniz şekle veya boyuta göre kesin. Onları şu yollardan bazılarıyla pişirmeyi deneyin:
Şunlara da göz atın;